Skapa en tidslinje med Timetoast

Text och bilder inprickade på en tidlinje är ofta ett bra sätt att illustrera ett skeende grafiskt. Det finns en mängd timelinetjänster av välja bland på nätet, både gratis och för betalning.

Ett är Timetoast, en molntjänst med gratis basversion som är enkel att använda. Man registrerar e-postadress och lösen, sedan är tjänsten klar att använda. Timetoast. (Exempel andra gratistjänster).

.
Gör så här:

1. Ladda upp textavsnitt och ev. bilder i datormappen. Bilderna får inte vara större än 5 mb, men i övrigt anpassar Timetoast formatet automatiskt.  Aktuella länkar kan också noteras. (Det går att lägga in texter på linjen först och sedan lägga till bilder och länkar i efterhand).

2. Öppna Timetoast med användarnamn eller e-adress, och lösenord. Klicka Add new timelline. Skriv titel och lägg in ev profilbild i formuläret. Klicka Go. (Sidan kan ändras i efterhand, klicka på Edit title & picture i registreringsformuläret).

3.  Öppna formuläret Edit timeline. Ange nu (eller senare) en eller flera Timespan, d v s tidsintervall som kan förses med text. Starta lämpligen med ett intervall som täcker hela skedet man vill illustrera. Klicka Create Timespan.

 

 

 

 

 

 

4. Lägg in aktuella händelser med Add Event för inprickning på tidslinjen. I nya formuläret anges aktuell tidpunkt och text. Endast tid och rubrik är obligatoriskt. Ev bilder, max 5 mb, hämtas från ett bibliotek i datorn (URL-länkar  från nätet fungerar inte). Men länkar kan läggas in i texten, fritt valda på nätet. Klicka Create Event.

5. Se resultatet med klick på View this timeline. Ok? Backa med Edit timeline och välj Hidden/Visible för sluten/offentlig visning.

6. Om Visible är valt: Klicka View this timeline igen. Klicka Embed. Använd länken för att hitta till tidslinjesidan. (Exempel http://www.timetoast.com/timelines/thomas-thorild). Eller klistra in inbäddningskoden i html-versionen på din webb. Exempel.

Demo Youtube:


Ladda ner video eller MP3

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *