Nattetid anses Humlegården fortfarande farlig med mord både i verkligheten och i deckare. Mest uppmärksammat är Stureplanskjutningen på Sturecompagniet med fyra döda och 20 skadade. Kallades förr bögparken eftersom det raggades och kopulerades bland buskarna. En etikett som står sig är kexburken för de många rånen.

Möttes spioner i parken med brevlådor i murkna stammar?  Mycket möjligt för kvarteren runtom var tillhåll för beskickningar och spioncentraler. Floras kulle i Humlegården var en av mötesplatserna för unge NKVD-officeren Victor Starostin och Sven Teodor Engström, som 1941 fick livstid. Ryssen använde sig av gömda brevlådor och osynligt bläck. Han avslöjades av telegrammen till Moskva som svenska kontraspionaget dekrypterade. Starostin utvisades för han var diplomatiskt skyddad av sin täckmantel som chef för Intourist i Stockholm. Klicka på röda husen.


Birger Jarlsgatan 35

Plaza

Några steg från Kungliga Biblioteket och man ser Hotell Stockholm Plaza på Birger Jarlsgatan 35. I oktober 1943 i en svit på hotellet sammanförde Himmlers massör Felix Kersten med SS-spionchefen Walter Schellenberg och amerikanske affärsmannen Abraham Hewitt (SOE-agenten som var vän med president Roosevelt). Syftet var att få igång förhandling om separatfred med de allierade. Det skedde bakom ryggen på Hitler och de allierade var inte heller intresserade. Men det blev inledning till kontakten med greve Folke Bernadotte och räddning av tusentals  judar med de vita bussarna.


Linnégatan 8

Vad fick Himmlers massör Felix Kersten att 1943 flytta in i huset på Linnégatan 8? En reträtt från Tyskland på samma sätt som för Zarah Leander? Lettland där han var född var inte aktuellt. Inte heller Finland där han var medborgare efter att ha för de vita ha deltagit i finska inbördeskriget. Huvudskälet var hans nära kontakt med utrikesminister Christian Gunther för att rädda de fängslade svenska direktörerna i Warszawa från avrättning. I Polen representerade de Tändsticksbolaget och Asea så även för Jacob och Marcus Wallenberg blev Kersten en viktig länk till Himmler

Snett mittemot, på Linnégatan 9-11, bodde barnet Raoul Wallenberg som tröst för sin mor Maj Wising som blev änka då Raoul föddes 1912. Marcus och Alma Wallenberg ömmade för familjen som bjöds på sommarnöje på Malmvik.

Linnégatan 9-11. Foto Ingemar Lindmark.

Linnégatan 28

Lionnégatan 28
Onodera i Norge

Militäre attachén Makoto Ooderas kontor på Linnégatan 28 var från 1941 viktig japansk spioncentral, vid slutet på kriget för hela Europa. Fredstrevare förmedlades där kort före bomben i Hiroshima. Efter kriget arresterade amerikanerna honom för att lista ut hur kontoret kunde knäcka deras chiffer kod.

Onodera hade köpt kodmaskiner från AB Cryptoteknik på Lunmakargatan. USA hade licenstillverkat 140 000 av Cryptotekniks maskiner. Även svenska Generalstaben köpte maskinerna, som var både billiga och kompakta. Därför sålde de bättre än tyska konkurrenten Enigma.

Mitt framför ögonen på svenska militären köpte Onodera mikrofilmerna som avslöjade rysk signaltrafik – som finnarna smugglade över till i Sverige i vad som kallas Stella Polaris. Stora lårar gömdes hos försvarets radiocentral på Karlaplan 4..


Nybrogatan 27

Från hösten 1942 huserade ett gäng tyska underrättelseofficerare på Abwehrs Büro Wagner på Nybrogatan 27, granne med Östermalmshallen. Till en början gärna besökt av svenska officerare, bland annat för att byta hemligheter om Sovjet. Vilket inte hindrade att det satt två spanare från säkerhetspolisen i en lägenhet ovanpå en tobaksaffär på andra sidan gatan.

Kontorets namn var myntat från chefen doktor överste Hans Wagner, Papi kallad. Visserligen såg den den korpulente nazisten, som för sin hälta gick med käpp, mera ut som en vinhandlare – vilket han faktiskt var. För den militära profilen stod andremannen, kapten Albert Utermark, som utöver det administrativa skötte hemliga Kriegsorganisation Schweden. Spionaget riktade sig inte enbart mot Sovjet och de allierade utan också mot anfallsmål i Sverige.

Det visste kontorets sekreterare Erika Schwarze som avlönade hemliga agenter. Vilket hon med täcknamnet Onkel avslöjade för C-kontoret sedan hon förförts och värvats av kontorets James Bond, Helmuth Ternberg.  lyckades mjölka Utermark, som var begiven på sprit och kvinnor, om en eventuell invasion av Sverige. Uppsnappade telegram visade att byrådirektör Robert Paulsson på Socialstyrelsen avslöjat mullvaden Schwartze för Gestapo. Hon räddades från avrättning i Tyskland genom att under nytt namn få lungan gasad på ett svenskt sanatorium.

Efter Abwehrchefen Canaris avrättning efter Hitlerattentatet krympte Büro Wagners verksamhet. Wagner och Utermark utvisades i februari 1945 sedan Paulsson och journalisten John Lönnegren upptäckts som spioner.


Karlavägen 59

Karlavägen 59, huset med markiserna. Foto Ingemar Lindmark.
Enigma. Från Armémuseum.

Tyska telegramtrafiken gick på svenska telelinjer mellan Norge-Danmark och även till legationen i Stockholm. Risken att svenskarna mjölkade teelegrammen fick tyskarna att överge krypteringsmaskinen Enigma som legationens sekreterre Erika Schwarze först använde.

I stället fick hon varje dag ta en taxi till  flygattachéns kontor på Karlavägen 59, som låg ovanpå en färghandel. I Abwehr Luft som radiocentralen kallades chiffrerades på dem mer avancerade Geheimschreiber.

Geheimschreiber. Från Armémuseum.
Karlavägen 59

Okrypterade telegram som Schwartze överlämnat  underlättade för professor Arne Beurling att med papper och penna på två veckor knäcka den tyska koden, ironiskt nog för Geheimschreiber. Enigmachiffret kom man inte åt. Den koden rullades upp med hjälp av 8 000 engelsmän  i Bletchley Park.

Berättarrösten tillhör Uno Willners som under kriget arbetade på C-byrån.

SvD 19460210

Försvarets kryptoavdelning på Karlaplan 4 tuggade igenom 300 000 telegram, inte minst viktigt för att förvarnas om en tyck invasion.

En finsk officer upptäckte ett avlusat telegram på svenska försvarsstaben. Detta läckte till tyskarna så efter 1943 gick inte de tyska telegrammen att läsa för utomstående. Men efter Stalingrad var inte Tyskland på samma sätt ett hot för Sverige


Östermalmsgatan 36. Karta/vy.Rutt

Kanske kan denna miljö på Östermalmsgatan 36 förklara Olof Palmes elitistiska arrogans. Som barn lekte han med Daniel Bildt på våningen under – som med tiden blev pappa till inte mindre arrogante Carl Bildt. Olof kom som sladdbarn när systern Catharina var sju och hans bror Claes tio. Dessutom fanns en halvbror Sture Gunnarsson, vars hotell Palme ibland besökte i Jönköping.

Claes Palme var i likhet med sin mor aktiv högerpolitiker i Stockholm. Som sjörättsjurist företrädde han Sovjetstaten när deras fartyg Tsesis gick på ett grund som Sjöfartsverket glömt märka ut. Misstaget avslöjades av kartografen Anders Ahlmark, bror till fp-ledaren Per Ahlmark. Alltså en visselblåsare i samma klass som Ingvar Bratt på Bofors och släktingen Peter Bratt med IB och Geijer. Som straff deporterade verket Ahlmark till tjänst på en fyr.

Claes Palme, vars advokatbyrå hade konkursat, valdes 1985 till ordförande för ryskägda bilhandelsföretaget Matreco AB, ökänt för sin spionverksamhet i Sverige med KGB-agenter och många antenner på taken.

Huset Östermalmsgatan 36 ägdes av Olofs farfar Sven Palme. Han bodde på samma våningsplan som Olofs föräldrar tillsammans med hustrun Hanna von Born, ståndsmedveten storgodsägardotter från Finland. Hon förde med sig ett arv som omsattes i köpet av godset Ånga söder om Trosa. Där vistades Olof i föräldrarnas funkisvilla.

Kanske bidrog samtalen vid köksbordet i det östermalmska hemmet till att Olof politiskt blev en kosmopolit. Antikommunismen ympades in från familjens engagemang för Finlands frihet. Olof fick namnet efter farbrodern Olof, som stupade för de vita i finska inbördeskriget 1918. Hemkommen från internatgymnasiet i Sigtuna kunde Olof ta del av oron för brodern Claes, farbror Nils, Sven Ulrik och de andra kusinerna som deltog som frivilliga i finska vinterkriget. Farfar Sven var ordförande i Svensk-tyska föreningen fram till sin död 1934, samma höst som Olofs pappa Gunnar dog.

Sturegatan 60

Ur Gunnar Ekelöfs självbiografi:

Hotellet Jernsbergs ägare gästades ofta av personer som had något att dölja. Ägaren, en norgevän som varit sjöman, rapporterade nämligen inte namnen på utländska gäster till polisen. En sådan gäst var Willy Brandt. En annan besökare var Gunanr Sösterby, norsk motståndsman som sköt svenske studenten Claes Bertil Warholm på norska legationen.

Sturegatan 60 till höger. Foto Ingemar Lindmark