Det sägs att fanns  tusen mer eller mindre hemliga agenter i Stockholm under kriget. Helst höll de till på Östermalm och Gärdet. Mot Stureplan och Strandvägen för utlänningar. Och nära Karlaplan och Valhallavägen en koncentration av svensk underrättelseverksamhet.

En bra startpunkt är T-stationen Stadion på Mörbybanan.

Gå till interaktiv karta.


Vallhallavägen 132  Google Maps 

Hit till en anonym lägenhet fyra trappor upp flyttade hemliga militära underrättelseverksamheten C-byrån 1940. Kontorets legendariske andreman Helmuth Ternberg värvade till så kallade Sekreterarklubben kvinnor som förförde utländska diplomater och agenter. Ternbergs främsta kap var Erika Wendt / Schwarze, som i Stockholm arbetade för tyska militärens spionorganisation Abwehr.

Vallhallavägen 132. Foto Ingemar Lindmark

Erik Dahlbergsgatan 12 Google Maps

Storspionen Stig Bergling kopierade hemliga militära handlingar och låste i papperen i Handelsbankens bankfack på Erik Dahlbergsgatan 12. Det var fritt fram. För ansvariga glömde låsa dokumentskåpen på Försvarsstabens säkerhetsavdelning, som fanns på Östermalmsgatan 87. Då Bergling fick FN-tjänst i Libanon sålde han 1973 dokumenten till en officer hos Sovjets militära underrättelseverksamhet GRU.

Erik Dahlbergsgatan / Valhallavägen.

Östermalmsgatan 87   Google Maps

Generalstabshuset, “grå huset”. Foto Ingemar Lindmark

Innan Försvarsstaben flyttade till Lidingövägen drevs verksamheten i Grå Huset, som Generalitetshuset kallades. Under kriget byggdes skyddsrum under huset varifrån ÖB och hans staber skulle leda krigföringen. Överste Stig Wennerström arbetade här och förmodligen också spionen Stig Bergling. Försvarsstaben flyttade till Högkvarteret på Lidingövägen tidigt 1970-tal.

Olof Palme hade 1953 ett eget rum i huset då han tjänstgjorde för Försvarets underrättelsetjänst. Han rekryterades av den nazistiskt sinnade officeren Lennart Hagman. Samtidigt var Palme studentkårsordförande och kunde från internationella konferenser rapportera både till sin arbetsgivare och amerikanska CIA. Palme blev handräckning åt Tage Erlander men hans vän Birger Elmér blev kvar, senare som chef för IB.


Karlaplan

Horney och Thorner smygfotade på Karlaplan

I augusti 1944 spanade danska motståndsmän på Jane Horney på en parkbänk vid Karlaplan. Tyska legationens pressattaché Heinz Thorner, dold vid en tidningskiosk, fotograferades också. En CD-märkt DKW från tyska legationen kör fram och paret hoppar in för en färd till Rindögatan 42 där legationen har en hemlig lägenhet.

Thorner vid kiosken
DKW

Visserligen var Horney av Helmuth *Ternberg värvad till militära C-byrån. Men iakttagelsen vid Karlaplan räckte ändå för att se henne som dubbelagent. Och därmed en dödsdom för arkebuseringen i en fiskebåt på Öresund. Som så mycket annat i Stockholms agentvärld är beläggen motstridiga.


Karlaplan 4  Google Maps

På gatan fördes ett radiokrig. I ena ändan, på nr 59, sände tyska legationens radioavdelning krypterad information. Nra gatans andra ända, Karlaplan 4 (där Maximteatern finns numera) dekrypterades tyska telegramtrafiken tankad på telenätet mellan Norge och tyska legationen på Blasieholmen.

Karlaplan 4. Foto Ingemar Lindmark

Matematikprofessorn Arne Beurling lyckades med papper och penna sommaren 1940 knäcka koden för krypteringsmaskinen Geheimschreiber. 300 000 avkodade meddelanden har gått till historien som en av de största kryptoanalytiska bragderna under kriget. Tyska anfallet på Sovjet kände man till innan. Hade de tänkt anfalla landet från Norga hade man förvarnats,

Verksamheten måste flytta och blev 1943 granne med Drottningholms slott på Lovön med nya namnet Försvarets Radioanstalt. Till en del rustades FRA med signalspaningsutrusning och kryptonycklar från finska signalspaningen, från en massflykt kallad Operation Stella Polaris. Rädslan för ryssen fick 750 personer med en mängd packlårar med sovjetinfo att i tre fartyg fly över Östersjön till Härnösand. Sedan som mellanstation inkvartering och mikrofilmning på Karlaplan 4 och Hotell Astor vid Mariatorget 3 (numera ägt av ABBA-legendaren Benny Andersson). Finnarna gjorde en hacka på att sälja material till flera underrättelsetjänster, till och med till japanerna.


Banérgatan 37 Google Maps 

Norska legationen / ambassaden flyttade hit från Strandvägen 1940. Vid krigsslutet administrerades ett tusental norska motståndsmän härifrån. En av ett åttiotal medarbetare ilegationens Pressekontor var Calota Brandt, hustru till Willy Brandt.

Banérgatan 37. Foto Ingemar Lindmark

Stödda av norska legationen startar Brandt och två syndikalister sommaren 1942 Svensk Norsk Pressbyrå . Agenturen på Vasagatan förmedlar norska nyheter till sjuttiotal svenska tidningar. Den bidrar till tidningen Håndslag med författaren Eyvind Johnson som formell utgivare och Brandt som redaktör. Den trycks på tunt papper för att lättare smugglas med kurirer till Norge.


Narvavägen 25 Google Maps

I funkishuset vid Gumhornsgatan bodde ryska legationschefen Alexandra Kollontaj i en står våning. Trots att hon föddes i en adelsfamilj överlevde hon Stalins utrensningar. I Ryssland som kommunist kallad kamrat Kolllontaj. I Stockholm för sin överklassfernissa känd som madame Kollontaj . Som diplomat visste hon att att föra sig i bland företagare, kulturpersonligheter och kungligheter. Se video.

Narvavägen 25.

Kollontaj var mellanhand i fredsförhandlingarna mellan Tinland och Sovjet 1940 och 1944. Samtidigt som Kollontaj och president Paasikivi förhandlade i Saltsjöbaden släppte ryska flygplan bomber över Södermalm och Strängnäs.

Folk från ambassaderna besökte ofta affären Eskader på Gumshornsgatan där de köpte fartygsmodeller för sina krigspel. Funns numera på Grev turegatqan.


Riddargatan 51 Google Maps

Riddargatan 51

För sin försörjning hade änkan Augusta Ternberg inackorderingar i lägenheten på Riddargatan 51. Hon var född i Lettland och hade ofta tebjudningar för sina exilbaltiska vänner, vilket hennes son Helmuth Ternberg fortsatte med efter hennes död. En av Augustas gäster var Elisabeth von Knieriem, som hade med sig sonen Olof Palme.

Riddargatan 51. foto Ingemar Lindmark
Riddargatan 51. Foto Ingemar Lindmark

Redan 1938 uppstod en vänskap mellan tolvårige Palme och avdankade kaptenen Helmuth Ternberg, 45 år gammal. Båda modersbundna och med döda pappor, vilket kan förklara ett far-son-förhållande. Baltikum var aktuellt för deras mammor kom ju från Lettland.

1944 tog Palme studenten i Sigtuna firad av Ternberg, som erbjöd nybakade studenten ett jobb på Svenska Dagbladets sportredaktion. Kanske var det Ternberg som inspirerade Palme att bli hemlig agent 1953 på Försvarsstabens underrättelsebyrå på Östermalmsgatan.


Banérgatan 4     Google Maps

Banérgatan 4. Foto Ingemar Lindmark

Med fem miljoner sålda ex från ett tiotal Hamiltonböcker hade Jan Guillou råd att tillsammans med sin Anna Skarp bo i lägenheten på finaste Östermalm, Banérgatan 4 närmare bestämt. På bekvämt avstånd från deras Piratförlaget på Kaptensgatan 6 – i huset där Goebbels propagandacentral under kriget sökte nästla svenska kultureliten. Även litterära figuren kapten Carl Hamilton bodde under studietiden på Östermalm och samtidigt som socialist delta i Clarté.

Åtskilligt hos Hamilton känns igen hos Guillou. Under året FiB-journalisten satt på Långholmen för att ha avslöjat socialdemokratiskt samarbete i militärens IB skrev han första boken, Om kriget kommer. Författaren och hans romanfigur har gemensamt att båda mot betalning har arbetat för KGB.


Storgatan 59  Google Maps 

Palme 1944

Olof Palme skrev senare om minnet från en tebjudning hos sin morbror där Gilel Stoch och Felix Kersten talade om en räddningsaktion för fångar i koncentrationslägren. Platsen var Ottokar von Knieriems lägenhet på Storgatan 59 och året var 1944 då Palme tog studenten. Även morbror von Knieiriem var lett i exil och chefade för Dresdnerbankens filial på Kungsträdgårdsgatan. Otto hade problem med en höft och var därför patient hos Kersten.

Olofs mor Elisabeth, född Knieriem, tog hand om Otto i Stockholm. Som tyskbalt och utbildad i Tyskland var det naturligt att tillsammans med prinsessan Sibylla delta i en förening, vilken sände gåvor till soldater på tyska fronten. Men nazianstucken, som vissa av släktingarna i Tyskland, var hon inte.

Som massör hade Kersten nära kontakt med Heinrich Himmler och även med svenske utrikesministern Christian Günther, som ville få de fängslade svenska direktörerna i Polen befriade. Avrättning hotade eftersom de till omvärlden vittnat om judeutrotningen.

Storgatan 59. Foto Ingemar Lindmark

Hur mycket nazist von Knieriem var är oklart. Men det var hans överordnade i banken, SS-medlemmen Karl Rasche, som brukade bo hos Knieriem på Storgatan under Stockholmsbesöken. Banken skötte SS finansiella transaktioner.

Rasche dömdes till sju år i Nürnberg. De allierade protesterade mot att von Knieriem efter kriget fick svenskt uppehållstillstånd, som han fick tack vare assistans från bröderna Wallenberg och Olofs bror, advokaten Claës Palme. Olof Palmes mest påtagliga minne från tebjudningen var hur den korpulente Kersten slevade i sig apelsinmarmelad.


Skarpögatan  Gärdet Google Maps

24 april 1975 ockuperades Tyska ambassaden av terrorister från vänsterextrema RödaArmé-fraktionen. Bomber satte huset i brand och två på ambassaden sköts. Två av ockupanterna dog också.


Strandvägen 82 / Dag Hammarskiölds väg 20     Google Maps 

Under kriget hyrde Storbritanniens legation Bulowska villan i Diplomatstaden i ändan på Strandvägen. Huset var noga påpassat av statspolisen gömd bland träden där Radiohuset står numera. Legationens personal ökade från fyra till fyra hundra, fast en del utspridda i landet. Ett hundratal hörde till underrättelsetjänsten. Minnesgoda TV-tittare känner igen exteriören från såpan Rederiet. Idag finns turkiska ambassaden där under nya adressen Dag Hammarskiölds väg 20.

Brittiske ambassadören Victor Mallet gillade inte att få in Special Operations Executive i huset för spioneri och sabotage hör inte hemma i klassisk diplomati. Sabotage i Norge gick väl an. Men då ett tyskt ammunitionståg sprängdes i Krylbo sommaren 1941 misstänktes SOE och chefen Malcolm Munthe utvisades.

Malcolm Munthe

Malcolm var svenskengelsk som son till Axel Munthe, livläkare och kanske älskare till Gustaf Vs gemål Victoria. Med titeln militärattaché som täckmantel förberedde han en svensk motståndsrörelse i samarbete med författarinnan Amelie Posses Tisdagsklubben. Efter utvisningen ledde han under italienska invasionen motortorpedbåtar från Capri, där han var hemmastadd tack vare pappan.


Djurgådsbrunnsvägen 20

Bergshyddan- Klicka till Wikipedia

Före oktober 1943 bodde brittiske ”pressattachén” Peter Tennant på Bergshyddan på Djurgårdsbrunnsvägen 54, inte långt från Djurgårdsbrunns värdshus. Ingrid Bergman bodde i Bergshyddan innan hon for till Hollywood.

Hemliga agenter vill inte gärna synas. Tennant däremot paddlade i en CD-skyltad (Corps Diplomatique) kanot från bostaden vid Djurgårdsbrunnsviken till legationen i Diplomatstaden på Strandvägen 82 (Dag Hammarskiölds väg 20), där han var chef för sabotage och annan undercover på SOE (Special Operations Executive). I samma anda som hans fiktive kollega James Bond på MI6.

Med sin humor och charm var Tennant en populär gäst då prominenta svenskar bjöd på middagar och segelturer. Språket var inget problem för han talade svenska perfekt. Förmodligen dinerade han på Djurgårdsbrunns värdshus, krogen där Raoul Wallenberg planerade för resan till Budapest tillsammans med amerikanske diplomaten Ivers Olsen.


/ Av Ingemar Lindmark

Banérgatan 4. Bostad för Jan Guillou.