Reseguide Stockholm. Stadsvandring på nätet

Res tre gånger: 1) Virtuellt på nätet, 2) Res och upplev i verkligheten, 3) Surfa och fördjupa resan hemmavid.

Kansler Brandts Sturm und Drang i krigets Stockholm, i Nordens Casablanca

Spelade verkligen Willy Brandt högerback i Hammarbys match mot AIK denna måndagskväll i juli 1944? I tyske förbundskanslerns levnadsbeskrivning sägs att han spelade fotboll då och då under skandinaviska exilen.

Motion behövdes för som han tvingades till långa vandringar genom gränsskogarna för att illegalt i Norge träffa medlemmar i motståndsrörelsen. Stora frågetecknet är dock att matchen ingick i ett juniormästerskap. Willy Brandt föddes i  Lübeck, 1913 och alltså var 31 år.

DN-arkivet ger i april 1941 en pusselbit till. Då deltar ”lagets välväxte back Willy Brandt” i Kungsholmenlaget som vinner med 7-4 över Sofia. I en skolturnering för handboll? Fanns en namne i Stockholm gömd under radarn?

I den vevan flyttade Willy Brandt till en lägenhet på Thunbergsgatan 23 i Hammarbyhöjden tillsammans med Carlota och halvårsgamla dottern Ninja. De gifter sig borgerligt i maj som hemmahörande i Enskede församling, för dit hörde Hammarbyhöjden då. I attesten står Herbert Frahm och Charlotta Thorkildsen, som var deras riktiga namn. Han har tillfälligt uppehållstillstånd och sedan några månader norsk medborgare tack vare bistånd från norska exilregeringen i London

Visa mera …

Guider i Bohuslän

Bohuslän:

 

Rädda Stockholms mest glömda museum

December 2013 går till historien som månaden då Vetenskapsakademien ger Nobelpris till professorerna bakom teorin om Higgspartikeln – samtidigt som samma akademi stänger museet i Stockholms gamla observatorium. Trots att där illustreras en vetenskaplig blomstringstid som  bidrog till att lyfta landet ur fattigdomen.

1700-talets Wasamuseum? Observatoriemuseet uppe på Brunkebergsåsen hade med rätt matchning kunnat bli 1700-talets ”Wasamuseum”. Inte lika storslaget men lika unikt. Satt i rätt sammanhang kanske större, för vilken annan stad kan visa upp sådan historisk miljö? Sverige var då inte längre en stormakt politiskt, men vetenskapligt. Om man så vill en vagga för den agrara och industriella revolutionen.

Läs mera

Vandra gatorna Olof Palme gick fredagen 28 februari 1986

Välkommen att göra samma resa som Olof Palme hans sista dag den 28 februari 1986. Antingen här på nätet eller ute på stan med en surfmobil i handen. Samtidigt innebär vandringen en återblick i Palmes liv.

Vilka är skyldiga till Palmemordet? Denna text tar inte ställning i frågan utan speglar publicerade fakta, från offentliga undersökningar till yvigt spekulerande privatspanare. Eller om trovärdigheten är den omvända, vilket somliga anser. Länkarna underlättar för läsaren att tränga in i dunklet. Ensam galning? Eller som Leif GW Persson tror: ”det rör sig om en mindre konspiration på några få personer i Palmes närhet som av politiska skäl ville ha bort Olof Palme”

Läs mera

Stadsvandring på nätet i Stieg Larssons fotspår


Vandring 1 Stortorget Gamla stan-Slussen karta

Vandring 2 Slussen-Mosebacke-Götgatan karta

Vandring 3 Slussen-Hornstull karta

Vandring 4 City, Östermalm

Vandring 5 Kungsholmen

Stieg Larsson i Astrid Lindgrens värld

Bildsatt karta

45 miljoner sålda ex av Stieg Larssons böcker (oktober 2010) på två år. Ingen annan författare har sålt så många på så kort tid. Europaetta i Europa 2009 (Booksellers). De tre böckerna ligger i tätklungan också i USA. 1 miljon sålda e-böcker i USA, bara en författare till har sålt lika mycket. Klar deckaretta och även i topp för skönlitteratur hos Amazon i december. Plus filmerna i svensk och amerikansk tappning.

Värdet av exponeringen av regionen Stockholm‐Mälardalen i de svenska Millenniumfilmerna uppskattas till 960 miljoner kronor enligt Svenska Dagbladet. (Rapport)

Varför detta osannolika genombrott? En skickligt byggd intrig med en rå och intensiv realism är svaret. Hos Larsson kom gastkramningen inifrån. Han var hotad till livet av dem som Expo hängde ut – som i sin tur såg Larsson som ”ondskans hantlangare”. En husrannsakan avslöjade att han stod på dödslistan , kartlagd av samme man som mördade syndikalisten Björn Söderberg i Sätra.

En av redaktionens medarbetare och hans son skadades svårt av en bilbomb i Nacka. Utåt sett tycks Larsson ha negligerat hoten. De hindrade inte Stieg Larsson från att sitta på sina älskade kaffeställen. Särskilt frekventerade han Café Fix , Café Anna, Café Copacabana , Café Mellqvist, Il Caffe. De flesta finns med i böckerna. Besök dem, insup kaffedoft och Blomqvistmiljön.

Men vi vet inget om hans rädslor innerst inne. Kanske skrev han sig oron på nätterna som en slags dagböcker. Vi ser i Millenniumtrilogin spår av personer, platser och händelser från verkligheten, vilket gör stadsvandringen extra spännande.

För läsare utomlands kan Stockholmsmiljön te sig särskilt ruskig i skuggan av en rostad järnridå och två ministermord.

Den svenska publiken får i böckerna ett sammanhang där svaga utsätts för övergrepp av ett mäktigt maskineri. Något som man kanske undrat över efter alla konspirationsteorier genom åren. Några exempel från misstänkt rättsröta: IB-affären, styckmordsrättegången och Osmo Wallo hos rättsmedicinarna, Geijer och bordellhärvan, Säpospionen Bergling och kanske spionen Ströberg, Palmemordet med Säpokonkurrenten Ebbe Carlsson. Och miljonärsmordet i Bredäng. som avslöjade offrets kund polismästare Göran Lindberg.

Denna Stadsvandring i Stieg Larssons Stockholm innebär samtidigt ett deckauppdrag för läsaren: vilka kopplingar finns det till intriger och övergrepp i verkligheten.

Bra länkar:

Män som hatar kvinnor: bok, bibliotek, e-bok

Flickan som lekte med elden: bok, bibliotek, e-bok

Luftslottet som sprängdes: bok, bibliotek, e-bok

Kurdo Baksi, Min vän Stieg Larsson: bok, bibliotek, e-bok

Jan Erik Pettersson, Stieg Larsson, journalisten, författaren, idealisten: bok, e-bok

Stieg Larsson webbplats, svenska, engelska

Tidningen Expo

Reseguide hela Sverige

Bohuslän: Välkommen till Camilla Läckbergs Fjällbacka.