Dynge i Bohusläns getingmidja bas för kung Håkons Atlantimperium

Sett uppifrån liknar Bohuslän en geting, eller wäsp för att använda gammal dialekt. Bokenäset omgivet av Gullmarn och Koljöfjorden skär in i landskapet som ben mot landskapets getingmidja. Intill en sidovik till Gullmarsfjorden låg borgen Dynge, i dag mera känd som säteriet Gullmarsberg i Skredsvik. Bergknallenf stupar brant mot vägen och fjorden och i övrigt av säteriet Gullmarsbergs bördiga åkrar. Med en tre meter högre havsnivå omslöt vatten en stor del av kullen under medeltiden. Kanske fanns också en vallgrav. Idag syns bara enstaka stenrester från borgen för den brann på 1500-talet. Läs mera

About Ingemar Lindmark

Ingemar Lindmark journalist tel 0735309722 ingemar.lindmark@bredband.net
This entry was posted in Uddevallaregionen and tagged . Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *