Med ABC80 och IBM PC i täten exploderade marknaden för smådatorer första halvan av 1980-talet. Bo och Ulla Lundevall behövde 1985 öka kommersen för zoo-affären de hade i Farsta. Kanske med IT-prylar? Vardagsrummet och garaget fylldes med varor, tvättstugan blev orderrum och terriern Dustin fick släppa till firmanamnet. Vovven fick nöja sig med att lystra till Bamse, som var lättare för barnen att uttala.

Ulla och Bo Lundevall

Läs mera …

Program lagrade på färgglada disketter blev med postorder blev en lyckträff för Dustin AB. Sortimentet växte och annonserades i katalogen – som i hundratusental spreds i brevlådorna elva gånger per år. Likt IKEA för även Dustin fick som prispressare leveransproblem. Grossisterna ville inte leverera färska programversioner. Problemet tvingade Dustin att importera direkt från Amerika.

Logistikrondell. Radhuset blev trångt och Dustin flyttade till en gammal lagerlokal i Värtahamnen. Ovanpå skötte paret Lundevall kontoret tillsamman med ett tiotal telefonmottagare. Lagret fungerade som en logistisk rondell. Leverantörbilarna trängdes vid lastbryggan. Varorna packades om till paket som Posten skickade, helst samma dag. Med den logistiken utan mellanhänder kunde Dustin nöja sig med små marginaler. Gnetet hade makarna Lundevall med sig från butiken i Farsta.

Dustin var snabbt ute med e-handel då Internet tog fart i mitten på 90-talet. Katalogen gick ut på nätet 1995. Plattform för e-handel fanns inte då så man fick utveckla ett eget IT-system. En seg start för e-handeln till trots så var Dustin tidigt ute med mjukvarudistribution på online. Omsättningen 1996 var 330 miljoner, där en mindre del var e-handel.

2006 köpte riskkapitalisten Altor merparten av Dustin. Paret Lundevall fick råd med eget affärsjet för resor från bostaden i Schweiz till Stockholm, där de som affärsänglar investerar i nya företag.

Matchar Amazon? Med Altor i ryggen inleddes Dustins nordiska utvidgning, Med ett företagsförvärv 2019 gick Dustin in som IT-leverantör online Nederländerna. Det året omsatte Dustin med 900 anställda 12,5 miljarder kronor, med 356 miljoner i vinst efter skatt.

Storlagret i Rosersberg. Källa Wikipedia

Efter Altors exit äger Axel Johnsongruppen 30 % av Dustin. I fjol köpte gruppen 5 % av Dustin för 266 miljoner. Vilket innebär att Dustin totalt värderas för drygt fem miljarder kronor. I våras köpte Dustin en belgisk IT-distributör för nästan lika mycket. Pandemin gav ett lyft. Under ett år fram till oktober 2021 sålde Dustin Group AB med 2 400 anställda för nästan 16 miljarder kr. Det gör Dustin till i särklass största svenska e-handelsföretaget.

Nya lagret i Rosersberg. Foto Dustin

I storlagret nära Arlanda tar 65 robotar över plockjobbet, vilket bäddar för tillväxt. Dustin, nu med huvudkontor i Nacka Strand, på väg att bjuda Amazon på en match i Europa?


/ Av Ingemar Lindmark