Välkommen att göra samma resa som Olof Palme hans sista dag den 28 februari 1986. Antingen hemma eller ute på stan med en surfmobil i handen.   Antingen här eller i snittslad bana i Google maps.

Samtidigt ger vandringen en återblick i Palmes liv. Vilka är skyldiga till Palmemordet? Denna text tar inte ställning i frågan utan speglar publicerade fakta, från offentliga undersökningar till yvigt spekulerande privatspanare. Eller om trovärdigheten är den omvända, vilket somliga anser. Länkarna underlättar för läsaren att tränga in i dunklet. Ensam galning? Eller som Leif GW Persson tror: ”det rör sig om en mindre konspiration på några få personer i Palmes närhet som av politiska skäl ville ha bort Olof Palme” video.

  • FRÅN REGERINGSKANSLIET HEM TILL VÄSTERLÅNGGATAN I GAMLA STAN. Rutt
  • RESAN FRÅN GAMLA STAN TILL SVEAVÄGEN/TEGNÉRGATAN. Rutt 1rutt 2
  • BIOGRAFEN GRAND OCH PROMENADEN TILL MORDPLATSEN TUNNELGATAN. Rutt
  • MÖRDARENS VÄG TUNNELGATAN TILL KORSNINGEN REGERINGSGATAN. Rutt
  • FRÅN REGINGSGATAN TILL UPPVÄXTEN PÅ ÖSERMALMSGATAN. Rutt

Regeringskansliet Rosenbad fredag 28 februari 1986. Karta/vy

Olof Palme kommer till Rosenbad vid elvatiden efter att ha spelat tennis med gode vännen Harry Schein. Från Kungliga Tennishallen på Östermalm tar sig Palme till Ströms herrekipering vid korsningen Kungsgatan/Sveavägen för att prova en kostym som beställts för Moskvaresan i april. Palme skickar hem livvakterna eftersom han tänker hålla sig hemma i kväll.

Palme är uppretad när han träffar regeringskollegerna på lunchen. Orsaken är ett möte strax innan med Iraks ambassadör Mohammed Said al-Sahaf, (som efter USA- invasionen blev berömd som Bagdad Bob, informationsministern som in i det sista förnekade Saddams nederlag). Vad som retade Palme är oklart men förmodligen avhandlade Said al-Sahaf Bofors vapenexport till Iran, något som säkert bidrog till Iraks svåra förluster. Palme kunde inte neka till att svenska tullen i januari stoppade järnvägsvagnar med krut innan de i strid mot svensk lag skeppades till Östtyskland för vidare befordran till Iran.

Eller så var Palmes FN-uppdrag som fredsförhandlare mellan de två länderna på tapeten. Ena året fredsmäklare, andra året vapensäljare till krigförande är en ohälsosam kombination. Särskilt för en politiker som i vissa fall kunde agera tvärtemot sin egen retorik.Men beskyllningen att gå i Moskvas ledband håller inte. Ryssland ligger där det ligger som Palme kunde säga.

Vid sextiden ringer Palme sin finansminister, Kjell Olof Feldt, som avslöjar nya SIFO-siffror. Sedan december har S dippat från 45 till 42,5 % av opinionen. Feldts budget i januari blev en kalldusch rörelsen ute i landet. Ändå var det ett avspänt samtal med tanke på att Palme var knäckt som politiker, kanske deprimerad – om man får tro Feldts memoarer. Efter samtalet lämnar Palme regeringskansliet och promenerar ensam hem till Gamla stan. Man kan säga att denna kväll blev en vandring genom socialdemokratins – och inte minst hans egen – historia.

Rosenbad-Västerlånggatan 31, cirka 18.10. 550 meter, 7 minuter. Rutt

Bakom Rosenbad ser Olof Klarakvarteren, där han på 40-talet skrev om sport och kultur för konservativa Svenska Dagbladet. På andra sidan, mot Strömmen, lyser fönstren från Rosenbads restaurang där han 1951 bjöds på pyttipanna av Tage Erlander.

Efter Riksbron riksdagshuset på Helgeandsholmen där Palme tre decennier tidigare debuterade som församlingens yngste ledamot. Efter nästa bro syns gamla kanslihuset med en dyster pelargång mot Myntgatan Karta/vy. Där anställdes han 1953, bara 26 år, som Erlanders sekreterare.

Via taburetter för kommunikation och utbildning, då departement på andra sidan Myntgatan, kunde han 1969 sätta sig på statsministerns stol i detta kanslihus. Härifrån kan han se upp mot slottet där Gustav V i sällskap med Olofs farfar, försäkringsdirektören Sven Palme, mötte bondetåget på borggården 1914.

Efter gamla kanslihuset, i svängen mot Västerlånggatan, ser han längre fram Riddarhustorget där mobben med militär medverkan slog ihjäl Axel von Fersen 1810.

Fast Palme hade nog annat i tankarna denna dag. Kanske kretsade de kring det kommande mötet till nye ledaren Michail Gorbatjov, som ryske ambassadören Boris Pankin ordnat. Vilka frågor skulle tas upp? Ubåtarna som Carl Bildt gjorde stort nummer av? Den kärnvapenfria zonen i Norden? Samarbeta med KGB i stället för CIA, som vissa militärer och poliser fruktade . ”Moskvas man” som det lät i den politiska undervegetationen. Eller vapentransporterna till Iran genom Östtyskland? Närmast hjärtat ligger nog upplösningen av det kalla kriget som uppföljning på Palmekommissionen.

För två veckor sedan hade Palme ett enskilt möte med premiärminister Rajiv Gandhi på ett indiskt hotell. Efter 300 miljoner kronor i mutor kunde Bofors ett par dagar senare flagga försäljningen av 300 haubitsar till det krigförande landet. Mutskandalen ledde till hans fall 1987 och sprängningen till döds fyra år senare.

Eller ältade hjärnan det påstådda skattefifflet efter Harvardaffären, där sonen Joakims studier kvittades mot föreläsningar? Akter försvann och en deprimerad Palme grävde ner sig i ett eget Watergate. Det var Jan Guillou som i en radiointervju med Palme avslöjade affären – vilket säkert var en ljuv hämnd för Palmes samförstånd när Guillou burades in på tio månader för hans och Peter Bratts artiklar om IB.

Radiointervjun tre dagar före mordet visar upp en sliten statsminister som bemöter partiets interna kritik. Hösten 1985 var Palme en skugga av sin forna jag – håglös, retlig och kanske utbränd. Inflationen hade holkat ur lönerna, vilket ledde till Dalaupproret och andra fackliga protester. Byggnads ordförande Bertil Whinberg gick strax efter nyår till våldsam attack i partiets verkställande utskott. (Whinberg och en facklig kollega hittades mördade efter en nattlig eskapad, utan kläder på en ödetomt i Tallinn fem år senare).

Västerlånggatan 31, efter klockan 18.30. Karta/vy . Rutt

Det skall bli skönt att äntligen få en ledig kväll med familjen. Utan vakter från Säpo, som Palme inte litade på riktigt. Särskilt inte inför resan till Sovjet. Han tar den privata hissen upp till de tre våningsplanen högst upp. SOU sid 147.

Lisbet Palme berättar vid middagsbordet att hon vid femtiden i telefon talat med sonens fästmö, som uppger att hon och Mårten tänker se Susanne Ostens Bröderna Mozart på biografen Grand vid Sveavägen.

Efter halv sju ringer Olof Mårten, som köpt biljetter. Paret Palme bestämmer sig vid åttatiden att se nio-bion på Grand tillsammans med sonen. Var Palmes telefon avlyssnad, t ex av en tf säkerhetschef på Televerket Radio?

  • RESAN FRÅN GAMLA STAN TILL SVEAVÄGEN/TEGNÉRGATAN. Rutt 1rutt 2

Västerlånggatan – Munkbrogatan 6  Gamla stan T, klockan 20.40. Vandringsrutt till T-banan Munkbrogatan 6, 240 meter 3 minuter.

Paret Palme lämnar bostaden. Kanske kollar de Västerlånggatan lite extra eftersom Lisbet en morgon 2-3 veckor tidigare från sitt fönster sett två mystiska män som spanade mot deras port. Den ene i en blå lite udda jacka. Hon hade tänkt ringa Säpo men det blev inte av.

Henry Nyberg, som arbetar i riksdagen, har också sett männen utanför porten. Vid ett tillfälle mekar de i ett teleskåp, något som Televerket inte kan verifiera. Nyberg läser en tidning och tycker sig känna igen en av männen som sydafrikanske agenten Craig Williamson.

Makarna Palme lade dock inte märke till något anmärkningsvärt när de gick Yxsmedsgränd ner till Gamla stans T-banestation.

Det gör däremot Ulla Strömbäck-Larsson, som på väg från arbetet på Svenska Dagbladet ser en man med kommunikationsradio på samma T-banestation och sedan en man med samma utrustning i Schönfeldts gränd. Polisens utredare (SOU sid 398) och Sven Anér, journalist vid SVT samhällsredaktionen, har olika uppfattning om vittnenas trovärdighet.

Tunnelbanan till Rådmansgatan klockan 20.45-20.55. Restid 5 minuter. Rutt 1

Cirka klockan 20.40. Vittnet Helena ser två män som tycks spana efter någon på T-stationen i Gamla stan. Ett annat vittne, Per, ser paret Palme gå in på stationen följda av en mörkhyad man.

I samma vagn ser Leila en mörkhyad man i mörk jacka stiga in.

Tunnelbaneföraren ser två män hoppa in på tåget efter paret Palme och sedan stiga av vid Rådmansgatan. Polisutredarna kunde inte upptäcka några förföljare. Mellan Gamla Stan och Rådmansgatan finns två stationer, T-centralen och Hötorget. Båda hållplatser för två mänskliga tragedier.

Den ena hans egen död vid Hötorgsstationens uppgång två timmar senare.

Den andra följande år då krigsmaterielinspektör Carl-Fredrik Algernon hittas massakrerad under ett tåg på T-centralen. Det inträffade strax efter ett möte med Anders G Carlberg, VD i Nobel och Boforsägare. Krigsmaterialinspektören hade godkänt en olaglig export av 343 ton dynamit och 233 ton krut till krigförande Iran 1981-1985. Transporten genom DDR sköttes av Stasikontrollerade IMES. Självmord säger polisen. Mord tror många, ofta satt i relation till Palme och vapensmugglingen.

Palme bör ha känt till TV-journalisten Cats Falck, som tillsammans med sin väninna hittades drunknade i en liten Renault i Hammarbyhamnen i maj året innan. I sin research för TV2 Rapport hade hon fått nys om att östtyskarna smugglade elektronik och Boforsvapen till det krigförande Iran. ”Jag har en intressant sak på gång, jag ska träffa en östtysk kontakt” berättade Cats för sin sambo, författaren och f d kåkfararen Lasse Strömstedt.

En annan Renault skulle dyka upp i vapenskandalen. Boforschefen Sven Ulrik Winberg och hans hustru omkom efter att deras lilla Renault sladdat mot en skåpbil. Detta hände i maj 1989 timmarna efter att Winberg fått veta att han slapp åtal för vapenleveranser till Asien. Samma eftergift gavs till Martin Ardbo (god vän till Algernon) och fem andra Boforsdirektörer, vilka dock dömdes senare för andra brott.

Rådmansgatan  T-ingång kl 20.55. Karta/vy. Rådmansgatan 47 – Sveavägen 45, 250 meter, 2 minuter Ev. vandringsrutt Rådmansgatan 45 -Norrtullsgatan 2.

När Palme passerat dörren till T Rådmansgatan kan han ett kvarter upp på gatan skönja gamla kårhuset på Holländargatan där han möttes av burop från studenterna under ockupationen 1968.

Granne med gamla kåren, på Holländargatan 30, ligger Rucklet där Palme i början på 50-talet ledde Sveriges Förenade Studentkårer. Och även var bas studentinternationalen, som stred mot de Stalintrogna i en våldsam kamp om världens studenter. För Palmes del innebar det kontakt med CIA, som finansierade verksamheten.

Ett rykte säger att kungamördaren Ankarström kvartade över i Rucklet, som byggdes i slutet på 1700-talet. Följ Observatoriekullen 300 meter. Där ligger forna Juridicum på Norrtullsgatan 2 där Palme tog sin jur kand 1951.

Sveavägen 68. Rutt

Mitt emot biografen Grand, på Sveavägen 68, ligger socialdemokraternas partikansli. Där hade Palme sitt första möte med Sven Aspling 1953, partisekreteraren som jämte Erlander skulle bli Palmes mentorer. Han har ringt den sjuke Aspling just innan paret gav sig i väg till bion.

I detta svårstyrda pastorat bestämmer partisekreteraren, trots Palme sjutton år som partiordförande. Bo Toresson går väl an. Men innan satt Palmes rival, den bångstyrige Sten Andersson på posten i 18 år. Inte mindre bångstyrig när han nu som utrikesminister är kompis med fd terroristen Yassir Arafat.

LO fick partiet att svälja löntagarfonderna i början på 80-talet, trots ett förtäckt motstånd från Palme och Kjell Olof Feldt. Ett exempel på Palmes kluvna tunga menade somliga; i debatten för, internt emot. Hoten mot det privata ägandet har fått fler företag än Ikea att sticka till utlandet och fler är på väg.

Antag att du är attentatsmannen som får syn på paret Palme, eller kanske rentav fått nys om utflykten i Gamla stan (eller från buggad telefon). Häng på och avvakta lämpligt tillfälle om du är en ensamvarg som Christer Pettersson eller Victor Gunnarsson. Men hur gör du om du ingår i en liga? Drar du igång en aktion om det mest troliga är om Palme tar en taxi eller regeringsbil hem. Eller om något oförutsett inträffar – som att gå hem till sonen Mårten på te, vilket var på tal. Hur täcker man upp Sveavägen norrut till T Rådmansgatan  eller söderut till T-Hötorget – om de tar samma tunnelbana hem?  Eller de  kanske tar Sveavägen eller Drottninggatan för en kvällspromenad till Västerlånggatan? Vilken logistik krävs då för att med kort varsel mobilisera de personer krävs för aktionen?

Mest trolige gärningsmannen är då den ensamme galningen, som Christer Pettersson, Victor Gunnarsson eller gärningsman ”C” i TV3 Efterlyst. I andra hand politiskt extrema i Stockholm med tillgång till vapen, kommunikationsteknik och fordon. Kanske i så fall rekryterade från polis och militär med resurser att sopa igen spåren. Att se utländska lönnmördare i det scenariot är mer långsökt. Se debatt med Mårten Palme m fl.

  • BIOGRAFEN GRAND OCH PROMENADEN TILL MORDPLATSEN TUNNELGATAN. Rutt

Biografen Grand, Sveavägen 45 kl 21.00. Karta/vy

Inne på bion står Mårten och flickvännen. Makarna Palme ställer sig i kön och köper biljetter till rad 8. Sonen med fästmö sitter snett bakom. Olof morsar på TCO-basen, sedermera industriministern och Stenbeckdirektören, Björn Rosengren.

Robert Gustafsson, (senare känd som komiker) är i salongen med sin teaterklass. Robert Gustafsson, som snuddar vid Palme i foajén, ser walkietalkiemän och en Audi med tonade rutor utanför (video). .

Susanne Osten har i Bröderna Mozart vänt bakfram på komiska handlingen i Mozarts Don Giovanni. Här är det guvernören som mördar Don Giovanni på Kungliga Operan. Våren 1985 försökte Osten utan framgång enrollera Palme i rollen som den trötte och förvirrade operachefen.

Kungliga Operan nere vid  Gustav Adolfs torg (Karta/vy) är i historieböckerna omskriven för skotten mot en annan statschef.

Medan filmen pågår kryssar bilen med Hans Holmér i city. 22.45 pratar länspolismästaren med en man vid Mariatorget (och alltså inte är i Borlänge för att åka Vasaloppet). Sedan passerar han Sveavägen flera gånger och plockar upp en man vid Operan strax före 23. De kör runt kvarteret vid Rådmansgatan och släpper av denna person på Odengatan.

Kl 23.30 talar Holmér med en ung man på Hagagatan och berättar sedan för chauffören att Palme är skjuten. Allt enligt Holmérs privatchaufför Rolf Dahlgren, nedtecknat av den för ett antal brott avsatte åklagaren och riksdagsmannen Jerry MartingerI likhet med ett antal andra inblandade i mordmiljön dog Dahlgren en för tidig död. Granskningskommissionen konstaterar att polisen Dahlgren omplacerades 1985 och inte tjänstgjorde för Holmér efter januari 1986.SOU sid 389.

Strax före filmens slut klockan 11 säger sig ett vittne ha låst in sig i bilen eftersom en obehaglig person vankade av och an utanför biografen. ”Otroligt lik Christer Pettersson” enligt vittnesmålet i tingsrätten. Ungefär samtidigt ser ett vittne, i förhören benämnd “norrlänningen” en man som pratar i en walkietalkie i en port på Kungsgatan. Flygledare Lars-Erik Eriksson och Petterssons bekant Roger Östlund identifierar mannen utanför biografen som Christer Pettersson.

Österut på Tegnérgatan, närmare bestämt nummer 16 mittemot Konsum, bor spelhallsbossen Sigge Cedergren, som brukar förse Christer Pettersson med narkotika. Cedergrens ex-flickvän Annie H, som är jurist på länsrättens rotel 21, misstänks för att ha stulit Harvardakten med Palmes besvärsskrivelse. Hon behöver pengar och umgås med kriminella; några får bo i hennes sommarstuga. SOU sid 591, 694

ABF-huset Sveavägen 41, cirka klockan 23.10Karta/v.yRutt. Grand – mordplatsen Sveavägen 40: 350 meter, 5 minuters promenad.

Paret Palme promenerar från Grand till ABF-huset i samma kvarter. Statsministern stannar upp vid bokhandeln för att läsa i bioprogrammet, men ljuset släcks i skyltfönstret. SOU sid 148)

I detta ABF-hus har Palme hållit mängder med föredrag och på SSU-tiden satt han i studieförbundets styrelse. Klämde säkert en bärs därinne med vänner på jazzklubben Gyllene Cirkeln.

I samma veva parkerar polisen Claes D (känd som högerextrem i Stockholms Försvarsskytteförening) sin vita Volkswagen nedanför sin bostad i hörnet Regeringsgatan/David Bagares gata. För att slippa få bilen lappad på Regeringsgatan har han släppts av från södermalmspolisen piket 3230, som avvikit från distriktet på Södermalm för just detta.

”Vittnet Jerker” ser en atletisk man med en rödaktig walkietalkie mellan Holländargatan och Adolf Fredriks kyrkogata. Han och kvinnan Kicki J kom från restaurang Monte Carlo på Kungsgatan och gick in i en öppen port på Adolf Fredriks kyrkogata 7 eller 9 för att värma sig. ”Jerker” identifierar walkietalkiemannen som polisen T P. ( I SOU sid 288 nämnd som polisman D, vilken två dagar tidigare dömdes i Södra Roslags tingsrätt för misshandel och ofredande av en pojke, 15 år, på en fest. Även som medlem av ”baseballigan” (SOU sid 279) känd i samband med dödsfallet av Rolf Machnow.

T P och kollegan L T fick skadestånd för publicitet kring detta och även för påståenden om att de efter mordet stigit på en buss på Birger Jarls gatan..

Ungefär vid samma tid ser Sunniva Thelestam från sitt fönster en polisbil med öppen dörr på Drottninggatan, dvs 300 meter väster om Sveavägen. En atletiskt byggd polis, ca 35 år, säger i en walkietalkie “jasså därborta” och rivstartar mot Norra Bantorget. Sista siffrorna på backspegeln är enligt vittnet 520 eller 20. (En väktarbil enligt Palmegruppen). SOU sid 403 Gransk.komm.

Korsningen Sveavägen/Adolf Fredriks Kyrkogata cirka 23.13. Karta/vyRutt 

Snart kommer Olof Palme att ligga på denna kyrkogård ett stenkast från Hjalmar Brantings grav. Mårten tycker sig se en man som följer efter makarna Palme. Sonen pekar ut denne man som Christer Pettersson, om än osäkert vid en personkonfrontation efter mordet.

I korvkiosken framför kyrkan ser Ljubisa Najic en man följa efter makarna Palme. Vid en upprepad videokonfrontation tycker han sig känna igen Christer Pettersson. (Najics och mor/sonen Palmes iakttagelser av denne Pettersson längs Sveavägen, var så vaga att hovrätten negligerade dessa.)

Olof och Lisbet fortsätter längs Sveavägen, där de på andra sidan ser Bonniers förlag med sina vita fasad (Karta/vy). Däruppe residerar Ebbe Carlsson som förlagschef. Palme minns honom som pratglad pressekreterare hos justitieminister Geijer.

Carlsson och kompisen Hans Holmér gjorde sig kända som förslagna mörkläggare av socialdemokratiska skandaler. En var Geijeraffären, avslöjad i DN av tidigare IB-avslöjaren Peter Bratt. Uppbackad av Ebbe Carlsson torpederade Palme mot bättre vetande sanningen om sin justitieministers förehavanden på Doris Hopps bordell.

Ebbe Carlsson försökte, enligt en uppgift, att värva polisen Per J till sina privata spaningar i april 1988. Argumentet var: “Ja, det är ju känt att KGB sedan andra världskriget alltid haft en representant i regeringen eller i närstående kretsar. Det är en i regeringen närstående person, en högt uppsatt politiker, som vi har misstankar om.”

Misstankarna riktades mot utrikesministerns kabinettssekreterare Pierre Schori, eftersom denne enligt franska säkerhetstjänsten haft kontakt med en terrorist. Schori nekade till detta och det saknas belägg för att han varit rysk mullvad. Däremot rapporterade Bernt Carlsson, 1986 statssekreterare på jordbruksdepartementet, till Stasi enligt akter där. (Carlsson blev efter mordet biträdande generalsekreterare i FN men omkom när PanAm-planet 1988 sprängdes ovanför Skottland). Mera om Säpo och östtysk infiltration i regeringen.

Strax efter mordet lånar bokförläggare Thomas Fischer ut ett par lägenheter i Gamla stan till länspolismästare Hans Holmér och hans livvakter, bl a Per J,med ett förslutet från baseball-ligan. Oklart varför, utom möjligen att Fischer har varit kompanjon och vän till Boforsägaren Erik Penser. Ett år efter mordet, när Holmér sparkats som Palmeutredare, redovisar Ebbe sina mordteorier på detta Bonnierkontor för justitieminister Anna Greta Leijon – som i sin tur kontaktar statsminister Ingvar Carlsson. Ebbe Carlsson får en civil utredningsgrupp, placerad i ett kontor vid Renstiernas gata på Södermalm. Hyran, 2 miljoner, förskotteras av Fischer.

Ebbes egen livvakt, Per K, fastnar i Helsingborgstullen med insmugglad utrustning för avlyssning. Hovrätten dömer sedan Ebbe Carlsson, vapenhandlare Carl Ö samt poliserna Per J och Per K för försök till varusmuggling. SOU sid 658 Gransk.komm. Per J avskedas från polisen efter att år 2000 ha dömts för mordet på sin sambo Haydee Sandström.

I samma veva avslöjades Anna Greta Leijons rekommendationsbrev för Ebbe och hon fick lämna in som minister. (Otacksamt för en politiker som 1977 var en hårsmån från att kidnappas och dödas av Kommando Sigfried Hausner). Fischer ser aldrig röken av de miljoner staten utlovat.

Korsningen Sveavägen 50/Adolf Fredriks gata cirka 23.15. Karta/vy Rutt

Här vill Lisbet Palme gå över till vänster sida på Sveavägen för att titta i ett skyltfönster. Gatukorsningen skiljer Palmes två världar. Till vänster kapitalismen med Thulehuset döpt efter försäkringsbolaget Thule som farfar Sven Palme drev upp till landets största och där pappa Gunnar också var VD.

Åt andra hållet på Adolf Fredriks gata finns arbetarrörelsen heliga mark. Bortanför Drottninggatan Norra Latin (Karta/vy), där sonen Joakim är elev. Mårten har också gått där. Han påstås ha lämnat återbud till niornas kamratträff den 28 februari på Norra Latin, eftersom han lovat sina föräldrar att gå på bio. Mittemot skolan (som LO snart skulle få i gåva av staden) ligger Folkets Hus. Längre ner LO-borgen och Brantingstatyn på Norra Bantorget med (Karta/vy) som kultplats för förstamajtågen.

Skandia/Thulehuset Sveavägen 48-40. Karta/vyRutt

Familjen Palme stretade förgäves emot när de andra ägarna ville sälja ett problemfyllt Thule för 30 mkr till Wallenbergarnas Skandia 1965, då med PG Gyllenhammars far Pehr som chef. Gemensamma affärer ledde till att PG och Olof blev bekanta redan i tonåren – en relation som fortsatte under Volvos stora transaktioner, löntagarfonderna till trots.

På baksidan av Thulehuset, vid Luntmakargatan, finns en hemlig ingång som förr användes av militära ÖB, fackliga företrädare och näringslivstoppar som smög in till Thulechefen Alvar Lindenkronas hemliga rum för att organisera en svensk motståndsrörelse, Stay Behind. Samarbetet med Nato innebar att regeringen skulle fly till England eller USA utifall Sverige blev ockuperat.. En svensk hjemmefront förbereddes regionalt. Tage Erlander var gudfader och troligen var Palme med i tillblivelsen på Försvarsstabens underrättelsetjänst när den hemliga organisationen drog igång på 50-talet.Han och vännen Birger Elmér (blivande chef för IB) slussades 1953 in på agentbanan av officeren Lennart Hagman, känd för sina nazistsympatier. När KGB från en engelsk dubbelagent fick nys om Stay Behind 1965 flyttade man till andra lokaler. På samma sätt som tidigare IB var försvarsdepartementets Stay Behind en nagel i ögat på polisens Säpo.

Båda verksamheterna tycks hålla ett öga på Olof Palme, om man får tro Säpochefen för kontraspionaget, Olle Frånstedt. Den källan antyder att Skandias VD 1986, Björn Wolrath, hade vetskap om Stay Behind, alias Arla Gryning, alias Barbrogruppen.

Skandiahuset Sveavägen 42, cirka klockan 23.20. Karta/vyRutt

Samtidigt som paret Palme korsar Sveavägen hör Anki och hennes vän från Finland en man tala finska i en walkietalkie vid Dekorima i hörnet mot Sveavägen/Tunnelgatan  (Karta/vy). Anki känner igen honom som ”kroppsbyggaren” från ett gym vid Smedsbyskolan i Upplands Väsby. Hon frågar vad klockan är men får en avvärjande gest som visar att han också bär en pistol. (Uppgiftslämnare, förmedlade av DN-journalisten Olle Alsén, har identifierat honom som estfödde Anti A från f d norrmalmspolisens ”baseballiga”. Medlem i Stockholms Försvarsskytteförening. Hustruns alibi avförde honom från utredningen. Han blev sedan domare och tung riksdagsman för moderaterna ).

Ungefär samtidigt kör Christer Petterssons förtrogne Sigge Cedergren i sin bil mot enkelriktat på Luntmakargaten men stoppas av en Volvo i mynningen mot Tunnelgatan. Cedergren backar, väntar, kör fram men Volvon spärrar igen – och han hör två skott. Det är vad Cedergren uppger i ett förhör Det är upp till läsaren att bedöma vittnesutsagor om män med walkitalkies och annat mystiskt omkring Sveavägen. Video: Svt Streaptease 19961999 ; Svt Norra Magasinet 1992, TV3 EfterlystTV4. Se också Granskningskommissionens rapport SOU 1999:88.

  • MÖRDARENS VÄG TUNNELGATAN TILL KORSNINGEN REGERINGSGATAN. Rutt

Mordplatsen Dekorimahörnet Sveavägen 40/Tunnelgatan klockan 23.21.

Anders Björkman har varit på firmafest och besöker tillsammans med några andra en bankomat mittpå Skandiahuset. Han lämnar sällskapet och släntrar något beskänkt längs Sveavägen. Ett tiotal meter innan Tunnelgatan ser han tre personer; närmast gatan en kvinna och närmast huset en man som tycks hålla armen om mannen i mitten. Efter cirka fem meter hörs två ”påsksmällar” varvid personen segnar ner – cirka tre meter framför Björkman. Kvinnan skriker till och skytten, 180 cm, i halvlång rock och luva, går in på Tunnelgatan efterlämnande två rökmoln. Björkman blir rädd och gömmer sig i Dekorimaporten. Video förhör Björkman.

Anders Delsborn från Järfälla Taxi kör Sveavägen söderut och stannar för rödljus vid Tunnelgatan. Vid grönt hör Delborn och hans passagerare en kraftig smäll från vänster. Ögonblicket efter ser Delsborn en kraftigt byggd man i ulsterjacka och mössa, ca 185 cm, som håller i en pistol som avger knall och 30 cm lång eldsflamma mot två andra personer. Skytten tvekar lite och vaggar in i gränden. Dellborn larmar taxicentralen, släpper av de tre kvinnorna, och gör en u-sväng mot brottsplatsen. Signalement: ca 180-185 cm. Långsam i steget, sprang som en äldre man. Grå hatt, gråaktig ulster i normallängd med svarta stänk. Video förhör Delsborn.

Ann-Charlott Holgren i Delsborns taxi ser inte vapnet, men tror sig se konturer av en “magnum bonum”, lite större än vanliga pistoler. Den högerhänte skytten stoppar vapnet rocken i vänster rockficka. Signalement: mörkhårig, rakt hår och kortklippt. Mörka byxor. Sjuksköterskeeleven Anna Hage försöker ge Palme första hjälpen. Enligt henne var skytten i långrock medelålders, av medellängd, bredaxlad och ett huvud som var för litet för kroppen.

Efter Delsborn väntar Leif med en annan taxi. Hans signalement: ca 40 år gammal, ca 180 cm, inte pluffsigt tjock men kraftigt byggd hellre än smal. Mörk huvudbonad. Mörka kläder, ytterrock med kant ovanför knäna.

Lisbet Palme registrerar två smällar, ”som om någon lekte” och ser en kraftig och kompakt man med kort hals bullig halvlång täckjacka, ca 40 år och 180 cm. Video om hennes vittnesmål. Video om utpekande av Christer Pettersson. Se videorekonstruktion . Grafisk rekonstruktionFler vittnen. Vittnen: 1, 2

Tunnelgatan och Olof Palmes gata sett mot väster från Brunkebergstrappans krön. KBB är en restaurang och inget annat.


Tunnelgatan / David Bagares gata /Regeringsgatan kl 23.22. 360 meter, 4 minuters promenad. Rutt

Mördaren försvinner i mörkret mellan byggbarackerna och springer med fladdrande rock flera steg i taget uppför trapporna på vänster sida om ingången till Brunkebergstunneln. Från Luntmakargatan hör Lars Jeppsson, från skottet och ser en man spring förbi några meter framför på på Tunnelgatan. Han är säker på att det inte är Christer Petterson, som han har sett åtskilliga gånger i Sollentuna centrum. Han vågar inte följa efter förrän den som han uppfattar som gärningsmannen med spänstiga steg har kommit upp från trapporna.

Tre kvarter söderut bortanför Kungsgatan ligger Oxtorgsgränd där Sigge Cedergren kombinerar skötseln av spelklubben Oxen med narkotikaförsäljning. Han har lämnat svartklubben och via Malmskillnadsgatan kör han Luntmakargatan där han nu säger se den spärrande Volvon lämna mynningen mot Tunnelgatan – när han hör de två skotten. Se Svt video.

Korsningen MalmskillnadsgatanKarta/vyRutt

Efter att ha spelat bingo hämtar Magnus P och hans fru bilen på Oxtorgsgatan strax efter 23,21. De ser då en man, 25-30 år, med en walkietalkie med en röd knapp mot bröstet. När de kör iväg hör de polissirenerna.

Klockan 23.30. Eller 23.45-00.30 enligt vittne. Vid Döbelnsgatan (cirka 100 meter norrut på Malmskillnadsgatan nära Johannes kyrka) försöker en person påstridigt få lift med afrikanen Ibrahim Djalo. Mannen i rock med kapuschong bär handske på ena handen och luktar vitlök. I en tveksamt genomfört konfrontation anger Djalo Victor Gunnarsson som ett av två möjliga alternativ. Djalo ser mannen försvinna in på kyrkogården.

På David Bagares gata 16, nära bakdörren till Strateg Protector, står den vita folkvagnen som polisen Claes D flyttat hit från felparkeringen på Regeringsgatan. Han bor strax intill.

Efter att ha dolt sig i en portgång plockar Södermalmspolisens piket 3230 upp Claes D och kör nerför Malmskillnadsgatan. Han halsar en Coca Cola när piketen får mordlarmet i böjen före Brunkbergstorg. 3220 kör Sveavägen och anländer till brottsplatsen samtidigt med kommissarie Söderströms bil 2520, ett nummer som associerar till Sunniva Thelestam minnesbild av en polisbil på Drottninggatan.

David Bagares gata 16 klockan cirka 23.30. Karta/vyRutt

Fyra poliser från 3230 tar upp jakten längs Tunnelgatan och David Bagares gata. Claes D, även han medlem i Stockholms Försvarsskytteförening, skyller på cocacolan för att han blir dålig, kräks och stannar kvar vid vid sin parkerade bil. Det påstås att Claes D sedan gick hem till sin tillfälliga bostad vid korsningen David bagares gata/ Regeringsgatan.

Lars Jeppsson, som såg mördaren från Luntmakargatan karta/vy, följer på avstånd den springande mannen uppför trapporna. vid Tunnelgatan. Men framme vid David Bagares gata/Regeringsgatan ser han inte längre gärningsmannen. Han joggar ikapp polisbil1520, som kör långsamt utan blåljus, och frågar om de letar efter skytten och får ett jakande svar – minuter före larmet gått.

Granskningskommissionen har en annan version. Poliskommissarie Christian Dahlsgaard och polisen Tomas E i bil 1520 får larmet vid Kungsträdgården och tar sig via Regeringgatan-David Bagares gata till Malmskillnadsgatan. Där möter de en icke andfådd Jeppsson cirka 23.30. Beskrivningen är ifrågasatt.

Klockan 23.24. Yvonne Nieminen och Ahmed Leban kommer från en klubb på Johannesgatan och viker av västerut på David Bagares gata, på norra trottoaren. Där på gatans andra sida en klumpigt springande man ett femtiotal meter från trappkrönet. Under den knälånga uppknäppta rocken har mannen en väska som han försöker stoppa något i. Framme vid trappen möter de poliser som kommit hit med den piket som just anlänt till mordplatsen.

Korsningen David Bagares gata /RegeringsgatanRutt Klockan 23.25.

Gerhard Samson och Ann-Catrin Robrandt går norrut på Regeringsgatan då Robrandt snubblar och stöter mot en man i korsningen David bagares gata cirka kl 23.25. Mannen går raskt Regeringsgatan norrut mot Johannes kyrka. Han är kraftigt byggd, knappt 180 cm i mörk knälång täckjacka/seglarjacka. Mörk, kanske mustasch och kanske utlänning.

Samson pekar ut Victor Gunnarsson i en konfrontation, möjligen beroende på fantombilden. Gunnarsson, som häktades efter mordet, är i så fall på väg från sitt stamcafé Mon Cheri på Kungsgatan, där den överbryggas av Regeringsgatan. Han lämnar enligt osäkert vittnesmål kafeét 22.45-23.00.

Marianne U, anställd på Sveriges Radio, ser omkring 22.50 från sitt fönster på Johannesgatan två män på Johannes kyrkogård ungefärlig karta/vy. När hon rastar sin hund cirka 23.10 ser hon männen gömma sig för en en polisbil som kör sakta på gatan. Hon ser också en röd bil på tomgång men utan förare utanför sin port. SOU sid 395-397 Gransk.komm .

En olåst bil, i oordning med söndrigt fönster och utrivna tändkablar står mordnatten på tvären framför ett övergångsställe vid Regeringsgatan 66. I baksätet finns en portfölj med kikare och en laddad pistol Smith & Wesson .38 Bilen, ej stöldanmäld, ägs av polisen Bror P, känd för högerextrema åsikter, vilket kan förklara att hans revolver beslagtogs redan i januari. Polisman L SOU sid 355 Gransk.komm

(Till misstankarna bidrog hans likhet med fantombilden och besök på restaurang Karelia vid Regeringsgatan 66 . Han häktades i Malmö tillsammans med en person som senare anklagade honom för mordet. Men Bror P hade alibi för mordnatten, då han var sjukskriven. Enligt påstådd egen uppgift avböjde han ersättning för att skjuta. Bror P dog enligt uppgift för egen kula, inför aviserade förhör).

Regeringsgatan 85. Karta/vyRutt

Efter korsningen Regeringsgatan försvinner spåren efter mördaren eller en springande person över huvud taget. ”Han liksom gick upp i rök där…” Tog han sig in i ett hus i närheten?

I ett hörnhus mot David Bagares gata, Regeringsgatan 85 snett emot Nalen, hyr företaget Strateg Protector ett kontor, inredd till som lägenhet. Vapenhandeln ägs av Carl Gustav Ö, medlem i Stockholms Försvarsskytteförening och tidigare polis i Baseballigan. Utan lov och i dåligt skick har han samma dag lämnat sjukhuset efter att ha opererat en sprucken blindtarm.

Kompanjonen heter Ingvar G, löjtnant som sedan januari är säkerhetschef på Televerket Radio i Liljeholmen, med möjlighet av avlyssna trafik med radio och walkietalkies. (Ersätts på posten av Carl Gustaf Ö en vecka efter mordet). Ingvar G uppges ha haft kontakter med Bofors.

(Strateg Protector kom senare att förse Palmeutredaren Hans Holmér med livvakter och vapen. Och Ebbe Carlsson med vapen och buggningsteknik, en insmuggling för vilket Carl Ö dömdes).

Polisen Claes D disponerar tillfälligt en lägenhet i hörnhuset Regeringsgatan / David Bagares gata. Osäkert om det är i huset på Regeringsgatan 85. Claes D sägs kombinera polistjänsten med anställning på Strateg Protector. Han är mycket vapenintresserad och uppges beundra Carl Ö, som han avlöst som vapeninstruktör hos polisen. Alla tre i företaget anses ha högerextrema åsikter och deltar i Stockholms Försvarsskytteförening, som haft möten på Regeringsgatan 85.

  • FRÅN REGINGSGATAN TILL UPPVÄXTEN PÅ ÖSTERMALMSGATAN. Rutt

David Bagares gata 12Karta/vy. Kurdiska bokkaféet med en liten uteservering vid trappkrönet drivs av PKK, som Palme stämplade som terroristorganisation 1985.

Holmér koncentrerade utredningsresurserna på PKK-spåret men stoppades från massarrestering av kurder. Även om det finns kopplingar till Irak-spåret (se nästa avsnitt) PKK, lika lite som öststatsspåret, denna förklaring (PKK) till mordet låg sannolikhet enligt Granskningskommissionen. SOU sid 674. Hovrätten dömde Hans Holmér för buggning av kurder. Dock inte för cykeln med avlyssningsapparatur som parkerades utanför kaféet. SOU sid 664.

Hans Holmér sägs ha eller haft en lägenhet strax intill. Faktum är att han lämnade frun i Åkersberga och vid mordtillfället bodde hos vännen Ebbe Carlsson vid Tantolunden på Söder. Dagen efter rycker länspolismästaren in i polishuset och  utnämner sig självsvåldigt till spaningsledare, utan att ha kvalifikation för jobbet. Lika märkligt är att ett departementsråd från justitiedepartement deltar i spaningsgruppen. SOU sid 49. Allvarliga misstag säger granskande kommissioner SOU sid 105.

Poliser med förflutet i Baseballigan blev livvakter till Holmér, som Per K och Per J. Den som vill koppla av från Palmemordet kan ta en titt på grannhuset med Stuckatörens våning (Stockholms stadsmuseum), David bagares gata 10.

David Bagares gata 4klockan 23.30. Karta/vyRutt

En irakisk underrättelseagent med diplomatpass, Ayid Walid, kör strax efter mordet ut bilen från Hotel Plaza efterlämnande en springnota. Han far till London ett par dagar senare. Hyran för rummet står irakiska ambassaden för (ambassadören Mohammed Said al-Sahaf). Officiellt är Walid här för att behandla en huvudskada orsakad av skottlossning i London.

I januari försökte al-Sahaf hosUD tysta ner misstankarna mot sig när en avhoppad irakisk agent kidnappades på ett studenthotell och hittades styckad i 50 delar i en väska söder om Stockholm.

Palmeutredarna avskrev Ayid Walid som misstänkt eftersom han kom hit redan i januari och nyttjade prostituerade. Innan Hotel Plaza (idag studentbostäder) byggdes i början på 80-talet låg här anrika restaurangen Dambergs, där After Dark startade sin karriär.

Busshållplatsen Birger Jarlsgatan 40 / Eriksbergsgatan.Karta/vyRutt

Eter att ha pratat med skådespelerskan Kim Anderzon på Södra Teatern går Lars Krantz, producent vid SVT i Göteborg, till Kungsträdgården där han hör skotten. Han tar buss 43 mot Roslags tull. Vid hållplatsen Eriksbergsgatan stiger en man på och sätter sig och en annan kliver på, pratar med chauffören och stiger sedan av.

Krantz identifierar senare männen som poliserna Leif T och Thomas P, båda knutna till forna Baseballigan. Chauffören anmälde också händelsen men vittnesmålen spretade.SOU sid 335. Under sin senare levnad hörde Krantz till de mindre trovärdiga privatspanarna.

Engelbrektsgatan 9-11Karta/vyRutt Engelbrektsgatan – Östermalmsgatan 36.

Barnflickan brukade ta barnen Palme till lekplatsen i Humlegården, strax intill Fredrika Bremer står staty.

Innan Olof som tioåring skickades till internatet i Sigtuna var han elev på Beskowska påEngelbrektsgatan 9-11, samma skola där Hjalmar Branting gick. Som följd av Palmes politik som utbildningsminister 1968-69 drog socialdemokratiska styret in bidragen till stadens privatskolor och Beskowska gick i graven.

21 februari marscherar drygt 5000 personer ut från Humlegården i en FNL-demonstration till stöd för Nordvietnam. I spetsen för fackeltåget går Jan Myrdal, utbildningsminister Palme och det krigförande landets Moskvaambassadör Nguyen Tho Chan. Säpospanarna höll koll på både Palme och demonstrationen, eftersom arrangören, FNLs SkfV sågs som en kommunistisk täckorganisation styrd av Moskva. SOU 2002:90 sid 195.

Det blev inledningen till misstankarna mot Palme från CIA i USA, med återkoppling till svensk polis och militär. I retoriken försökte Palme fånga in vänstervågen. Politisk mångtydighet var något han ärvt från släkten. I pragmatiken stödde han militärens tysta samarbete med Nato. En dubbelbottnad politik av gammal svensk tradition med andra ord.

Det kalla kriget kallnade på 80-talet. Främmande ubåtar smög i svenska vatten och sovjetiska missiler stod riktade mot svenska hamnar. Utanför Norge låg USA-ubåtar redo att skicka kryssningsmissiler över Sverige mot ryska mål. Det stora krav på Palmes utrikespolitiska balanskonst. Samarbeta militärt med Nato och samtidigt stryka ryssen medhårs, bland antal samtal om norden som en kärnvapenfri zon. Vilket dock hindrade Palme att medverka till försäljning av kanoner och krut till krigförande länder.

Visst kan Palme kallas en politiskt hängiven jesuit där ändamålen helgade medlen. Men några belägg för att han förrådde Sverige till ryssarna – vilket vissa påstod – finns inte. Den svenska militära underrättelsetjänsten fick visserligen enligt professor Wilhelm Agrell information från brittiska M16 att Palme kunde vara sovjetisk inflytelseagent, förmodligen grundat på uppgifter från den opålitlige ryske avhopparen Oleg Gordievsky.

Det närmaste man kommer en svensk Arne Treholt är statssekreteraren i jordbruksdepartementet, Bernt Carlsson, tidigare ledare för Socialistinternationalen.

Var Palmes positiva uttalanden om kommunistiska diktaturer, t ex Östtyskland, Kuba, Pol Pots Kambodja m fl, utslag av en ideologisk naivitet eller utrikespolitisk pragmatism i högre skolan? Palmes Palestinapolitik krockade med Israeltalesmannen Per Ahlmark, som konstaterade: ”Ofta var Palme ovillig att medge att ett land som han prisade byggde på terror, eller att en nation han fördömt var en folkstyrelse”. Även f d fp-ledarenAhlmark hade svaghet för vassa formuleringar, som att Palme var en ”moralisk och intellektuell ruin”)

Palmes nära kontakt med sovjetiske diplomaten Georgij Arbatov sågs som flathet mot ryssen. Fast det visade sig att Palmekommissionens ansträngningar bäddade för Gorbatjov och glasnost. Palmes moskvaresa i april kunde ha bidragit till den processen ytterligare. I det skenet är ett mord arrangerat av högerextremister svårt att förstå. Särskilt som man visste att sovjetiska militären hade krackelerat, både tekniskt och moraliskt.

Östermalmsgatan 36. Karta/vy.Rutt

Kanske kan denna miljö på Östermalmsgatan 36 förklara Olof Palmes elitistiska arrogans. Som barn lekte han med Daniel Bildt på våningen under – som med tiden blev pappa till inte mindre arrogante Carl Bildt. Olof kom som sladdbarn när systern Catharina var sju och hans bror Claes tio. Dessutom fanns en halvbror Sture Gunnarsson, vars hotell Palme ibland besökte i Jönköping.

Claes Palme var i likhet med sin mor aktiv högerpolitiker i Stockholm. Som sjörättsjurist företrädde han Sovjetstaten när deras fartyg Tsesis gick på ett grund som Sjöfartsverket glömt märka ut. Misstaget avslöjades av kartografen Anders Ahlmark, bror till fp-ledaren Per Ahlmark. Alltså en visselblåsare i samma klass som Ingvar Bratt på Bofors och släktingen Peter Bratt med IB och Geijer. Som straff deporterade verket Ahlmark till tjänst på en fyr.

Claes Palme, vars advokatbyrå hade konkursat, valdes 1985 till ordförande för ryskägda bilhandelsföretaget Matreco AB, ökänt för sin spionverksamhet i Sverige med KGB-agenter och många antenner på taken.

Huset Östermalmsgatan 36 ägdes av Olofs farfar Sven Palme. Han bodde på samma våningsplan som Olofs föräldrar tillsammans med hustrun Hanna von Born, ståndsmedveten storgodsägardotter från Finland. Hon förde med sig ett arv som omsattes i köpet av godset Ånga söder om Trosa. Där vistades Olof i föräldrarnas funkisvilla.

Antisocialismen fick den liberale Sven Palme att glida mot höger. Som försvarsivrare var med och organiserade bondetåget till Kungliga slottet 1914. Familjen kan sägas ha varit typiska representanter för den högborgerliga tidsandan – konservativa, tysksinnade och avogt inställda till judisk maktkoncentration. Släktens grand dame, Hanna von Born Palme ogillade judar så till den grad att hon vägrade handla på judiskägda NK. Men hon var samtidigt älskarinna till judiske författaren Oscar Levertin. Hanna föredrog nog att handla på grannvaruhuset MEA som hennes make hade grundat.

Kanske bidrog samtalen vid köksbordet i det östermalmska hemmet till att Olof politiskt blev en kosmopolit. Antikommunismen ympades in från familjens engagemang för Finlands frihet. Olof fick namnet efter farbrodern Olof, som stupade för de vita i finska inbördeskriget 1918. Hemkommen från internatgymnasiet i Sigtuna kunde Olof ta del av oron för brodern Claes, farbror Nils, Sven Ulrik och de andra kusinerna som deltog som frivilliga i finska vinterkriget. Farfar Sven var ordförande i Svensk-tyska föreningen fram till sin död 1934, samma höst som Olofs pappa Gunnar dog.

Tysksinnet späddes på av mamma Elisabeth von Knieriem, tyskbalt som hon var och utbildad i Tyskland. Elisabeth var med i samma förening som prinsessan Sibylla, vilken sände gåvor till soldater på tyska fronten. Men nazianstucken, som vissa av släktingarna i Tyskland, var hon inte.

Många i släkten var kvinnoaktivister. Olofs farfars syster Anna verkade i Fredrika Bremerförbundet innan hon gifte sig med en indisk kirurg i England och gled mot vänster. Hennes son Rajani Palme-Dutt grundade kommunistpartier både i England och Indien. Han och brodern Clemens ledde klubben Apostlarna i Cambridge, en spioncell som rekryterade Kim Philby och andra spioner. Rajanis gifte sig med estniskan Salme Murrik som hennes vän Lenin placerat i London för revolutionär skolning. Salmes syster Hella Wuolijoki var med och grundade finska kommunistpartiet och spelade en nyckelroll i förhandlingarna med i Sovjet vid krigsslutet.

Elisabets far och således Olofs morfar, professorn Woldemar von Knieriem, var rektor för Rigas polytekniska skola – som han vid bolsjevikernas oktoberrevolutionen 1917 flyttade till Moskva. En av studenterna var Alfred Rosenberg, Hitlers rasbiologiska ideolog, som avrättade efter Nürnbergrättegången.

Man kan gissa att släktens politiska turbulens luftades vid familjen Palmes köksbord. En turbulens också på Internet, som bör granska kritiskt. Läs t ex: Palme och nazismen, , Ledande historiker om Finlands historia. En tillförlitlig källa är Enn Kook , socialdemokratisk strateg gift med förra ministern Birgitta Dahl.

“Birgitta Dahl, Hjalmar Mehr, Pierre Schori, och Olof Palme höjdes till skyarna både under DDR-tiden och även idag av Stasimedarbetare. Kan Säpo har gjort någon utredning om dessa som sedan försvunnit från arkivet?” Citat är hämtat från Birgitta Almgrens utredning Inte bara spioner. Om det fanns bevis för otillbörligt samröre med öststaterna från dessa politiker borde det ha visat sig vid det här laget.

När Elisabeth Palme von Knieriem blev änka tog hon om somrarna på 30-talet med sig Olof och hans syskon till  Skangal . Där blev mammans kusin August von Knieriem, Olofs extrapappa. August hade som sina syskon utbildat sig i Tyskland och han blev där chefsjurist för I.G. Farben, ökänt för sina slavarbetare från koncentrationslägren. Trots sin judiska bakgrund blev han nationalsocialist, vilket bidrog han rannsakades Nürnbergrättegången, men räddades tack vare påtryckningar från Rockefeller och Standard Oil.

Bilden visar IG Farbens ledningsgrupp, von Knieriem överst till vänster.

Elisabeth Palme tog hand om sin bror Otto von Knieriem på Östermalm. Otto, förmodligen nazist även han, var under kriget chef för Dresdner bank i Stockholm (inhyst hos Wallenbergs Enskilda banken). Till hans fördel talar att han sökte förmå Heinrich Himmler att befria judar från lägren – enligt en uppgift med viss medverkan från tonåringen Olof Palme. Släkten von Knieriem har judiska rötter men hade konverterat till kristendomen.

I G Farben betalade rundhänt Lenins resa hem till revolutionens Ryssland 1918. I Stockholm togs Lenin om hand av framstående socialdemokrater. Han fick hjälp med att köpa en kostym på PUB vid Hötorget. Nästan 60 år innan Olof Palme inför resan till Moskva handlade en kostym hos Ströms vid samma Hötorg den 28 februari 1986. 300 meter från mordplatsen.


/ Av Ingemar Lindmark