Rakhmat Akilov hann döda fem och skada ännu fler före han rammade Åhléns skyltfönster i korsningen Drottninggatan / Mäster Samuelsgatan. Det hände 7 april 1917.

Snudd på hundra år tidigare, 13 april 1917, tog Vladimir Lenin in på hotell Regina på Drottninggatan 42, idag Sergels torg snett mittemot Åhléns. 

Lenins statskupp bäddade för Sovjetunionen. Akilov kom från forna sovjetrepubliken Uzbekistan, där kvardröjande kommunism, islam och fattigdom utgör en drivbänk för terrorister.

På sätt och vis såddes i Stockholm 13 april 1917 frön till ryska revolutionen. Bolsjevikerna utmanade sina socialistbröder mensjevikerna.

Hungerkravallerna dessa månader höll på att leda till en revolution också i Sverige. Här klövs socialismen 13 maj 1917 socialismen i Socialdemokratiska Arbetarpartiet och Socialdemokratiska Vänsterpartiet / Kommunisterna ledda av radikala män som Zeth Höglund, Carl Lindhagen, Fredrik Ström och Ture Nerman.

I Ryssland inbördeskrig och diktatur. I Sverige en begynnande demokrati med allmän rösträtt för män 1918 och beslut om åtta timmars arbetsdag året efter.


Stockholms Centralstation klockan tio 13 april 1917.

Malmötåget är en timma försenat. Journalisterna känner flera i mottagningskommittén. Den storväxte i plommonstop är stadens borgmästare Carl Lindhagen, i riksdagen långt till vänster för socialdemokraterna. Fredrik Ström, som bokat hotellet för gästerna, räknas i riksdagen till samma radikala falang. Mest elegant är journalisten Ture Nerman. Att en rå revolutionär som Nerman året innan har skrivit Den vackraste visan om kärleken är svårt att tro.

Ture Nerman

Strax efter tio ångar tåget in på spåret. Ut väller ett trettiotal luggslitna män och några kvinnor. De tycks stela i benen och är otvättade efter fyra dagar på träbänkar i två plomberade vagnar genom Tyskland. Trots jämlika ideal satt Lenin och hans närmast i andra klass.

Centralstationen med gamla banhallen

En satt femtioårig herre, med pipskägg och i en för stor yllerock, stegar fram till Ture Nerman. Han och Vladimir Uljanov, mera känd som Lenin, är bekanta sedan  en socialistkonferens i alpbyn Zimmerwald 1915.  Lenin och hans fru Nadja har i Schweiz levt i i exil tills de steg på tåget mot Sverige.

På perrongen syns ett par män från hemliga polisen och några utlänningar är säkert spioner. Lenin avspisar journalister som vill intervjua. Han vill  obemärkt passera ryska passkontrollen mellan Haparanda och Torneå.

Även journalisten Sven Backlund, från Social-Demokraten ditskickad av Hjalmar Branting. får ett njet. (Sonen Sven Backlund, generalkonsul i Berlin, knöt på 1960-talet kontakter mellan Sovjetunionen och förbundskansler Willy Brandt. Det bidrog till en politisk upptining slutade med Sovjetunionens  sammanbrott).

Samtidigt sitter socialdemokraternas partiledare Hjalmar Branting på tåget i Haparanda på väg hem från Petersburg (då kallat Petrograd)  där han knutit kontakter hos den provisoriska regering som Lenin vill störta.


Resan från Schweiz

Resan är betald av tyske kejsaren. Tyskarna tror att fienden Ryssland sluter fred om Lenin kan ta sig dit. Med en revolt mer omvälvande än liberalernas och mensjevikernas maktövertagande i mars.

Nermans partibroder Zeth Höglund deltog också i den hemliga konferensen i Schweiz men han syns inte till. För Höglund, riksdagsman för socialdemokraterna, sitter ett år på Långholmen för högförräderi – eller rättare sagt för pacifistisk propaganda mot militären under en fredskongress i Stockholm.

De ryska revolutionärerna tycks tvära och misslynta. Tullen i Schweiz tog matlådorna så de har tiggt sig till smörgåsar på stationerna. De har sovit dåligt med kläderna på under resan i Sverige, dessutom störda av en hop journalister som steg på utanför Södertälje. Frisk luft lindrade sjösjukan på färjan mellan Sassnitz och Trelleborg, där ungsocialisten Otto Grimlund stiger på och gör Lenin sällskap under resten av resan.

Med avbrott för halvannan timmas rast i Malmö där en polskfödde Yakov Fürstenberg, stod för ett smörgåsbord på schangdobla Hotel Savoy. Buffén med älgstek och äkta kaviar gick åt på en kvart. Fast Lenin glömde äta, fullt upptagen att från bolsjeviken Yakov Fürstenberg orientera sig om socialismen i Sverige. Efter exportaffärer i Köpenhamn och sedan i Stockholm var Fürstenberg, även med namnen Ganezy och Hanecki, stadd vid kassa och hjälpte Lenin ekonomiskt.

Klicka till interaktiv tidslinje.

Fackföreningarna hade repat sig efter storstrejken 1909. Oron för att ryska revolutionen i februari sprids till hungrande svenska arbetare bidrog till att ministären Hammarsjöld fick avgå i mars och ersättas av en ännu mer konservativ regering ledd av högermannen Carl Swartz.

Vasagatan

Denna gråmulna morgon utanför Stockholms Central möts Lenin och uppvaktningen av fotografen Axel Malmström. Han är utskickad av Social-Demokraten, tidningen som under ett par decennier haft Hjalmar Branting som huvudredaktör fram till 1917. Det ryktas att det är riksdagsmannen och redaktören Fredrik Ström som tipsat Malmström. Ström följer sällskapet från stationen till hotell Regina, där han bokat tio rum.

Ut från stationen. Klicka till DN 1917 04 14 (pren.)

Nästa bild visar Lenin i samspråk med Ture Nerman och Lindhagen som åhörare. Osäkert om damen till höger är Lenins hustru Nadezjda Krupskaja. Den vackra kvinnan bakom honom är älskarinnan Inessa Armand, en revolutionär feminist som efter flykt från Ryssland levt i samma exil som Lenin. Eller snarare tidigare älskarinna för Lenins kärleksliv är komplicerat.

Om man får tro bilden är Lenin och hans uppvaktning på väg norrut på Centralplan, antagligen för att ta genaste vägen Klarabergsgatan till hotellet på Drottninggatan. Kanske också för att se Hotel Continental i hörnet Vasagatan / Klarabergsgatan, där Lenin sonderar för en fredsförhandling med ryska och tyska socialister. En sådan konferens om två veckor dementeras emellertid. 
Vasagatan / bron för Vattugatan. Foto Ingemar Lindmark

Fast på nästa bild passerar de spårvägsspåren söderut på Vasagatan. Det avslöjar skylten Stockholm Handelsbanken vid korsningen Stora Vattugatan. Idag går gatan med en bro över Vasagatan. Avskräckande som en stendöd trafikled genom Klara ner i en tunnel. 

Foto Axel Malmström

Så gott som alla manliga medresenärer avrättades av  Stalin. Yakov Fürstenberg, som var Lenins fixare både i Schweiz och tågresan till Petersburg, sköts under stora utrensningen 1937. Medresenären Grigorij_Zinovjev fick ett nackskott samma år. Karl Radek, som avbröt resan och skötte Lenins angelägenheter i Stockholm, rönte samma öde i Sibirien två år senare.

Gick Lenin genom Klara?

Svenska Dagbladets reportage 1917 04 17

Varför denna omväg genom tidningskvarteren söder om Klara kyrka? Lenin och gelikarna ville ju inte synas i Stockholm med risk för bli igenkända i ryska passkontrollen i Haparanda / Torneå.

Vill de svenska värdarna tvärtom få största möjliga uppmärksamhet i pressen?  Lindhagen, Ström och Nerman hoppades på fred och en socialistrevolution.  Ryska bekantskapen var en fjäder i hatten i kampen mot de moderata socialisterna under Hjalmar Branting. 13 maj klövs partiet och vänsterfalangen bildade Sveriges socialdemokratiska vänsterparti, som sedan blev Kommunistpartiet.

Hjalmar Branting ses som en mensjevik lika opålitlig som Kerenskij i regeringen som styrde Ryssland efter februarirevolutionen. 17 april sitter Branting på ett tåg i Haparanda efter ett besök i Petersburg.  Lenin litar inte längre på kamraten Branting, som skickligt värjer sig för proletariatets revolution.

Leninbesöket skrämmer Brantings partikamrater. Blivande regeringskollegan Erik Palmstierna ringer Branting med orden : ”Du känner ju Kerenskij. Säg honom, att Lenin kommer med nästa tåg och måste nedskjutas eller inspärras, när han passerar gränsen. Telegrafera till honom.” Branting bara skrattar : ”Du är alldeles tokig; sådant gör man ej”.