Fredag 20 augusti 2010. Stämningen är uppåt på Harpsund när alliansens partitoppar laddar upp inför valet. Senaste Sifo pekar mot 51 % mot 49 % för de rödgröna.

Här möts de i hemlighet skrev Aftonbladet. Dock inte hemligare än att Reinfeldts pressekreterare Roberta Alenius hade lyst mötet med ett pressmeddelande innan.

Journalisterna vankar utan för avspärrningen. Centern på 4-% vurmar för företagarna. Fp-ledaren Björklund vill ha burkaförbud, likt Lars Leijonborgs röstfångande språktester i förra valet.

Bild speglad från Aftonbladets blogg. Klicka till källan.

Niklas Svensson refererar i Expressen: ”Så har du aldrig sett statsminister Fredrik Reinfeldt: I badrock vid sommarresidenset Harpsund i Sörmland. Samtidigt i sjön: Näringsminister Maud Olofsson badar, liksom partikamraten och jordbruksministern Eskil Erlandsson”.


Expressens ratrace

Efter klockan sju zoomar teleobjektiven in minglet på gräsmattan, med drinkar som grundar för den stundande kräftskivan. 19.52 matar Expressenfotografen Stefan Söderström fram ett SMS: ”Julian Assange är anhållen för våldtäkt på två kvinnor”!!!

Söderström studsade tipset till Niklas Svensson och de andra kollegorna. Det togs emot av Diamant Sali på tidningsredaktionen, som fick namnet Asange bekräftat av jouråklagare Maria Häljebo Kjellstrand.

” Det är våldtäkt, bekräftar Maria Häljebo Kjellstrand, för Expressen under fredagskvällen”. Är det sannolika skäl det gäller? ”Ja, det är det … Jag vet inte när anmälan gjordes. Jag fick kännedom om det här nu i kväll och anhöll honom nu under kvällen, säger Maria Häljebo Kjellstrand”. Citat ur Expressen.

Det strider mot förundersökningssekretessen men åklagaren ursäktar sig med att Sali kände till detaljerna. Han skrev texten som tidsstämplades 23.18. Vid femsnåret låg den ute på nät-Expressen. Niklas Svensson använde sina kontakter och fyllde på artikeln följande dygnet.

Nästa dag exploderade nyheten. Exempel (svensk tid): DN kl 10.13, The Guardian 14.20, Aljazeera 17.36, The Telegraph 18.16. NY Times CNN under natten.


Tidtabell

 • 16.11. Sofia W.s anmälan registreras av inspektörerna Irmeli Krans och Sara Wennerblom. Brott: våldtäkt.
 • 16.21. Krans förhör med Sofia W börjar.
 • 16.31. Inspekör Linda Wassgren registrerar Anna A:s anmälan. Brott: sexuellt ofredande.
 • Före 17.00. Inspektör Linda Wassgren, som förhör Anna A, rådgör med stationsbefälet Johan Hallberg och Mats Gehlin på familjevåld. Våldtäkt anser alla tre och beslutar om anhållan. Fast varken Anna A eller Sofia W, som under tiden förhörs av inspektör Irmeli Krans, har talat om våldäkt.
 • 17.00. Fick jag ett joursamtal från en polis som redogjorde för mig vad kvinnorna hade sagt…. De uppgifter som jag fick var så övertygande att jag fattade mitt beslut” säger jouråklagaren Maria Häljebo Kjellstrand. Anmälan var muntlig, utan dokumentetion och konkreta bevis.
 • Kl 18 cirka. Assange efterlysning går ut till poliser i centrala Stockholm.
 • 18.40. Inspektör Krans avbryter förhöret med Sofia W, eftersom hon upprörs av våldtäktsanklagelsen och vägrar skriva under förhörsprotokollet.
 • 19.00. Kräftskivan på Harpsund börjar.
 • 19.52. Någon skickar SMS till Expressenfotografen Stefan Söderström på Harpsund;  ”Julian Assange är anhållen för våldtäkt på två kvinnor”
 • Efter 20.00. Expressens redaktörer Sali och Svensson ringer runt och får alla detaljer. Tisslar ministrarna redan nu om nyheten, mellan nubbar och kräftor?
 • 23.17. Expressens reportrar matar in texten i systemet. 
 • 23.30. Efter jordbruksministers duett med skolminister Björklund och näringsminister Olofssons tacktal b ryter man upp. Det är ju förhandlingar också på lördag. Hur gick snacket i korridorerna?
 • 05 cirka. Expressens nätupplaga går ut med:Wikileaks grundare anhållen för våldtäkt.

Bilden speglad från Expressen. Klicka till källan

Summering: Våldtäktsanmälan till jouråklagaren skedde efter förhör med Anna A, trots att brottsanmälan angav sexuellt ofredande. För sådan rubricering kräver lagen en uttrycklig anmälan från målsägaren. Om så var fallet är ovisst för försvaret får inte läsa förhörprotokollet. När jouråklagaren fick våldtäktsanmälan hade Irmeli Krans förhör knappt börjat med Sofia W – som förnekade att hon utsatt för våldtäkt. Krans deltog inte i anmälan till åklagaren.


Vem läckte?
Vilken polis som helst som fick Assangeefterlysningen kan kan ha skickat ett SMS till Stefan Söderström. Spaningarna på krogarna runt Stureplan var resultatlösa för troligen satt Assange på sitt hotellrum och skrev på Aftonbladkolumnen (som aldrig publicerades). Dagen efter gömde han sig hos en vän i norra Sverige.

En frilansfotograf som Söderström kan diskret skicka tidningens tipspengar utan att skattemyndigheten kräver kontrollbesked. Hans goda poliskontakter visade sig då han var den förste som fotograferade en blödande Anna Lindh på NK.

Kan det ha varit Anna A som tipsade? Hon har arbetat på Expressen/GT och träffade Söderström på Assanges Broderskapsseminarium. Inte troligt, för hon var dramats stora förlorare, med politiskt en spolierad framtid.

Eller Anna A:s väninspektör Irmeli Krans, som senare näpstes av Harald Ullman, (polisnämndsordförande för (s)) för hatiska facebooktutfall mot Assange? Svaret är nej, för hon satt i förhör då jouråklagaren kontaktades. Sedan stoppades Krans tillgång till polisregistret och hon kopplades från Assangeärendet.

Tryckfrihetens meddelandeskydd hindrar spaning efter den som läcker. Avigsidan är att oskyldiga blir misstänkta på tjatterwebbar som Flashback. Enda belägget är jouråklagare Maria Häljebo Kjellstrands klarläggande för Expressen. Ringde hon också sin man Per Kjellstrand som då var sakkunnig på justitiedepartementet? JO friade jouråklagaren med motiveringen att processen pågår.

(Läs om härvorna i rapporten Assange & Sverige. Misstänkt beteende).

Någon hos polisen antas ha gett Expressenjournalisterna detaljer kring Assange. Reportrar ringer cheferna i första hand. Inspektör Mats Gehlin hamnar i blickfånget, inte minst för att hans förhör med Assange låg ute på Expressen två dagar senare.

Ur förhörsprotokollet med Julius Assange och förhörsledaren Mats Gehlin

JK besvarar 2011 en anmälan med ”det anses klarlagt att förhörsprotokollet lämnades ut av polisen efter sedvanlig sekretessprövning efter begäran från Aftonbladet, och därmed är läckan skyddad av meddelarfriheten”. Så fungerar förundersökningssekretessen.

Konstitutionellt är Justiekanslerämbetet en omöjlig hybrid. JK ska i medborgarnas intresse se till att myndigheterna följer lagar och förordningar. Och samtidigt försvara statens intresse om Assange senare kräver skadestånd.

Justitieikansler 2011 är Göran Lmbertz efterträdare Anna Skarhed. Hennes svåger Jan Guillou skriver senare på året: ”När Julian Assange så desperat, eller halsstarrigt, stretar emot det oundvik­liga ger han inte intryck av att vara oskyldig, som han hävdar, tvärtom”.

Försvarsadvokater, som tystas av yppandeförbud, kritiserar ofta växande problemet med läckor från polis och åklagare. Pressens mutor kan spä på rättsväsendets missriktade ambition att vinna mål. Justitierådet Göran Lambertz: ”Det är direkt förkastligt om poliserna läcker saker som förstör utredningarna, skadar människor eller förstör rättsprocessen på något sätt. Särskilt om man säljer uppgifter för pengar”.


Symbiosen murvlar – makthavare

”Storyn som jag avslöjar i dag, om att Wikileaks-grundaren anhållits för våldtäkt, sprider sig nu över världen”Niklas Svensson tog åt sig äran för scoopet fast det var hans kollegor som gjorde grovjobbet. Svensson säkrade innehållet tack vare sina politiska kontakter.

Niklas Svenssom var sällsynt väl skickad att syna fallet Assange. Under valet 2006 hade han sparkats från Expressen och sedan fått böta för sitt dataintrång på socialdemokratiska högkvarteret. ID-nyckeln fick han från kamrater i Folkpartiet, där partisekreteraren och flera andra fick gå.

S-ledaren Göran Persson, som Svensson utmålat som en godissnattare, såg till att knyta den sparkade Expressenreportern till säg:  ’Niklas, du ska veta det att jag har inga problem med det du gjort, jag ser att du som journalist gjort som du gjort. Och vi behöver inte diskutera det, men jag vill bara se att det är bra med dig?’. .. Jag är helt övertygad om att våra vägar skulle korsas igen, i framtiden”.

”Riktiga reportrar festar med makten” var rubriken på Svenssons tillfälliga inhopp i Expressen året efter. 2015 inleddes med att Anders Borg ringer Svensson. Förre finansministern skiljer sig och uppvaktar en PR-kvinna. Veckan efter får samme stjärnreporter ett SMS där Fredrik Reinfeldt säger att han är kär i sin förra presschef Roberta Alenius. Makt och kommunikatörer. Kaka söker maka.

Efter skandalen odlade Svensson hatkärleken till makthavarna i Politikerbloggen. ”Politiker fixar nyheter till lata journalister” skrev Niklas Svensson, som fick tillbaka jobbet på Expressen i början på 2010.


Vad gjorde ministrarna efter Harpsund?

Vad sa ministrarna ute på Harpsund när bomben Assange briserade.  Och vilka ringde de? Journalister? Folket i departementen? Äntligen klämma åt den djäveln? Man aktar sig för ministerstyre men fogliga statstjänare fattar stämningen ändå, kanske också i rättsapparaten.

Ännu en plantering i den smutsiga valrörelsen? Arbetsmarknadsminister Littorin fick en månad tidigare lämna regeringen efter Aftonbladets artikel om sexköp. Lika svagt grundade rykten om sextrakasserier fick Mona Sahlin att dumpa Urban Sahlin som utrikespolitisk talesman. Är makthavare tredje statsmaktens fångar? Eller tvärtom?

”Om han har gjort det han är anklagad för så tycker jag att man kan kalla honom för ett kräk. Han verkar vara en ynklig stackare”säger socialminister Göran Hägglund senare.

Försvarsminister Sven Tolgfors vet att försvarshögkvarteret lusläser de 75 000 dokumenten från Afghankriget som Wikileaks just släppt. De ligger i beredskap för att syna 15 000 till när de blir offentliga.

Justitieminister Beatrice Ask tonar ner uppgifterna om amerikanska terroristspaningen på svenska myndigheter. ”Om de i (Wikileaks)dokumenten redovisade uppgifterna är korrekta så är handläggningen ytterst anmärkningsvärd. Frågan om form och regelverk för underrättelseutbyte med USA är alldeles för politiskt viktig för att beslut ska tas på tjänstemannanivå. Nu får man i stället en obehaglig känsla av att tjänstemannen velat skydda ministern från insyn i ärendet, så att ministern inte skall kunna utkrävas politiskt ansvar för samarbetet” säger Ulf Bjereld, professor och socialdemokratisk Broderskapsmedlem.

”Another day and Wikileaks are still refusing to release the documents they plan to use in their ”smear campaign” against Sweden”. skrev utrikesminister Carl Bildt i ett Twitterkrig 2012.

”Julian Assange cannot receive a fair trial if he is extradited to Sweden over alleged sex offences because of “toxic” comments made about him by the country’s prime minister, a court has been told”. Argumentet i domstolen refereras i The Telegraph.


Av Ingemar Lindmaek