Gör en utbildningsvideo med skärmbildsbandspelaren Camstudio

Vanliga föreläsningar stöds ofta med OH och andra bilder från en projektor. Förr var det pekpinne, svarttavla och planscher.  Lektioner online kan byggas upp på liknande sätt med en skärmbildsbandspelare. Talet läses in samtidigt som talaren spelar in OH, text, bilder, programbilder med mera – och där musmarkören ersätter pekpinnen.

Det finns ett antal sådana bandspelare, både gratis och kommersiella. En program för opencource är CamStudio, som enkelt att använda men ändå har det mesta man behöver för inställning. Till exempel att man bestämmer hur stor del av rutan som filmas, vilket gynnar läsbarheten. En annan finess är ett antal inställningar för att få bra bild och ljud.

Resultatet sparas okomprimerat om man inte föredrar flashformat. Filmen kan publiceras på Youtube och liknande delningstjänster. Bra instruktion. Wikipedia.

Knappar för Start, Paus och Stopp. Enkelt som på en vanlig bandspelare. Finliret kräver en viss inlärning.


Detta behövs:

1. Ladda ner  Camstudio. Gärna också Camstudio decoder, dvs en komprimerare/upp-packare. Se upp med distributörer där det finns risk för virus (Wikipedia). Hoppa över erbjudanden om appar som du förmodligen inte behöver.

2. Ev. ett manus. Att spela in  bilderna först och lägga på talet senare går också.

3. Bra mikrofon, fast headset/mygga duger ofta.

 

.
Inställning:

1. Utsnitt av bildskärmen bestäms via Region och sedan Fixed region om man vill styra utsnittet själv. (hela skärmytor blir ofta svårlästa i Youtube).

2. Via Options avgörs ljudinspelningen av/på, och i så fall med mikrofon (eller högtalare om ljudet hämtas från den synade webbsidan).

3. För alternativ inställning under Options för video/ljud/musmarkör: Tillämpa först default.

För fininställningar: se youtube-videon sist i denna text.

 

.
Filma (i detta fall med ljudinspelning):

1. Lista de sidor från webben/egna datorn som ska stödja föreläsningen.

2. Öppna första webbsidan etc. Rama in utsnitt med Region och gärna Fixed region för att själv välja form på utsnittet. Se till att Camstudiorutan ligger utanför utsnittet annars gömmer den sig bakom.

3. Starta inspelning med röda knappen. Läs in föreläsningen samtidigt som musen används som pekpinne på skärmen.

4. Pausa med svarta knappen. Byt bild, tryck röda knsppen och upprepa rutinen.

5. Stoppa med blåa knappen. Döp filmen i en vald mapp. I normalfallet som okomprimerade fil .avi.

Lägger men in en webcamruta i utsnittet kan man både se och höra sig själv i filmen.

Camstudio kan ställas in för att leverera i det mer kompakta flashformatet .srt. Men sådan konvertering kan göras i efterhand, antingen med Camstudio eller vanligt konverteringsprogram. Youtube accepterar .avi.

.
Filmen från Camstudio kan redigeras i ett videoredigeringsprogram, till exempel Live Movie Maker som följer med Windows.

Youtubefilmer som lär rutiner i programvara har ofta två brister: dåligt ljud och svårläst text. Här försöker vi lösa det sistnämnda problemet.
Finns bättre sätt än video? En stillbild med inlagd text är ibland överskådligare. Som här där Windows skärmklippsverktyg och Paint använts för att skriva text i skärmklippet.

Det går också att filma ett utsnitt av bildskärmen. Musrörelser+knapptryck filmas, där man samtidigt kan diktera en instruktion (om man inte dikterar i efterhand). Det finns flera http://www.hongkiat.com/blog/win-screen-recording-softwares/ att välja bland, både gratis och kommersiella.
Ett sådant skärmfilningsprogram är Free Srceen Video Capture från Topviewsoft .http://www.topviewsoft.com/free-screen-video-capture.html . Ladda ner programmet.
Gör så här:
1. Öppna den del av programmet som ska demonstreras.2. Öppna  Free Srceen Video Capture.3. Starta filmning med ”Record”. (Eventuellt med fininställning via ”Option”. I detta exempel stängs ljudinspelningen av).


Ladda ner video eller MP3

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *