Visa större karta

Med slott, palats och malmgårdar är det bäddat för en cityvandring i stadens 1700-tal. Lägg sedan till Haga, Ulriksdal och Drottningholm. Stockholm kan locka nya tidens vetgiriga turister med ett 1700-tal mer än någon annan stad. Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är riddarbrokyrk.jpg

Riddarholmskyrkan (A på Google Maps). Riddarholmen är med sitt koncentrat av 1600-tal en bra utgångspunkt. De djärvaste ser holmen från en vandring på taken. 

Riddarholmskyrkan räknas som gamla Stockholms äldsta bevarade byggnad, sprungen ur Magnus Ladulås Gråbrödrakloster.  Wikipedia.

17 monarker med anhöriga har sin viloplats i gravkamrarna. Gustav II Adolf själv är pionjär i sällskapet med en bastant marmorsarkofag parkerad i Gustavianska gravkoret. I den stängda kryptan under finns Adolf Fredrik, Gustav III, Gustav VI Adolf och Karl XIII.
Karolinska gravkoret ritades av Nicodemus Tessin d ä. Carl Hårleman avslutade bygget 1743 så att Karl XII äntligen kunde få frid uti en svart marmorsarkofag. Systern Ulrika Eleonora och gemålen Fredrik ligger bredvid i kolmårdsmarmor, samma sten som var på modet i Stockholms slott och på Drottningholm.

Wrangelska palatset (B), Riddarholmen, Birger jarls torg 16. Fältmarskalken Carl Gustav Wrangel gav namn till palatset när han för sina segar i trettioåriga kriget fick det i gåva av drottning Kristina. Hon hade köpte det efter byggherren och riksrådet Nils Sparre.

Gustav Vasas befästningstorn
Gustav Vasas befästningstorn på Mälarsidan av Wrangelska palatset.

Ett av Gustav Vasas befästningstorn syns i husets sydvästra hörn.

Rikedomen från Wrangels krigsbyten räckte för att både bygga Skokloster och att bygga om palatset, rikt utsmyckad, vilket syns på Erik Dahlbergs teckningar (Lyssna till radioprogram om Suecia Antiqua et Hodierna). Mesta prakten försvann i branden 1692, men en snabb restaurering gjorde att nyblivne kung Karl XII och hans hov kunde flytta in efter att Tre Kronor eldhärjats. Palatset kallades Kungshuset då kungligheterna bodde där fram till 1754. Då kunde Adolf Fredrik och Lovisa Ulrika flyttade in i nya slottet med sina tre barn.

Wrangelska palatset, Birger Jarls staty.

Birger Jarl, hyllad som stadens grundare, blickar ut över det trekantiga torget som bär hans namn. Det gör också Gustav Vasas andra runda befästningstorn i nordväst på vad som då kallades Gråmunkeholmen.

Svea hovrätt tog över palatset där de 1792 dömde kungamördaren Jacob Johan Anckarström till stegling och halshuggning. Hans fängelsehåla i källaren är ytterligare en av stadens attraktioner som väntar på att öppnas för allmänheten. Innan hudflängdes kungamördaren med spöstraff på Riddarhustorget. Lyssna till radioprogram.

Eftersom de flesta av hovrättens förhandlingar är offentliga kan man smyga sig in och se interiören, dock med sina många sessionssalar betydligt mindre pampigt än på Wrangels tid.

Wrangelska palatset mot Mälaren.

Hamnbassängen bakom Wrangelska palatset fylldes ut och är i dag ett ödslig vändplan för turistbussarna. Arkitekten Raoul Wallenberg ville få liv i Riddarholmen och föreslog 1935 en badanläggning framför palatset – något som inte förverkligades. Wallenbergbanken ville inte ha honom och det var svårt att få jobb som arkitekt.

Stenbockska palatset (C) Birger Jarls torg 4 . 23 juli 1756 avrättas unge Erik Brahe tillsammans med tre andra, mer eller mindre skyldiga till att ha medverkat i drottning Lovisa Ulrikas misslyckade statskupp. Från stupstocken kunde Brahe blicka upp mot sin bostad i Stenbockska palatset strax intill. Eller så såg han bort mot Riddarhuset där han stod högst i rang och hade vikarierat som lantmarskalk.

Stenbockska palatset mot Birger Jarls torg.

Det numera rosa barockpalatset är väl bibehållet sedan Nicademus Tessin d ä ritade om huset för familjen Stenbock på 1670-talet. Inredningen svarade Carl Hårleman för efter 1720. Riksarkivet intog huset 1865 och rev flyglarna för att ge palts för nya arkivet och stambanan.

Riddarhuspalatset (C) vid Riddarhustorget, Myntgatan 10. Framför huset står Gustav Vasa på en pelare rest av Ridderskapet 1773, året efter Gustav III:s oblodiga statskupp. Gustav III:s idol var envåldshärskaren Gustav Vasa, som mästrade sin adel till underdånighet. Hyllningen med en staty är desto märkligare med tanke på att kungen inte bara skulle beröva den politiska makten utan också knäcka den ekonomiskt, så att bönderna kunde friköpa gårdarna.

På husets Mälarsida står Axel Oxenstierna, avtäckt av Oscar II. Tillsammans med palatsen på Riddarholmen speglar Riddarhuspalatset högadelns storhetstid, som avbröts med Karl XI:s reduktion. Frihetstiden innebar att lågadeln fick ökad makt, fraktionerat i hattar och mössor.

Axel Oxenstierna sålde den avbrända tomten så att Riddarhuspalatset kunde grundläggas 1641. Som ett franskt renässanspalats var det tänkt men man hann bara till grunden när arkitekten Simon de la Vallée reds omkull på Stortorget 1642 och förutom knivsticken fick en pistolkolv i huvudet. Mördaren Erik Carlsson Oxenstierna var friherre och överste, vilket säkert bidrog att han benådades.

Riddarhuspalatset mot Riddartorget.

Bygget gick i stå ett decennium tills holländske arkitekten Joost Vingboons övertog byggansvaret. Vingboons och Simons son Jean de la Vallée formade huset i holländsk klassicism. I stort sett med fasad så som vi ser den idag – .som en av Europas vackraste byggnader.

Vid 12-snåret den 19 augusti 1772 sammanträdde Sekreta utskottet i Riddarhuset, omedvetna om kungens statskupp – tills en budbärare stormade in. Sammankomsten, den sista i utskottets historia, avslutades. Ledamöterna, varav hälften adliga, skingrades över staden och landet. En var general Carl Fredrik Pechlin som efter att förgäves ta befäl över styrkorna i Stockholm flydde till Småland. Han fångades in i Jönköping, satt på Gripsholm och avskedades av krigsrätten. Avsättningen gjorde honom till kungahatare. Han deltog i sammansvärjningen bakom kungamordet 1792 och sattes på Marstrands fästning.

Adelns privilegier upphörde för gott 2003, förutom att i sigillet ha vapensköld och öppen hjälm . Vapensköldarna adelstitel kan beundra inne i Riddarhuset, fast för vanliga ofrälse bara mellan klockan 11.30-12.30.

 

Bondeska palatset (C) Riddartorget Myntgatan 8. Liktåget med tronföljaren Karl August (den danskättade prinsen som dött av slaganfall i Skåne 1810) ringlar genom Gamla stan på väg upp till slottet. På Riddartorget ser folket, många beskänkta med gratis brännvin, ryttare och en rad hovvagnar dyka upp längs Stora Nygatan. Sedan en sjuglasvagn med krona på taket dragen av sex hästar.  Stenkastarna har krossat fönstren. En blodig och blek Axel von Fersen släpas ut av pöbeln. Beridarna ingriper inte utan fortsätter med vagnen upp till slottet som om inget hade hänt.

Fersen söker skydd på krogen i Hultgrenska huset (där Fersen lär spöka fortfarande) där misshandeln fortsätter. Han släpas sedan över Riddarhustorget utan att soldaterna från Svea Livgarde ingriper. Uppe vid rådhuset i Bondeska palatset slits kläderna av och en sjöman stampar på bröstkorgen.

Bondeska palatset mot Riddartorget.

Bondeska palatset uppfördes samtidigt med Riddarhuspalatset, med utsikt mot Stora Nygatan, som med tiden blev kunglig paradgata. När slottet Tre Kronor brann flyttade Svea hovrätt och Kungliga Biblioteket in. För att sedan bli stadens rådhus 1730 då rådstugan övergavs vid Stortorget.

Schavotten på Riddarhustorget. 19 april 1792 leds kaptenen Jacob Anckarström upp på bödelstribunen som rests på torget. Vargskinnaspälsen och den grå syrtuten åker av och halsjärnet ankras i stolpen. Folkmassorna ser bödelsdrängen slå piskan över kungamördarens nakna rygg tills han skriker högt. Åskådarna skriker ”slå bra” och hurrar. 22 riksdaler samlas in som lön till drängen. Hudflängningen upprepsa senare på Hötorget och Nytorget.

Anckarström fraktas i rackarkärran till backen bortanför Skanstull där han mister handen och sedan huvudet – som spikas upp på en stolpe, i sällskap med kroppsstyckena på stegelhjulen.

Bakom underhållningen på Riddarhustorget stod polismästare Liljensparre och baronen Gustaf Adolf Reuterholm. Kungens förmyndare hertig Karl lät Reuterholm styra riket, vilket drabbade gustavianerna. Upplysningstiden ersattes med kulturskymning, vilket Bellman och skalden Thomas Thorild fick känna av.

Hertig Karl delade älskarinnan Magdalena Rudenschöld med generalen Gustaf Mauritz Armfelt, en gång Gutav III:s förtrogne. För att återvinna Armfeldts kärlek var Magdalena hans budbärare till ryssarna då ha sökte stöd för en statskupp. Rudenskiölds spioner upptäckte både detta och hennes 1000 kärleksbrev till Armfeldt (som satt sig i säkerhet i Ryssland).

Att vackra Magdalena var hovdam år prinsessan Sofia Albertina hjälpte inte. Hon arresterades 1794. Svea hovrätt i Wrangelska palatset på Riddarholmen utdömde dödsstraff, vilket mildrades till spöstraff på samma schavott på Riddarhustorget – vilket hade förfelad effekt, De flesta i folkhopen fattade tycke för den arma kvinnan med utslaget hår som spöades med riset – särskilt som hon fördes avsvimmad till spinnhuset för kvinnor på Långholmen (som blev landets centralfängelse). Efter ett par år förvisades hon därför till Gotland. Reuterholm blev i likhet med samtida Robespierre i Paris alltmer paranoid och drevs 1796 till ett liv i utlandet.

Idag är huset säte för Högsta domstolen. Förhandlingarna är oftast offentliga så det finns möjlighet att se de ärevördiga lokalerna.

Riddarhustorget  
8. Gå mot åt nordost på Riddarhustorgetmot Stora Nygatan 17 m
   
9. Sväng höger till Storkyrkobrinken 130 m
10. Sväng höger till Prästgatan 120 m
11. Sväng vänster till Kåkbrinken 32 m

Storkyrkobrinken kravaller 1848. Minst 18 döda av militärens kavallerichock söndagen 19 mars. Dessutom många sårade i detta ”Stockholms okända blodbad”. Soldater, som kungen kallat in, högg med sablarna och sköt genom gränderna för att skingra borgarnas uppror. Eller ligister, som överheten uppfattade det. Ynglingar försåg sig i ett konditori och en glasmästare var med och pangade fönsterrutor. Oscar I blev varse upproret kvällen innan då han var på väg hem från Jenny Linds framträdande på Operan. Kungen lugnade menigheten men dagen efter ville stadens borgare se förödelsen – och slakten var ett faktum. Visserligen inte mot ett proletariat som i Pariskravallerna två veckor tidigare men man var rädd att smittan skulle sprida sig. Lyssna till radioprogram.

12. Sväng höger till Trångsund 5 m
13. Sväng vänster till Stortorget 68 m

Hörnet Stortorget / Skomakargatan (D). Många vilar gärna trötta fötter i turistfällan Stortorget i Gamla stan.


Visa större karta

Få lägger märke till kanonkulan insprängd på hörnan Stortorget/Skomakargatan. Det sägs att kulan kom från Gustav Vasas kanon på Brunkeberg och nästan träffade kung Kristians danska skalle. Kanske surnade Kristian II den gode till och därför ställde till med blodbadet på torget 1520, därav tillnamnet Tyrann. I så fall en revansch för slaget på Brunkeberg 1471 då Sten Sture gav farfar Kristian I på nöten.n uppe på Brunkebergsåsen.

 

Skrönan ger anledning att under denna vandring följa kulans väg baklänges upp till Observatoriekullen.

Börsen (D), Stortorget. Gamla börsen med Nobelmuset påminner om Arvsfurstens palats vid Gustav Adolfs torg. Samma nyklassiska stil och samma arkitekt,  Erik Palmstedt, som också ritade torgets fontän. Byggstart för båda 1753, samma år som Stockholm Observatorium invigdes. Kungliga slottet var så färdigbyggt att kung Adolf Fredrik och hans gemål Lovisa Ulrika kunde flytta in året efter.

De  yuppisarnas fastighetsbubbla på 1750-talet liknar bubblan på 1980-talet. Statsfianserna gröptes ur av hattarnas olycksaliga krig mot Ryssland 1741-43 och mot drottning Lovisa Ulrikas bror Fredrik den store i Preussen 1757-62. I första freden tvingade ryssen på oss Adolf Fredrik  från  Lübeck som tronföljare. I övrigt slapp vi undan med förlusten av en liten finsk landremsa. Kriget i Mellanöstern 1973 satte punkt för de svenska sötebrödsdagarna med exportrekord och miljonprogram. Receptet i båda fallen blev underbalanserad budget, näringslivssubsidier och pengar i överflöd – naturligtvis med inflation som följd. Och som sagt en fastighetsbubbla, som hade det goda med sig att vi på denna vandring får se ett antal smakfullt utformade hus präglade av rokoko och nyklassiskt mode.  I stort sett oavgjort blev det också i det pommerska kriget  då drottning Lovisa Ulrika hade en tumme med sin bror Fredrik den store. 

Börshuset, idag med Nobelmuseet. Svenska Akademin på övre planet.

Börshuset, som Gustav III invigde 1776, ersatte rådhuset som legat där sedan medeltiden. Börsen handlade först med varor för att från 1800-talets mitt övergå till aktieaffärer. 

Göran Persson gjorde som mössorna efter 1760, drog åt ekonomiska svångremmen så företagare gick på putten. Då bäddade krisen för Gustav III:s statskupp 1772. 1980-talets börsrally gav baksmälla på 90-talet och börshuset stängde 1999. Nobelmuseet tog över lokalen. Svenska Akademin huserar på övervåningen sedan 1914.

Palmeregeringen devalverade för att gynna exportindustrin och sysselsättningen, med en penningförsämring – som även nu sänkte reallönerna. På 1750-talet kallades aktiv näringspolitik för merkantilism Finansvalparna såg hur svenska valutan sjönk som en sten på börsen i Hamburg. Kursen sökte man hålla i schack på växlingskontoren, skötta av rika borgare med Claes Grill i spetsen. Inte olikt försvaret av fasta växelkursen 1992. Grill och flera andra dog vanärade kort efter mössornas räfst 1795 då.växlingskontoren stängde . Grill sin tids Erik Penser?

Grillska huset

Även om Grill var rikast i landet – tack vare Ostindiska kompaniet och eget handelshus – så nöjde han sig med att ha bostad och kontor i det nyrenoverade Grillska huset på Stortorget 3. Enbart hans bruk och manufakturer sysselsatte 4 000 personer. 

Claes Grill höll storslagna fester i huset, vilket gjorde drottning Lovisa Ulrika avundsjuk, Kanske var det därför som börssalen vid Stortorget lyxades till så att den kunde användes för kungliga festligheter, där både Gustav III och Oscar II deltog.

Man kan äta och handla i Stadsmissionens servering och matbod i Grillska huset. (T ex för skaffning om man vill ta sig ut till Grills sommarställe Svindersvik i Nacka, som Nordiska Museet håller öppet på sommaren).

Kononkulan? Den murades in av möbelhandlaren  Fredrik Christian Hans Grevesmuhl då han byggde sitt borgarhus 1795.

15. Gå mot österut på Stortorget mot Källargränd 30 m
16. Sväng vänster till Källargränd/Stortorget Fortsätt att följa Källargränd . Målet på vänster sida 61 m

Promenaden mot slottet företas lämpligen längs Källargränd där man får se stadens äldsta pissoar, uppsatt 1890.

.. och se reformator Olaus Petri från Storkyrkans spana ut över Slottsbacken, med Tessinska palatset på höger hand.

Olaus Petri
   
17. Gå mot åt nordost på Slottsbacken mot Finska Kyrkogränd 95 m
18. Gå mot åt sydväst på Slottsbacken mot Finska Kyrkogränd 20 m
19. Svag sväng höger för att fortsätta på Slottsbacken 67 m
   

Tessinska palatset (E), Slottsbacken 4.

Ingen ville bygga på tomtremsan vid mynningen på Bollhusgränd tills Nicodemus Tessin d. y. satte igång bygget, förmodligen för att få nära till sitt stora projekt Stockholms slott.

Tessinska palatset mot Slottsbacken.

Palatset var klart 1794. Krig och dåliga statsfinanser gjorde att slottet kunde tas i bruk först sextio år senare.

.

Det står Chris Hester på porten för en del av huset är landshövdingens privata bostad. Resten används för representation och visningar för inbjudna.

Allmänheten får komma in vid enstaka tillfällen, som under Kulturnatten 2012 då 5 000 köade för att se de makalösa 1600-talssalongerna – och framförallt barockträdgården i fickformat som lurar ögat till en sällsam upplevelse.

Det visar vilken fantastisk turistattraktion Tessinska palatset kan bli om länsstyrelsen flyttar ut. Tills vidare får vi nöja oss med att se Edward Blom skrida fram i lokalerna, som är lika imposanta som Blom själv.

 

Stockholms slott med. Livrustkammaren. På förmiddagen 19 augusti 1772 marscherar vaktparaden som brukligt uppför Slottsbacken, men med osedvanligt många officerare i täten. Mitt i syns en uppspelt herre, inte olik Karl XII i blå rock, gul väst och svarta byxor. Gustav III !. (Dressen med vit armbindel,  kungens maskeradkostym och åkdon visas inne på Livrustkammaren).

Gustav III:s kläder inspirerad av Karl XII, revolutionsdagen.

Kungen var inte lika munter när han med några förtrogna tidigare på morgonen red till vaktens förläggning i Artillerigården på Östermalm (idag Armémuseum). Spelet tycktes förlorat, han skulle kanske avsättas, rentav avrättas. Riksrådet, dvs regeringen, hade fått nys om en av kungen startad trupprevolt i Finland och Skåne. Regeringen tog kontroll över militären i Stockholm. Lojala trupper beordrades in som var på väg från Uppland och Sörmland.

Efter vaktens exercis talade Gustav III med varje man i leden. Han vann deras sympati och tillsammans med officerare som kungen kallat dit marscherade styrkan upp till yttre borggården på slottet, där riksrådet satt ovetande om kuppen uppe i konseljsalen (vars fönster vetter mot Norrström).

Norra högvaktsflygeln, Yttre borggården, Stockholms slott

Befälen tog kungen med sig upp till rapportsalen i nogga högvaktsflygeln. ”Viljen I följa mig med samma trohet, som edra fäder visade Gustav Vasa och Gustav Adolf, så vill jag våga liv och blod för eder och fäderneslandets räddning” var avslutning på talet som fick församlingen att sluta upp bakom kungen.

Med kungen i spetsen gick de ner till den pågående och avgående vaktstyrkan inne på stora borggården. Slottsportarna stängdes och efter ett nytt flammande tal avlade manskapet trohetsed. Först nu blev riksrådet varse vad som var i görningen, men försent. Soldater besätter konseljsalens dörrar och som tröst i husarresten bjuds regeringen på middag.

Soldater besätter viktiga platser i staden. Slottsportarna slås upp och ut i staden rider Gustav III i spetsen för vaktstyrkan, alla med en vit armbindel. Viktiga platser besätts, militären svär trohet mot kungen och folket hurrar.

 

Slottskajen mot Stockholms ström och Skeppsholmen. Matroser uppe i masterna hurrar. Mössornas sista hopp är sjövapnet ute på Skeppsholmen.  Men där rycker en amiral till sig befälet och hissar vindbryggarna. Michael Bellman lär de församlades sjunga nyskrivna Gustafs skål, beskänkta från ett bål punsch.

Stockholmseskadern svär kungens trohetsed när folkets jubel hörs inifrån staden. När kungen sedan dyker upp sjungs Gustafs skål – som blir tidens nya kungssång.

 

Bellman får en kunglig gynnare och blir välavlönad sekreterare för Nummerlotteriet. Till en början sker dragningarna på Yttre borggården och Slottsbacken.

Slottskajen och Skeppsholmen

Slottskajen är en bra plats att leva sig in i detta skeende. På kajen står Gustav III i brons på en porfyrpelare från Älvdalen. Formad av Johan Tobias Sergel och rest av kungen själv.
På andra sidan strömmen syns bron till Skeppsholmen där eskadern stod samlad med laddade kanoner.

Karl XI:s kröningsvagn

Än mer kan man uppleva denna tid inne i Livrustkammaren, med kläder och åkdon bland annat.

Kröningsvagnen som Karl XI lät bygga användes av drottningarna Lovisa Ulrika och Sofia Magdalena.

Åter till Stockholms slott. Ingen hade väl trott denna handlingskraft om den färske kungen, som ännu vid 28 år styrs av sin härsklystna mamma Lovisa Ulrika. Turligt nog befinner sig änkedrottningen nu i Berlin. Hennes bror Fredrik den store hade fullt upp med att dela Polen med Ryssland och Österrike.

Två dagar senare samlas ständerna i rikssalen uppe i slottets sydöstra hörn. Från tronen iförd mantel och krona håller kungen ett lysande tal som får ständerna att anta grundlagen som rycker ifrån dem makten.

Kungen och modern Lovisa Ulrika drog inte jämnt, särskilt efter att hon spred ryktet att Gustav III inte var far till kronprins Gustav Adolf. En hovman skulle ha varit kunglig standin hos drottning Sofia Magdalena. Greven Carl August Ehrensvärd, som i Finland deltagit i kungens statskupp, ritade sin bild av akten. Lyssna till  Christopher O’Regan om kungens sexliv.

Norra högvaktsflygeln vid Yttre borggården. Bellmans affärer blev ännu trassligare efter kungamordet. För 102 riksdaler i skuld sattes Bellman uti en fuktig cell i norra högvaktsflygeln. Där skrev han sin levnadsbeskrivning och sjöng sina epistlar, rossligare än tidigare för lungsotens skull.

Norra högvaktsflygeln, Stockholms slott.

Det sägs att änkedrottning Sofia Magdalena lyssnade till sången från sitt fönster uppe i norra slottsflygeln. Bellman och änkedrottningen var båda gustavianer, vilket inte var hälsosamt under den nya regimen.

Prins Karl var förmyndare för kung Gustav VI Adolf men lät i praktiken bakåtsträvaren Gustav Adolf Reuterholm styra landet. Bellman löstes ut av goda vänner men dog strax efter.

Slottet blir 13 mars 1809 scen för ännu en statskupp då Gustav IV Adolf ses med en värja springa ut från slottstrappan och falla ute på på borggården. Upprorsmännen hade spärrat in kungen men glömde låsa en lönndörr.

Yttre borggården, Stockholms slott.

De förföljer kungen på borggården och en generalmajor rispas av värjan. Högvakten bara tittar på och bara en vedbärare hjälper den flyende. Gustav IV Adolf  fångas och låses in. Prins Karl övertalas att bli kung och får numret XIII.

Innan hade Gustav IV Adolf försökt fly genom den låsta grinden mot Lejonbcken. Turister som idag tar samma väg utför trapporna får en fin utsikt över Helgeandsholmen.

Riksdagen, Helgeandsholmen.

Rutt till Gustav Adolfs torg:

Högvaktsterrassen 1111 30 Stockholm, Sverige
23. Gå mot norrut på Högvaktsterrassen mot Lejonbacken/Mynttorget.Ta trappan

110 m 24. Sväng vänster till Mynttorget

21 m 25. Sväng höger till Slottskajen

110 m 26. Sväng vänster till Norrbro

220 m 27. Sväng höger till Strömgatan. Målet på vänster sida
Till Gustav Adolfs torg 67 m