Lisbeth Salander Pippi Långstrump? Eller Bill Gates? Ett moraliskt problem.

(Klick på bilder ser större format)

Vi älskar osannolika figurer som Lisbeth och Astrid Lindgrens Pippi. För innerst inne i oss finns en kvävd uppstudsighet. Stieg Larsson brorsbarn tycker sig likna Lisbeth. Kanske har hon också drag från en journalist på Exporedaktionen, men därom råder delade meningar. Lisbeth lider av Aspergers syndrom (sid 491 i Män som hatar kvinnor) tror (Kalle) Mikael Blomqvist, vars syster heter Annika. Larssons Prusseluskanpsykolog Peter Teleborian hade nog stämplat Pippi med ADHD eller Damp innan ungen burades in på barnpsyk.


Bägge tjejerna kom från dysfunktionella familjer med frånvarande pappor. Stieg Larsson växte upp hos sin morfar; enligt författarens sambo internerad under kriget för sin kommunistiska övertygelse.

Kampen mellan det onda och goda går som en röd tråd i Gamla Testamentet, till exempel när lille David dräper store Goliat med en sten. Berättelsen om David som slungar stenen mot Goliat ger en koppling till sid 198 i Flickan som lekte med elden. Lisbeth slungar en gatsten i skallen på mannen med höstsvansen i trappan på Lundagatan. Späda Lisbeth har onaturliga krafter. Som när hon i Flickan som lekte med elden sid 513 övermannar Lundin och Nieminen, lika geschwint som Dunder-Karlsson och Blom. Själv ogillar Lisbeth att kallas Pippi Långstrump, se sid 53 i Män som hatar kvinnor.

Salander Bill Gates? På sid 438 i Flickan som lekte med elden hämtar Lisbeth sedlar och dollar ur kakburken, ungefär som gullpengarna i kassakistan. Med andra ord framgångsrik och rik. Gäller för fler kommunister och maoister än Stieg Larsson, till exempel Jan Guillou och Robert Aschberg, som sitter i Expos ledning. Larssons medförfattare till “Sverigedemokraterna: den nationella rörelsen” gör numera karriär hos Stenbecks Strix television.

Ingen i världen har mer gullpengar i kistan än Bill Gates. Lisbeth Salanders själsfrände? Tänkte Larsson på Gates när han skrev om Lisbeth på sid 296 Flickan som lekte med elden? Se citat:Han (Blomqvist) visste att hon hade fotografiskt minne och hon (Salander) var en jävel till hacker. Han visste att hon var en udda och inbunden kvinna som inte gärna pratade om sig själv och att hon helt saknade förtroende för myndigheter”.

¨

Kika på denna Yotubevideo där Bill Gates ”the rain man” förhörs i ett federalt utskott för illegal aktivitet. mot Netscape. Rain man syftar på Dustin Hoffmans rollkaraktär. Fotografiskt minne, smal superintelligens, geek syndrome, social inkompetens. Salander och Gates hade kunnat bli ett maka par. Apropå fotografiskt minne så hackar sig Salander in på Hacker Rebublic via bilder tagna av Gill Bates; Luftslottet sid 307. Fuskade Larsson som hacker? Datafärdigheterna satt i fingrarna sen tiden han jobbade med datorgrafik på TT. Expo innebar en fortsättningskurs.

Även Stieg Larsson hade ett encyklopediskt kom ihåg, både som författare och kartläggare av de högerextrema. Faktasamlingen låg till grund för hans farhågor kring Sverigedemokraterna.


Stieg Larsson kan knappast kallas en språkets mästare. Snarare en enkel  prosa, som är typisk för nordiska deckare. Larsson styrka var skärpan i detaljerna, sammanhållna i en realistisk och komplex intrig.  Han var deckarnörd redan när han skrev recensioner på Tidningarnas Telegrambyrå. Böckerna visar att han behärskar genrens stilartar; den första som pusseldeckare, den andra en polisroman och den tredje är en spiondito. Skulle den fjärde boken ha blivit en klassisk thriller?

Dilemma i krig. Tidningen Expos egen knäckfråga var hur ändamålet kan helga medlen, till exempel åsiktsregistrering och walrafferi. Dilemman som i sin tur gav näring till Larssontrilogin. Säpo hade bra koll också på de vänsterextrema. Kopplingen till AFA-aktivisterna och Larssons troskistersmetade av sig på Expo och försvårade kanske möjligheter till offentliga bidrag.

Likt Millennium befann sig tidningen Expo i ett krig. Högerextremister hotade distributörer och saboterade tryckeriet i Bromma, som drog sig ur. Hallvigs i Morgongåva tog över tryckningen och smög in upplagan till Stockholm. I Luftslottet sid 552, var ett sabotage på gång mot Hallvigs, som tryckte Millennium.

Dimmorna kring myten Stieg Larsson skingras delvis av kompanjonen Kurdo Baksi i boken Min vän Stig Larsson (Elib , dansk text). Boken är läsvärd även om den fick kritik av Expo-journalister för dålig faktakoll. Bland annat om förebilden till Lisbeth Salander:


Är Millenniumtrilogin Sveriges svar på Fjodor Dostojevskijs Brott och straff? Boken handlar om det rättmätiga att avliva en ockrerska, sett ut mördarens perspektiv. (Se filmen) Larsson hade säkert värjt sig för en sådan jämförelse. Men även Larsson böcker kretsar kring dilemmat om skändliga gärningar kan försvaras. Lisbeth Salander blir ju vår hjältinna på kuppen. Redaktionerna på både Millenium och Expo ställdes inför liknande problem, i det senare fallet åsiktsregistrering och walrafferi.

Frågan är om Expos koppling till AFA-aktivisterna, bl a kända från Göteborgskravallerna, besvärade idealisten Larsson? Det hedrar Expo att tidningen tog avstånd från en medarbetare, respekterad forskare dessutom, som dömdes för ett antal våldshandlingar – och därmed blev måltavla för de högerextrema.

Hur som helst, en hel värld gillar när Lisbeth Salander tar lagen i egna händer. När helgar ändamålet medlen? Kanske något att fundera över under stadsvandringen.

Titta på Crime and Punishment . Öppningsscenen påminner om scenen i Gula gången i  Män som hatar kvinnor.


St Petersburg eller Stockholm. Förmodligen lika mysko för den som går in på Barnes & Noble för att köpa en deckare.

När är våld OK? Lisbeth Salander och Larssons Expokollega Tobias Hübinette (se ordkriget i Wikipedia) illustrerar båda ett moraliskt problem. Stieg Larsson låter oss kika in i kampen mellan mörka högerkrafter och militanta vänstern. En underground som är lika aktuell idag. Man skulle kunna säga i dubbel bemärkelse, närmare bestämt på Gullmarsplans T-station i Stockholm. Den 7 juni 2010 misshandlades Sverigedemokraternas pressekreterare Martin Kinnunen och hans sambo av fyra vänsteraktivister. De dömdes till fängelse, vilket blev ett propagandanummer på motståndarsidan.

Se filmpluggarna för Män som hatar kvinnor , Flickan som lekte med elden och Luftslottet som sprängdes.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *