Nybroplan – Diplomatstaden Rutt och stopp

Startpunkt för denna vandring är Dramaten vid Nybroplan. Inte för att där hände något dramatiskt under krigsåren. Utan för att Gustav Mauritz Armfelt var teaterns direktör under Gustaf III – och åren efter som general och konspiratör sin tids James Bond. En av kvinnorna som föll för hans charm var hovdamen Magdalena Rudenschöld. Deras kärleksbrev, som avslöjade planen att med ryska flottans hjälp ta makten i Stockholm, hittade Reuterholms spioner på posten i Hamburg.

Magdalena dömdes för landsförräderi, först till döden och sedan internering på Långholmens spinnhus. Uppvisandet vid skampålen på Riddarhustorget blev inte ett straff som tänkt för Magdalena vann folkets sympati. Armfeldt slapp avrättning för han gömde sig i Ryssland. Gustav Adolf Reuterholm styrde inte bara över unge kungens förmyndare, hertig Carl, utan också över en mängd poliser och spioner.

Dramaten sett från Raoul Wallenbergs plats i Berzeli park. Foto Ingemar Lindmark

På Almlöfsgatan 3 i Dramatens scenhus fanns förr perukmakare Carl Lundh. Under kriget hade han efterfrågan av skägg och peruker från personal på militära C-byrån och förmodligen även andra agenter. Nybroplan Google Maps


Armémuseum Riddargatan 13

Museets utställning Krig och fred 1900-talet har från andra världskriget ett Raoul Wallenbergrum, vapen och signalutrustning. Bland annat tyskarna krypteringsmaskiner G-schreiber och Enigma.

Enigma. Foto Ingemar Lindmark

Sibyllegatan 13   GoogleMaps

Norrmännen hade Willy Brandt med Svensk-Norsk Nyhetsbyrå på Vasagatan 37 och de dolda kontakterna i bostaden på Hammarbyhöjden.

 Hans danska motsvarighet var Berlingske Tidendes korrespondent Ebbe Munck som skötte både propagandan och hemliga operationer från sin tvårummare på Sibyllegatan 13. Även Munck var i Spanien under inbördeskriget och hade ett förflutet som diplomat i Asien och tjänat blivande drottning Magrethe som hovchef. Efter Stalingrad fick han som medlem i Danska Frihedsrådet i Stockholm möjlighet att propagera, bland andra tillsamman med Willy Brandt och vänsterradikalen Ture Nerman ( mest känd som Lenins ledsagare i Stockholm 1917 och som Solstickepojken på tändsticksaskarna).Muncks främsta bedrift i Stockholm var att organisera livlinan för judar och allierade flygare över Öresund i ena riktningen och vapen i den andra. En flykting var atomforskaren Niels Bohr, som bland annat gömdes i en lägenhet på Strandvägen, innan han i bombfickan på en Mosquito flögs till England. För tyskarna var Bohr högvilt eftersom han i Köpenhamnslaboratoriet lagt grunden för att utveckla atombomben, en forskning som han senare fortsatte med i amerikanernas Manhattanprojekt. Till dessa upptäckter bidrog också tysk-österrikiska judinnan Lise Meitner som efter flykten från Berlin forskade på Sigbahnlaboratoriet på KTH. Stockholm befann sig s¨att säga i stormens öga.Munck var en spindel i de fria danskarnas underrättelsetjänst och deltog även i britternas sabotageorganisation SOE. Jane Horney reste som kurir för försvarets C-byrå till Tyskland och Danmark. Horney kände sig hotad av Munck då hon försökte rentvå sig från misstanken att hon gick ärenden hos Gestapo, det vill säga en dansk stikker.Om Munck medverkade att Horney sköts av två motståndsmän på en fiskebåt i Öresund 1945 är inte klarlagt.

Sibyllegatan 13. Foto Ingemar Lindmark

Avrättning på Skeppargatan 32

I september 1944 efterlyste polisen i Svenska Dagbladet studenten Claes Bertil Warholm som försvunnit spårlöst.

Bakom efterlysningen av Warholm döljer sig en avrättning helt i stil med James Bonds knivmord av en norsk dubbelagent 1943. Mordet fanns inbakat i hans första bok Casino Royal . Kanske var Ian Fleming inspirerad av Warholms bråda död 1944 på norska legationens militära enhet på Skeppargatan. Fleming arbetade för engelska och amerikanska underrättelsetjänsten, båda i nära kontakt med Hjemmefronten.

1938s tog Warholm som privatist tudenten på Östermalmsgymnasiet två kvarter upp mot Karlavägen. Högskolestudierna drog ut på tiden för han  tränade motståndsmän nära Trondheim. Gestapo satte klorna i honom och han blev dubbelagent.

Kanske bidrog han till att Sonderabteilung Lola under beryktade Henry Rinnman torterade och dödade ett antal frihetskämpar. En var x Pevik och därför misstänkte hans bror Arthur att Warholm läckt till tyskarna. Pevik och Odd Sörli, båda i brittiska SOE Special Operations Executive, kidnappade Warholm i juli 1944 och sköt honom inne på norska legationen i Stockholm.

Arthur Pevik som livvakt för kronprins Olav vid befrielsen

Kontorets sekreterare Ida Lindebräcke (efter kriget gift med legendariske Max Manus) tog hand om liket, som rullades i en matta och grävdes ner ute på Lidingön. Det perfekta mordet för stoftet hittades inte och de två SOE-agenterna ställdes inte till svars.


Kaptensgatan 6   Google Maps

Idag finns Piratförlaget på Kaptensgatan 6 med Jan Guillou som tungviktare. I memoarerna Ordets makt skriver han hur han rättsvidrigt dömdes 1973 för att ha avslöjat s-styrda Informationsbyrån. IB var en sammanslagning av T-kontoret och militära underrättelsetjänsten, båda med ursprung från andra världskriget.

Som en av de sista fångarna på Långholmen skrev han under tio månader en halv roman. Detta och samröre med KGB i slutet på sextiotalet var nyttig erfarenhet för att skriva böckerna med kaptenen Carl Hamilton, som kom ut decenniet efter Palmemordet.

Historien sitter i förlagets väggar för i huset verkade Goebbels tyska propagandacentral under kriget. Två tidskrifter var Tyska röster och TR-Tidsrevyn.

Klipp från Jan Guillou Blå Stjärnan. Klicka till smakprov

Värsta propagandan doldes med en kulturfernissa för man riktades sig främst till svenska kultureliten. Kronprins Gustaf Adolf och prinsessan Sibylla hörde till de aktiva i Riksföreningen Sverige Tyskland. Medlemmar var forskningsresanden Sven Hedin, skulptören Carl Milles och författaren Fredrik Böök.


Strandvägen 7 Google Maps

Strandvägen 7
Foto Ingemar Lindmark

Uppifrån ser Strandvägen 7 ut som ett par byxor. I benet närmast Dramaten hotell Esplanade på 7A. Under andra världskriget säte för amerikanska legationen, efter 1942 smögs underrättelsetjänsten in där (CIAs föregångare OSS, Office of Strategic Services) .I ett par rum på samma adress fanns efter flytten från Blasieholmen Mellaneuropeiska Handelsbolaget med Raoul Wallenberg och hans kompanjon,  judiske ungraren Kálmán Lauer. Firman gick knackigt. Gässen som kom i järnvägsvagnar från Ungern var ruttna. Kunderna klagade på pärlhönsen och kalkoner från samma land.I andra benet hotell Diplomat på 7C som då var adress för tyske militärattachén von Uthmann. Efter tyska krigsförklaringen mot USA 1941/42 satt nog agenterna och spanade på varandra tvärs över gården. I “byxgrenen” 7B där två kroatiska terrorister mördade jugoslaviske ambassadören 1971, vilket ledde flygkapning och terroristlag. 

Karta 1944. Klicka till Stockholmskällan Historiska kartor

I början på 1944 bjöd USA-diplomaten Iver Olsen till sig Mellaneuropeiska bolagets Kálmán Lauer då de hamnade i samma hiss på 7A. Finns något svensk som känner till Ungern frågade  Olsen, som representerade  nybildade World Refugee Board. Lauer som oroade sig för sina deporterade släktingar i Budapest svarade direkt: Raoul Wallenberg.


Grevgatan 4   Google Maps 

Grevgatan 4 och 2 mot Strandvägen.

20 april 1940 gör polisen husrannsakan i ett källarförråd under gårdshuset på Grevgatan 4. De fann ett lager med sprängmedel tillräckligt för att hela huset och kanske flera skulle flyga i luften: 84 kilo spränggelatin och 34 kilo andra sprängmedel. Dessutom 320 brandbomber och tändanordningar.

Explosiva lagret

Inga vanliga kassaskåpssprängare insåg polisen som dagen innan häktat engelsmannen Alfred Rickman. Lokalen hyrdes av den engelske tehandlaren  Ernest Biggs.   Syftet var att i Oxelösunds hamn förstöra kranarna som lastade fartyg med malm för export till Tyskland. Hamnen var välbevakad så planen avskrevs. Brittiske militärattachén Reginald Sutton-Pratt påstår ha avstyrt attentatet på inrådan av Gustaf V. 

Alfred Rickman

Rickman och hans kumpaner avslöjade sabotageplanen utom att det var premiärminister Chamberlain och marinminister Churchill som gav order till Secret Intelligence Service (SIS, senare MI6). Fem av attentatsmännen dömdes, Rickman fick åtta års straffarbete men benådades 1944. 

Högvärdiga svenska malmen var viktig för tyska rustningen, en export som britterna ville förhindra. Tyska ockupationen i 9 april 1940 satte stopp för engelsmännens plan att erövra de svenska malmfälten.


Riddargatan 46   Google Maps

Brittiska marinattachén Henry Denham bodde i en fyrarummare på Riddargatan 46. Mittemot satt säkerhetspolisens spanare och deras kollegor skuggade honom på stan. En mikrofon i skorstenspipan väckte misstanke. Denham tog med sig gäster upp på vinden för att överraska de svenska spanarna. 

Polisen fattade 1942 misstankar mot Denham efter att denne på Riddargatan haft flera besök av John Helge Walter. Denne svenske direktör hade vid gripandet utanför Hotel Continental på Vasagatan tjugo tusen kronor i fickorna samt ett dokument som tydde på spioneri från brittiska ambassaden

 Många på Generalstaben var före 1943 avogt inställda till britten. Med ett undantag,  överste Carl Björnstjerna , som var svärson till industrimannen Marcus Wallenberg. Inlåsta på tjänsterummet bytte översten och Denham muntliga meddelanden, som i vissa fall kom från den avkrypterade tyska telegramtrafiken. Idrottsintresset förenade för översten var gammal olympiadryttare..

Vid middagstid  20 maj 1941 upptäcktes från kryssaren Gotland på övning utanför Vinga en tysk flottstyrka på väg norrut. Ett spaningsplan skickades upp för att bekräfta.  De två största visade sig vara slagskeppet Bismarck och kryssaren Prins Eugen.

Kapten Ågren signalerade upptäckten till kommendanten på Nya Varvet som i sin tur informerade Generalstabens underrättelseavdelning. Andremannen på C-byrån, Helmuth Ternberg, kontaktade på kvällen norska exilregeringens  militärattaché i Stockholm, Alfred Roscher Lund som i sin tur genast for till engelska legationen på Strandvägen 82. Hans vän, brittiske marinattachén Henry Denham, var inte där utan fick letas upp på en restaurang. Denham skyndade sig till legationen för att  telegrafera till amiralitetet i London.

Tack vare den tidiga varningen kunde britterna spåra fartygen till en fjord utanför Bergen.   Efter fartygsslaget nära Grönland, då engelsmännen förlorade kryssaren Hood, skadesköts Bismarck så illa att fartyget senare sänktes.

Denham betalade aldrig agenter. Idrottsintresset bidrog till goda relationer. En var till förre olympiaryttaren Björnstjerna på Generalstaben. Andra  var de militära attachéerna Rocher Lund och Ebbe Munck från Danmark.  Så fungerade Nordens Casablanca.

/ Av Ingemar Lindmark