Spelade verkligen Willy Brandt högerback i Hammarbys match mot AIK denna måndagskväll i juli 1944? I tyske förbundskanslerns levnadsbeskrivning sägs att han spelade fotboll då och då under skandinaviska exilen.

Motion behövdes för som han tvingades till långa vandringar genom gränsskogarna för att illegalt i Norge träffa medlemmar i motståndsrörelsen. Stora frågetecknet är dock att matchen ingick i ett juniormästerskap. Willy Brandt föddes i  Lübeck, 1913 och alltså var 31 år.

Visa mera …

DN-arkivet ger i april 1941 en pusselbit till. Då deltar ”lagets välväxte back Willy Brandt” i Kungsholmenlaget som vinner med 7-4 över Sofia. I en skolturnering för handboll? Fanns en namne i Stockholm gömd under radarn?

I den vevan flyttade Willy Brandt till en lägenhet på Thunbergsgatan 23 i Hammarbyhöjden tillsammans med Carlota och halvårsgamla dottern Ninja. De gifter sig borgerligt i maj som hemmahörande i Enskede församling, för dit hörde Hammarbyhöjden då. I attesten står Herbert Frahm och Charlotta Thorkildsen, som var deras riktiga namn. Han har tillfälligt uppehållstillstånd och sedan några månader norsk medborgare tack vare bistånd från norska exilregeringen i London