Internatioenllt toppar företag USA och Kina. I Sverige ligger hundraåringarna i täten. Med Volvo Grou på plats 215, Ericsson (293 )och bankerna högst upp. De flesta med huvudkontor i Stockholm. Det visas i nya rapporten Forbes 2000. Det är en listning av två tusen företag, viktade ihop efter tillgångar, marknadsvärde, omsättning och lönsamhet.

Gammal är ändå äldst – och störst. Volvos lastbilar går som tåget. Essity också; vi till och med hamstrade toapapper under pandemin. Ericsson surfar med 5G, särskilt i USA. Svenska banker är fortfarande kassakistor . Även Atlas Copco och Sandvik rullar bra. Fler gruvor behövs och Assa Abloy gynnas av andra slags brott.

Klicka till Forbes 2000

Enligt tidigare Forbes 2000 har 56 av företagen huvudkontor i Norden, varav 26 i Sverige. Det ger vårt land plats 15 i rangordning internationellt. Hälften av de nordiska lokaliseringarna, 22 stycken, är registrerade i Stockholms län. I det hänseendet är Stockholm Nordens huvudstad.

Klicka till källan

Med de 22 huvudkontor är Stockholm jämte Amsterdam och Zurich i Europatäten efter London och Paris. Enligt en rapport från Stockholms regionplaneförvaltning, baserat på Forbes 2000.

Placeringen 215 för Volvo Group illustrerar att våra företag är små internationellt. Störst i Forbes 2000 är ICBC (Industrial and Commercial Bank of China) följt av JP Morgan Chase och Warren Buffets konglomerat Berkshire Hatheway.

/ Av Ingemar Lindmark