Vårgårda och Härryda kommuner knuffar ner Solna från den förstaplats kommunen haft under ett antal år för ”Bästa företagsklimat”.. Det visar året rapport Lokalt företagsklimat, ranking 2021 från Svenskt näringsliv. Drygt tre tusen företagare har svarat på en enkät hur man gillar företagsklimatet i kommunen. Ett dussin aspekter viktas med offentlig statistik till en årlig ranking.


Solnas tredjeplacering följs av Danderyd, mycket tack vare kompetent arbetskraft och låg kommunalskatt.
Lidingö ligger på plats femton, främst betingat av aktivt företagande . Sollentuna och Täby kommer tätt efter med ranking 18 sespektive 19.Längre ner finns Upplands Väsby (31) och Nacka (43). Stockholm rasar ner till 93, trots bra arbetsmarknad.

I länets bottenliga finner vi Nynäshamn (263), Södertälje (219) och Haninge (207). Tummen upp för kommuner norr om Stockholm och tummen ner söderut alltså.


/ Av Ingemar Lindmark