Revolutionen 1809 föddes i norra Bohuslän

Svarteborg cirka 25 augusti 1808 

Plats: Svarteborg, sannolikt gästgiveriet intill kyrkogården, norr om Dingle i Bohuslän. Visa större karta

Aktörer:

  • Georg Adlersparre, greve, då överstelöjtnant och överadjutant för nyss entledigade ÖB Carl Gustav Armfeldt. Adlersparre hade befäl över värmländska fronten. Han var kommendant i slaget vid Prestebakke kyrka –  där norrmännen segrade ledda av Prins Christian August. Liberal politiker och upprorsman 1809.
  •  Carl Henrik Posse, friherre, överste och brigadchef med befäl över vänstra fronten, som från Bohuslän krigade mot Norge. Utmärkte sig 1807 i strider mot Napoleons trupper i Pommern. God vän till Adlersparre sedan ryska fångenskapen 1778.

”Vi måste hafva denna prins”. Med det yttrandet sådde Posse fröet till den revolution som skulle ledas av Adlersparre ett halvår senare. Fast Adlesparre reagerade inte speciellt just då i detta möte vid Svarteborgs kyrka, förmodligen i gäsgiveriet (huset vid kyrkogården, som man ser idag, byggdes 1842). Prinsen som förvätades bli tronföljare och svensk kung var prins Christian August, som nedgjorde Adelssparres knektar i Prestebakke. Posse var nämligen djupt imponerad av Christian Augusts klokhet, efter ett möte kort innan.

Platsen är sägenomspunnen. Här på åsen låg kung Ranes borg. Där brändes enligt legenden av drottning Hud som hämnd för att han vägrade gifta sig. ”Tills nu har du hetat Raneborg, men hädanefter skall du för alltid heta Svarteborg” skrek Hud. Som tack halshöggs hon i Rabbalshede, där platsen döptes Huds moar. Närmre sanningen är att kyrkorna i Svarteborg och Kungahälla var de två första i landskapet. Visa större karta

Nya Sveriges vagga. Den som tar av från gamla E6 vid skylten Gregeröd ser i sydost kyrktornet sticka upp bakom ladugården uppe på åsen. En kilometer norrut på avfarten och man kommer till Thomas Thorilds födelsegård Blåsopp. Husgrunden i dungen och en rest sten ger en påminnelse om skalden. Thorild krävde tryckfrihet och nytt styrelseskick i skriften Om det allmänna förståndets frihet, vilket medförde utvisning till Greifswald i Pommern. Två officerare sådde fröet till denna revolution ett par kilometer från Blåsopp. Själv låg Thorild denna månad på dödsbädden i Greifswald, illa berörd av Napoleons härjningar.

Sammansvärjning på plöjd bohusåker. Senare på hösten möts Posse och Adlersparre vid landsvägen någonstans mellan Uddevalla och Stömstad. De lämnar sin uppvaktning vid vagnarna och går ut på en plöjd åker där de samtalar. Adlersparre är inte längre avvaktande till Posses revolutionära tankar. De kom överens om att i största hemlighet liera sig med högadliga juntan i Stockholm för att ersätta Gustaf IV Adolf med Christian August (en ohelig allians mellan liberaler och de som värnar om sina privilegier) Och helst ta Norge. För kungen envisades med att fortsätta kriget och riskera samma öde som Polen. Samma höst entledigas Adlersparre från befälet över värmlandsdelen av Västra armén.

Sarpsborg 28 juli 1808

Plats: Hafslunds hovedgård vid Glomma. Ursprungligen byggt av Otto Bildt , bror till Knut Bildt på Morlanda, Orust . 1808 ägdes godset av Marcus Rosenkrantz, rik på träexport och medlem av regeringskommisionen som då styrde landet.   (Parken, som sträcker sig mot Sarpfossen, och det slottsliknande huset, med namn från kungabesök, kan ses sommarsöndagar). Visa större karta

Aktörer:

  • Christian August, dansk prins av Augustenborg. Chef för regeringskommissionen i Norge 1807, i praktiken statschef på grund av engelska flottans blockad mot Danmark. Generalmajor och överbefälhavare i kriget mot Sverige 1808.
  •  Carl Henrik Posse, friherre, överste och brigadchef med befäl över vänstra fronten, som från Bohuslän krigade mot Norge. Överadjutant för ÖB Armfelt.

Som ett parti schack. Överadjutanten Posse lämnade ett brev från överbefälhavare Armfelt med en önskan om stillestånd. Någon sådan fullmakt från danske kungen sade sig inte Christian August ha. Det rådde de facto ett slags halvfred för förmågan att föra krig var liten på båda sidor. Underförstått var det mera två kungars envisa krig än militärens och folkets. Båda länderna var offer i storpolitiken.

Efter Prestebakke uppmärksammade Posse prinsens militära skicklighet. Nu imponerades han av den politiska klarsyntheten. Här fanns en person som kunde förena de båda länderna.

Mötet på Hafslund – som ägdes av prinsens kollega i regeringskommissionen,    var som ett parti schack. Sjukdomarna var deras gemensamma fiende. Engelska blockaden skapade svält i Norge och trupperna var illa rustade. Lika illa var det på svenska sidan. Soldater sov i rishyddor i fattiga skogsbygder där det var svårt att få fram mat. Dåliga vägar bidrog också till att man måste strida i små enheter; för små för att inta fästningar som Fredriksten och Kongsvinger. Dansk/fransk invasion var inte längre aktuell i Skåne, särskilt nu när de spanska soldaterna gjort myteri för Bernadotte.

14 september stupar 1400 man i general Carl Johan Adlercreutz  armé i Oravais  norr om Vasa. Efter generalens strategiska misstag tvingades styrkorna retirera från Finland. Trots det hyllas han som krigshjälte då han återvänder till Stockholm i mars 1809. I oktober kongressar Napoleon och tsar Alexander i Erfurt. Det ryktas att de tänker dela Sverige i höjd med Göta kanal, som Baltzar von Platen är i färd med att bygga.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.