Dubbelexponera två kameror med grönskärm lätt som en plätt

Att dubbelexponera inspelning är inget nytt. Den gröna skärm som TV-meteorologen ser uppfattar vi som en väderkarta frammatad i en dator.  Man kommer rätt långt med en vanlig laptop, enkla kameror och mjukvara – som är gratis eller i varje fall näst intill. Det öppnar möjligheter för seminarier och webbseminarier.

Till exempel kan talare medverka över Skype för att via projektorn ses på en duk. Eller så att talare och OH-bilder fogas samman på samma duk. Eller att deltagarnas chatkommentarer exponeras på samma sätt. Metoden kan ge extra stuns till webbseminarier. Se demo och instruktion från Handikappförbundets konferens.

I detta experiment använde jag en vanlig laptop med studioredigeringsprogrammet Vidblaster kopplad till 1) en videokamera för förgrundsbilden, 2) en webbkamera för bakgrundsbilden.

Helst bör man till den gröna eller blåa skärmen (för förgrundsbilden) ha fyra lampor med jämnt fördelad spridning. Se Wikipedia.

Jag hängde upp ett blått lakan från linneskåpet och nöjde mig med dagsljuset från fönstret. Resultatet blev ändå rätt hyfsat.

Vidblaster är ett gratisprogram, men kostar i basversion en tusenlapp om man vill slippa loggan.  I Chroma Key kan man i stället för ”bakgrundskameran” exponera en skärmbild, t ex med ett utsnitt från Skype. Eller med OH-bilder från Microsoft Office Powerpoint.

Inställningen av två kameror i Vidblaster Chroma Key kräver en del pyssel. Företagets manual på nätet är inte lyckad. Därför denna snabbdemo för att underlätta hanteringen:


Bilden ingår i en lösenordsskyddad lathund i Lindmarks Kokbok.

Tekniken är inte längre ett problem. Utmaningen är förpacka ett innehåll med text och bild redaktionellt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *