Världens bästa sjukhus? Tidningen Newsweek rangordnar 25 sjukhus i varje land. Även om jämförelsen i viss mån haltar ger den en vink vilka sjukhus som utmärker sig internationellt. Efter fem sjukhus i Amerika och ett i Berlin intar Karolinska en sjundeplats. Akademiska sjukhuset i Uppsala hamnar på plats 46 internationellt.

I samarbete med ett dataanalysföretag har tidningen Newsweek listat 2 000 sjukhus i 25 länder. Poäng sätts med statistiska nyckeltal och resultat från patientundersökningar. Rekommendationer från läkare, chefer och annan vårdpersonal vägs in.

Klicka till Newsweeks sjukhusranking

De 25 bästa sjukhusen i varje land rangordnas efter detta kvalitetsmått. På samma sätt listas de 100 bästa sjukhusen globalt, fast där är redovisningen osäker. Bedömningsgrunderna skiljer mellan länderna. Det kan förklara en prioritering av amerikanska sjukhus.

Klicka till Newsweeks lista globalt och för Sverige.


/ Av Ingemar Lindmark