Globala fastighetsinvesteraren Allianz Real Estate har granskat 26 städer där det lönar sig bäst att investera i kontor. London är klar etta, trots Brexit. Tack vare bra kommunikationer internationellt och universiteten.

Stockholm har klättrat från ranking 7 år 2019 till plats 2 2021. tungt i Tungt i vågskålen ligger stadens expansiva IT-sektor och i framkant inom miljö. En god balans ekonomiskt tryggar den redan höga hyressättningen. Det visar nya rapporten Allianz Real Estate Cities That Work 2021 report .

Anmärkningsvärt, för likt England är Sverige i praktiken en ö i Europas utkant. Berlin, Amsterdam och Paris ligger snäppet efter för kontorsinvestering – trots centrala lägen på kontinenten.

Trenden mot ökat distansarbete, delvis till följd av coronan, tycks inte kyla fastighetsutvecklare Allianz optimistiska syn på kontorsfastigheter.


/ Av Ingemar Lindmark