Spara webbsidor för läsning offline i mobilen

Mitt problem: Jag publicerar stadsvandringar på nätet, som denna 1700-tals-vandring i Gamla stan. Kruxet är att läsa sidan under vandringen i surfmobilen eller paddan. Fungerar oftast bra utom i mobilskugga. Men tappning över mobila nätet kostar, i synnerhet med utländskt abonnemang. Då får man nöja sig med wifi hemma eller på hotellet. Så här kan man läsa sidorna offline på stan.

Lösning 1:

  • Android: Finns sparfunktion kan den variera på mobilmärke och läsprogram. Öppna aktuell websida. Vanligen spara genom att trycka på menysymbolen “plättlaggen” och sedan välja Save / Läs offline etc. Sparade sidor brukar kunna läsas med nytt plättlaggstryck i läsaren f v b till en sidlista.
  • iPhone: Öppna webbsida. Klicka på symbol “ruta med utgående pil”..

Lösning 2: Av flera sparprogram är Pocket (tidigare Read it Later)  bäst, eftersom det stöder både Android och iPhone/iPad – med läsarna Safari, Chrome och Firefox. Dock sämre för Explorer och inte alls Google Maps.

Med Pocketappen laddad i Pcn klickar man på Pocketsymbolen överst på sidan (med den läsare man använder) och  sidan är direkt sparad i Pocketmolnet där den studsar för lagring de surfmobiler man anslutit till tjänsten.

Eller så gör man samma omvandling direkt i surfmobilen. I min Androidmobil genom att klicka på menysymbolen ”plättlaggen” och sedan välja Dela/Share.

.
Aktivera Pocket.

  • I PC: Öppna och följ rutinen för registrering, med ID och mejladress. Sedan aktivering via mejlen.
  • I surfmobil: Öppna Google Play (här i Pcn  ) för Android respektive Appstore/iTunes (här i Pcn   ) för app till iPhone/iPad. Registrera som för alternativet PC.

Hämta för läsning offline:

  • I PC: Visa sidan i webbläsaren. Klicka på Pocketsymbolen. Öppna sedan sidan , klicka på plättaggssymbolen och en lista med ”pocketsidor” visar sig.
  • I surfmobilen: Klicka på ”appkatalogsymolen”, rulla fram till Pocketmärket. Klicka och välj sida för läsning offline. (I denna meny kan man också spara webbsidor: clicka på + och skriv in webbadressen).

Ett problem:Google Maps karta med snittslad bana och tillhörande test för vägbeskrivning går att läsa online, men inte hos Pocket offline. Därför har jag skurit ut kartan med skärmklippsverktyget och sparat detta som bild i Google/Picasa. Därifrån har bilden hämtats till en htlm-sida tillsammans med ett utsnitt av vägvisartexten. Resulterat har sparats som separat sida i WordPress, under sidan med texten för 1700-tals-vandringen. Även kartsidan kan då läsas offline via Pocket. I en PC så här.

.
Installation manual

This entry was posted in Ej kategori. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *