14 augusti kl 14, strax efter att Assange talat på Broderskapsseminariet twittrar Anna A: ”Julian vill gå på kräftskiva, nån som har ett par lediga platser ikväll el imorgon? #fb” /Anna Ardin.

Kvällen 20 augusti. ”HARPSUND. Fredrik Reinfeldt hoppade över snapsen och vågade inte bada med Maud Olofsson. Regeringens kräftskiva blev allt annat än blöt. Men de fick i alla fall se Jan Björklund glad i hatten”. Bland Expressens folk utanför avspärrningen märktes en viss uppståndelse, det var något med Assange. Strax före nattningen fingrade ministrarna fram nät-Expressen på sina mobiler: ”Wikileaks grundare Julian Assange söks av svensk polis”!!!

Mellan de två tidpunkterna utspelas händelser med snudd på världshistoria.

När Anna A knackar ner tweeten är Broderskaparnas seminarium i LO-borgen just avslutat. Fotograferna har packat sina kameror, journalisterna är färdiga med intervjuerna och ute på gatan samlas sällskapet  Förutom huvudpersonen är det arrangörerna Peter Weiderud, ordförande i den kristna s-organisationen och Anna A, pressekreteraren som bjudit hit Assange från England.

I gruppen sågs två journalister, Donald Broström och Johannes Wahlström. Donald hade hjälpt Anna A med presskontakterna inför seminariet. Med uppdrag för Sveriges Television träffade Johannes Assange i april. Som volontär för Wikileaks kom han då att slussa stoff till svenska media. Han deltog i träffarna som Assange hade med svenska redaktörer – från australiensarens ankomst den elfte fram till Broderskapsseminariet.

Aftonbladet kontrakterade Assange som kolumnist två gånger i månaden.Garvade kvinnliga journalister blev inför Assange som fnittriga småflickor, som popidolgroupis noterade Johannes.


Rosa kvinnan hemlig agent?

Assange varnades för Wahlström hade växt upp i Israel och visste om förföriska agenter från Mossad. (Som när judiska journalisten Sylvia Rafael efter OS-massakern i Munchen lockade en oskyldig marockan i en fälla så att han kunde skjutas i Lillehammer av Mossad). ”Israels regim styr svenska medier” hade Johannes skrivit i tidningen Ordfront.

Assange verkade sliten. Efter den heta natten hemma hos Anna A hade han suttit i TV4:s morgonsoffa klockan åtta. Efter tio intervju för TT och teknikstrul. En kvinna i chockrosa jacka, som tiggt sig in på seminariet, skickas ut på stan för att skaffa en sladd. Sedan föreläsning och intervjuer uppemot ett par timmar.

Anna A och Peter Weiderud på podiet. Kvinnan i rosa på första bänk,

Ute på Barnhusgatan, avsigkommet lite vid sidan om står den mystiska kvinnan i rosa. Från första bänk hade hon fotograferat Assange under seminariet. ”Enormt mycket larmklockor” ringer hos Johannes när känsliga frågor kring Wikileaks ska diskuteras. Tills han lugnades av Peter Weiderud och Anna A.

Sofia som hon hette satt tyst under samtalet om politik och journalistik på Bistro Boheme – tills hon plötsligt frågade Assange vad han gillade ostmackan. Han fick upp ögonen för henne och hon fick en tugga.

Johannes Wahlström i polisförhöret:

Efter lunchen frågar Sofia W Assange om han följa med till jobbet på Naturhistoriska museet.


Högt spel i Garbos kvarter

Från krysset Tjurbergsgartan / Blekingegatan är de inte många steg till Blekingegatan 32 där Greta Garbo växte upp. Lika nära är det norrut till Tjurbergsgatan 36 där Anna A bodde 2010. Till höger syns Åsö vuxengymnasiums brutala betongarkitektur. Några stenkast bortanför satt då Markus Persson i en sliten lägenhet och knåpade på ett dataspel som skulle bli Minecraft. (Se video Assange/Minecraft) Kvarteren är spelbranschen Mecca med entreprenörer som drömmer om att likt Persson kamma hem 18 miljarder kronor.

Garbos barndomshem. Rivet och ersatt av nytt hus.

De många krogarna vill kalla omgivningen Sofo. I detta Stockholms Soho blandar sig konstnärer och bohemer med IT-nördar på uteställena. I fiktionens värld också Lisbeth Salander, för både hon och Stieg Larsson hade sin hemvist i närheten. Även Salander var en hacker i kamp mot en hemlig konspiration, med försåtlig åklagare och Säpotentakler.

Spegelbild: Greta och Anna. Klicka till källan

Lisbeth Salander, Assange and rape. Det var rubriken på Thomas Bodströms föredrag i gangsterstaden Chicago. Claes Borgströms advokatpartner behärskar ämnet för som justitieminister myntade han Bodströmsamhället där storebror har full koll med FRA och Ipred. Påtryckningar kom från USA enligt Piratpartiet och telegram som Wikileaks rullat ut.


Kräftans vänkrets

Gården på Tjurbergsgatan perfekt för kräftskiva

Anna A:s etta var trång så festen hölls under träden ute på gården. Klockan sju kom gästerna. Assange från hånglet med Sofia på Naturhistoriska museets 3D-bio Cosmonova. De två journalisterna Johann Wahlström och Donald Broström var givna gäster Två av Ardins akademiska qeervänner var inringda; Petra Ornstein och Kajsa Borgnäs. Piratpartiets Rick Falkvinge och Anna Troberg dök upp. Meningen var att de skulle ta med sig Assange för övernattning om inte Ardin hade övertalat Julian att stanna kvar.

Mellan kräftorna diskuterades hur Assange kunde flytta Wikileaks huvudkontor till Stockholm. EU-parlamentarikern Falkvinge var ju hemmastadd i lagtexterna, kring tryckfriheten bland annat. Assange flörtade utan framgång med kvinnorna. En gjorde klart att hon var lesbisk och gärna slapp män på nästa kräftskiva. Assange och Ardin hade inte så mycket kontakt.

Lyckad fest enligt Anna A:


Ur förhörsprotokollen:

Donald Broström: hörde Anna A säga till sin nattgäst ”Och, jag vaknade och så var du borta ur sängen och jag kände mig dumpad”.

Kajsa Borgnäs hörde från Amma: ”Assange var det värsta ligg jag någonsin haft. Kajsa kunde ta honom”.

Borgnäs: ”Under kräftskivan var Assange fruktansvärt raggig och stötte även på Kajsa”.

Petra Ornstein:

Assanges hårdhänta vanor i sängen tycks ha varit på tapeten men någon våldtäkt var det inte tal om.


Först våldtog han, sedan skrev vi ett pressmeddelande …

”Först drack vi kaffe, sedan våldtog han mig och sedan drack vi kaffe igen”. Kerstin Ekman spinner berätelsen kring den gamla lustigheten i boken Springkällan.

Anna A:s historia har också poänger: Först kröp jag ner i hans säng, sedan tog han mig med våld. Sedan åt vi frukost och höll seminarium. På kvällen åt vi kräftor hemma hos mig.  Under veckan han bodde kvar i lägenheten gjorde han mig till sin egen pressekreterare.

Titeln pressekretare fick Anna  då hon 15 augusti följde med Assange till whiskeykrogen Glendifiddich i Gamla stan.  Assange med Rick Falkvinge från Piratpartiet skrev ett avtal som spreds i ett pressmeddelande två dagar senare.


Dödskallemärkt avtal

”Piratpartiet kommer att sköta driften av flera nya Wikileaksservrar. Diskussioner pågick under förra veckan som en direkt följd av Piratpartiets tidigare erbjudande om att hjälpa Wikileaks med serverplats och bandbredd” stod det i partiets pressmeddelande 17 augusti.

Servrarna parkeras i Bahnhofs bombsäkra bergrum under Vitabergsparken, inte många steg från Anna A:s bostad för övrigt. Nyheten spreds som en skogsbrand i media både här och internationellt.

Nästa passus i meddelandet blev rena dynamiten för svenska poliker och myndigheter:

”I förra veckan uppmanade Piratpartiet de andra partierna att hjälpa Wikileaks med deras demokratiarbete. Piratpartiet har i och med överenskommelsen tagit ett kliv fram och axlar en viktig del av ansvaret, och fortsätter att uppmana andra partier att hjälpa till”.

För förutom  Rick Falkvinge och Anna Troell var meddelandet underskrivet av Anna A –  det socialdemokratiska stjärnskottet under Peter Weiderud, ledamot i socialdemokraternas verkställande utskott!

Etter värre blev det den 18 augusti då  Assange sökte svenskt uppehålls- och arbetstillstånd. Med ett svenskt utgivningsbevis skulle Wikileaks  skyddas av tryckfrihetsförordningen. (Migrationsverket avslog begäran 18 oktober).

Bara flugorna på väggen vet hur snacket gick på Rosenbad och i  s-högkvarteret på Sveavägen.


/ Av Ingemar Lindmark