”Den 10 september 2003 kl. 16.20 gick larm ut om att en person blivit knivskuren på NK Hamngatan. Rb 1110 kom först till platsen. Händelsen hade utspelats på plan 1 inne på butik Filippa K. Gärningsman är misstänkt för försök till mord genom att ha utdelat ett flertal knivstick som träffade målsägaren på armarna, i bröstet och i buken. Skadorna mycket allvarliga, målsägaren förd till KS i ambulans. På plats framkom att offret var utrikesminister Anna Lindh”.

Grundanmälan skrevs av polisinspektör Berg.

Onsdag klockan 16.14. Larmet registrerades på SOS-centralen i berget under Johannes brandstation.

Vad föregick mordet? Hur gick det till? Bygg på denna nätvandring med en promenad i verkligheten.

Anna Lindh skickar SMS till sin vän och tidigare pressekreterare Eva Franchell med frågan om de ska gå ut och shoppa. De kom överens om fredag klockan tre. Franchell tar ledigt hos sin minister Berit Andnor. Hon stegar förbi vakten på UD 15.30 och fortsätter upp till Lindhs rum. De ger sig iväg en stund senare.

PUB vid Drottninggatan. Foto Ingemar Lindmark

15.21-15.29. Strax innan registrerar en bevakningskamera i rulltrappan på PUB Drottninggatan en ung man i ljusgrå munktröja och blå keps. Lite senare upptäcks en tom slida i knivhyllan på John Wall.

Ca 15.45. UD receptionen Gustav Adolfs torg. Anna Lindh vinkar som hon brukar till vakten från Falcks. Åke Pettersson, som han heter, följer Anna Lindh (46) och Eva Franchell (51) ut på gatan.

Operan vid Gustav Adolfs torg

På andra sidan torget ser de Kungliga Operan, där Gustaf III mördades och som gav miljön till Suzanne Ostens Bröderna Mozart – filmen som Olof Palme såg kvällen han sköts.

15.50. Glatt pratande går de glasögonprydda blonda damerna uppför den dystra Malmtorgsgatan upp till Jakobsgatan. Stråket vid Försvarsdepartementet är perfekt för en lönnmördare. Evas svarta kavaj är prydd med ett gammalt FNL-märke och ett annat med “Ja till Europa”. Anna bär en rymlig axelväska. Över en svart T-shirt har utrikesministern en ljusgrå mockakavaj, samma som hon bar på Medborgarplatsen kvällen innan.

Där talade hon tillsammans med statsminister Göran Persson och hennes grekiske kollega Giorgos Papandreou. Han är en vän, som är svensktalande sedan asylen under juntan. Varken Pettersson eller några andra vittnen längs vägen till NK ser någon misstänkt person följa efter de två kvinnorna.

Samma dag hör Mijailo Mijailović fp-ledaren Ingemar Leijonborg tala på ett torgmöte men då hade han inte en kniv. Ett allmänt politiskt hat av en som säger sig vara politiskt ointresserad?


Köper tröja i Gallerian 

Efter korsningen kliver över en ramp för att komma in i Gallerian, eftersom där pågår byggarbete (hela gallerian byggdes om året efter). Många upptäcker dem inne i köpcentrets trängsel, trots att de är korta till växten; Franchell 156 och Lindh 162 centimeter.

Mitt i Gallerian. Foto Ingemar Lindmark

I montern för ”Ja till Europa” mitt i Gallerian delar Gusaf von Kantzow ut broschyrer till förbipasserande. ”Jag behöver ingen information” säger Anna Lindh med ett leende. I tidningen Metros stånd intill ser personalen paret i uppsluppet samtal fortsätta mot Hamngatan, då och då tittande in i butiker.

Jackpot låg till vänster om Twilfit. Gallerians utgång till höger. Foto Ingemar Lindmark

De går till butiken Jackpot som rear utförsäljning. Lindh köper där en likadan tröja som Franchell bär. Köpet 120 kronor registreras 15.51.

Utgång mot Hamngatan. Foto Ingemar Lindmark

I likhet med många andra reagerar Per Säfsbäck, verksam för kampanjen ”Ja för Sverige”, att utrikesministern saknade livvakt när hon gick genom dörren ut på Hamngatan. Privat, både i Stockholm och i Nyköping, hade hon aldrig livvakt. Knappast heller i tjänsten.

Trots påstötningar från UD ansåg man på SÄPO att de inte behövdes – trots flera incidenter under valrörelsen.

Utrikesministerns och Ericssonchefen Carl-Henric Svanbergs debattartikel retar många. Särskilt hans kindpuss i en EMU-debatt har lett till många hatmejl.

Vad talar de om? Eva Franchell, som jobbat på TV4, tipsar om bra svar under kvällens EU-debatt i TV4. Kommer Svanbergkyssen upp tänker hon svara att alla är välkomna att pussa henne. Kanske är Göran Persson, HSB Han Som Bestämmer, på tapeten. Han smet från ansvaret och Anna Lindh stod med Svarte Petter då USA-agenter shanghaiade  de två egyptierna på Bromma. Eller berördes dåliga samvetet kring hemmapusslet i Nyköping , med tid att hinna läsa sagor för barnen?

Kanske också äktenskapliga problem. Landshövding Bo Holmberg plågas av reumatismen och har haft problem med spriten. Fast mest är det nog kollegialt nojs. Franchell var Lindhs pressekreterare under sex år, tills hon för barnens skull hoppade av.

Mijailović upptäcker Anna Lindh utanför NK

Hamngatan och NK sett från Gallerian. Foto Ingemar Lindmark

Utanför Gallerientrén ser en annan broschyrutdelare för ”Ja till Euron” utrikesministern och hennes sällskap gå ut mot Hamngatan. Vid övergångsstället mot H&M på andra sidan verkar Anna Lindh besvärad av en välklädd men lite härjad man som vill prata, vilket varar cirka en minut. Sedan korsar de Regeringsgatan till NK-entrén i korvkioskhörnet mot Hamngatan. NK hemsida.

NK-ingången Hamngatan / Regeringsgatan. Foto Ingemar Lindmark

15.55. De lägger inte märke till en ung man i keps och ljusgrå Niketröja som är på väg ut från varuhuset. Mijailo Mijailović ser Lindh, vilken som representant för politiska etablissemanget tänder hans hat. Han stannar upp utanför ingången och som han säger ”laddar upp”.

NK gatuplanet, parfymdiskarna nära rulltrappan. Foto Ingemar Lindmark

Lindh och Franchell går förbi parfymdisken direkt till rulltrappan som för dem till plan 1.

Sand, plan 1. Foto Ingemar Lindmark

Där viker de av vid Filippa K för att kolla kläder på Sands. På väg dit observeras de av en kund som betalar i kassan på NK Company. Kvittot tidstämplas 15.56.

Många lägger märke till Lindh på NK men ingen ser att de skuggas. Inte ens av livvakter, vilket förvånar.

Anna Lindhs shoppingrunda på NK plan 1

De hittar inget på Sands utan fortsätter runt hörnet till NK Kvinna och New House där Lindh brukar handla. På NK Sport på våningsplanet rakt ovanför skyndar Mijailović förbi en bevakningskamera. Han går upp till översta butiksplanet för att sedan spana nedåt våning för våning.

Kanske är det Mijailo som en kund ser – lutad mot en glasvägg till en butik och ” kollar in mot butikerna”. Han har händerna instuckna i en grönaktig jacktröja med luva. Mörkt hår som täcker kragen, cirka 30, och verkar ”otäckt läskig”. (Fast vittnet ser senare ingen likhet med bilderna från bevakningskameran).

New House. Foto Ingemar Lindmark

16.00. Inne på New House hittar Anna Lind ingen tröja som passar för SVT-debatten nästa dag. Kavaj är för varmt i studion. TV-stylisternas krav begränsar urvalet: inte skarpa färger med rött och blått, och inte heller pastell. Lite hyssjande skojar de om Maud Olofssons garderob.

De rundar sedan staketet runt NKs ljusgård. Hade de varit skarpsynta och gett sig tid hade de kanske sett Expressens Cecilia Hagen och hennes sjuårige son fika på serveringen nedanför. Stilenligt, för Hagen är Bonnierättling med släktband till Joseph Sachs som öppnade detta NK 1915. Hennes bok Fredrik och Charlotte, om koderna som gör överklassen till överklass, säljs i NKs boklåda.

NK Ljusgården. Servering innanför stora ingången. NK Sport finns på planet överst i bilden. Foto Ingemar Lindmark

I samma veva går Ann-Sofie Lundgren genom varuhusets stora entré där skådespelaren Richard Wolf i gipsad fot diskutera med vakten. Lundgren tar rulltrappan till plan 1. Där ser hon Lindh och Franchell i muntert samspråk på NK Designers; klockan 16.12 enligt kvittot.

Idag Filippa K, då French Connection. Foto Ingemar Lindmark

De går längs boutiquer, som Donna Karan och Armani, i riktning mot Filippa K. ”Här har vi då inte råd och handla nåt” säger de men kikar sedan in på French Connection (där Filippa K ligger idag). Inte heller NK Kvinna har något som passar utan de fortsätter till Filippa K.

Mijailović är på väg ner i varuhuset och registreras igen av kameran på NK Sport.


Mordet

Då huserade Filippa K i butiken som nu heter Phase Eight. Anna och väninnan rundade bordet med sjalar mitt i lokalen och nöp här och var i kläderna. Inget lockade för plaggen är sydda för slankare kvinnor. Franchell var på väg ut med Lindh strax bakom, ungefär vid vitklädda skyltdockan på bilden.

16.13. Plötsligt rusar en man hukande förbi Franchell och tycks boxa utrikesministern i magen så att hon kastas in bland kläderna bakom. Skrik hörs .

(Idag: exponeringen med dockan och streckgubben på nödutgången är en absurd illustration till händelsen. Till och med dörrhandtaget påminner om den kniv som vittnena inte såg).

Då Filippa K, idag Phase Eight. Foto Ingemar Lindmark

“Va´ fan gör du?!” skriker väninnan som slår mot mannens arm. Innan han försvinner ser hon ett ärrigt ansikte under ett långt tovigt hår. En ovårdad pundare eller misslyckad skådis kanske.

“Jag har blivit knivhuggen!” säger Anna när Eva böjer sig över henne. Inte bara såret i handen för hon håller sig för magen. Folk rusar till. En äldre man böjer sig ner och får jakande svar då han frågar om det är Anna Lind.”Det är väl inte så farligt” frågar hon. Han rycker ner plagg som får bli tryckförband. De får duga tills vakter kommer med en förbandslåda.

“Ring Bosse” säger Anna matt. En kund ringer 112. Franchell ringer Annas make Bo Holmberg. Sedan till Göran Persson, men det är hans statssekreterare, Lars Danielsson nyss landad på Bromma, som svarar. Hon ber expediten på Filippa K ringa efter ambulans och stänga butiken.

I högtalarna hörs en läkare efterlysas till plan 1. Tre doktorer springer dit och ger första hjälpen. En är barnläkaren Jan Verneholt, som känner igen Lindh eftersom han sett henne handla i Nyköping. Han lägger tryckförband och ser hur hennes blodtryck sjunker kraftigt.

Franchell försöker mota undan nyfikna, kvinnor mest. Vakter spärrar av med band och skärmar. Expressenfotografen Stefan Söderström hör larmet på Centralen och rusar till brottsplatsen. Anna Lindh är medvetslös när ambulanspersonal anländer.

Knivskärningen tar inte många sekunder. Gärningsmannen stoppar kniven i fickan och springer nerför rulltrappan där en besökare sedan hittar vapnet, en Moraliknande kniv med rött handtag.

Cecilia Hagen nere på Ljusgårdsserveringen hör larmet efter läkare. En hjärtinfarkt? Hon ser fyra ambulansmän med en bår dröja några minuter vid stora NK-ingången innan de törs bege sig till den skadade. Poliser strömmar in. Hagens sjuåring tar trapporna och ser folksamlingen vid Filippa K – men återkommer inte mycket klokare. Det dröjer ett bra tag innan Hagen ser sjukvårdarna komma med Lindh på båren.

Första poliserna på plats är patrull 1110 och sedan kommer en bil med Martin Melin, känd från SvT:s Robinson. Han hjälper till med bårtransporten medan kollegor registrerar vittnen. Melins hustru in spe, Camilla Läckberg, hade knappast trovärdigt kunnat få till en handling som denna.


Flykten

Kunden Sonja läser av tiden 16.12 i sin mobil när hon hör en kvinna ropa ”ta fast honom”. Det händer vid butiken Espanola där Sonja går mot rulltrappan för att komma ner till gatuplanet.

Sekunden efter får Sonja en hård knuff i ryggen av en man som sedan u-svänger runt räcket och springer nerför rulltrappan – ”som jagad” enligt vittnet. Flera blir omsprungna i trappan och ser knivskäraren fortsätta längs parfymdisken. Han viker av till vänster mot utgången Regeringsgatan/Hamngatan.

Gatuplanet NK

Där ser Sonja en villrådig kvinna från Finland som i fingernypan håller den blodiga kniv hon just hittat i rulltrappan. ”Morakniven” med rött skaft lämnas till NK-expediten Lena, som slår in den i silkespapper i en kassadisk på herrkonfektion.

Salénhuset. Foto Ingemar Lindmark

C:a 16.15. Ute på Regeringsgatan springer Mijailo Mijailović upp till Mäster Samuelsgatan. Strax efter ingången i Salénhuset kastar han kepsen i en papperskorg.

Gången i Salénhuset. Foto Ingemar Lindmark

16.20. En stressad man i grå collegejacka vill bli klippt hos Passage Salongen i Salénhuset, men det finns ingen tid så han fortsätter.

Frisörens signalement: bakåtkammat långt stripigt mörkbrunt hår. Polisonger. Skäggstubb.

.

Mijailović passerar gallerians utgång mot Jakobsbergsgatan. som han av allt att döma följer ner till Birger Jarlsgatan. Knivslidan kastar han i en papperskorg enligt egen utsago.

Han påstår att kniven från ett tidigare byggjobb har han haft med sig från föräldrahemmet i Tullinge. Ett sådant fodral har inte hittats längs flyktvägen och kniven med Lindhs blod är ny.

Birger Jarlsgatan mot Nybroplan. Foto Ingemar Lindmark

Mijailović är törstig och dricker mineralvatten på ett café, enligt egen uppgift.

16.39. Anna Lindh förs in via akutintaget på Karolinska sjukhuset i Solna. Sticken i lever och blodkärl ger svår blödning i buken. Operation startar 17.00.

Dramaten. Foto Ingemar Lindmark

16.47. När Nurettin Kanat kör taxin längs Strandvägen viftas han in vid Dramaten.

Mannen sätter sig i framsätet och vill åka till Nyängsvägen i Tullinge. Se karta. De åker Hamngatan förbi Norrmalmstorg men polisens avspärrning får Kanat att vika av söderut på Kungsträdgårdsgatan, Hornsgatan och Huddingevägen. Mannen reagerar inte speciellt då föraren berättar att han hört att Anna Lindh knivskurits på NK. Framme i Tullinge följer Kanat upp till lägenheten för att säkra betalningen. De fortsätter till Hovsjö i Södertälje där mannen lämnar taxin och i skogen gömmer byxorna under en sten.

Ca 1840. Vittnen i Hovsjö observerar en besynnerlig man med väska som döljer ansiktet vid ett motionsspår mellan E4 och sjön Masnaren. Se karta.

Flyktvägen

Polislarmet Nyström får larmet då han skyddar Gustav Fridolin som talar på Centralen och skjutsas denne till Medborgarplatsen. Efter transporten spanar Nyström efter förövaren norr om NK. I en papperskorg nära Regeringsgatsentrén på Salénhuset hittar han en blå keps med texten Just do it. (Där isoleras senare gärningsmannens DNA och fibrer från Lindhs jacka).


11 september, en svart dag i historien 

05.49 Anna Lindh dör.

TV4 video del 2.

Rester med DNA och fibrer säkras på keps och kniv.

11 september senare på dagen. USA:s utrikesminister Colin Powell deklarerar “Mordet på henne är ett fruktansvärt slag för alla som kände henne. Anna kommer att minnas för sina enastående bidrag till den internationella diplomatin och de transatlantiska relationerna. Hon hade en speciell energi, integritet och medkänsla och hon ägnade en hel del av sin tid åt att fokusera på de globala, humanitära, frågorna. Anna var en uppskattad kollega och vän, jag kommer att sakna henne”. (Han anade inte då att på dagen ett år senare rasar Twin Towers efter terrorattacker).

Natten 10-11 september hämtar en kompis Mijailo Mijailović i hemmet på Nyängsvägen i Tullinge. På morgonen klipper han håret med en maskinsax i kompisens lägenhet på Ankdamsgatan i Solna.


Mördarjakten 

  • Fredag 0912. Mijailović åker hem till Tullinge. Kl 17:  Han  åker med pendeltåget och buss till Hovsjöskogen i Södertälje. Hans mor häller jugoslaviskt plommonbrännvin över munktröjan som sonen tänder på. Skor och en blå sporttrunk kastas i skogen. På natten sover de hos vännen i Solna. Dagen efter är Mijailo på psyket.
  • 0913. Lindhs DNA upptäcks Lindhs DNA upptäcks på kniven och senare även fibrer från mördarens gröna byxor..
  • 0915 0911 på kvällen:  Per Svensson sitter på en pub i Råsunda Solna. Han ser en match mellan Hammarby och Djurgården då polis strömmar in. Per Svensson förhörsunder 10 dagars häktning i Kronobergshäktet. Frisläppandet dröjer trots att DNA-analysen från Scotland Yard friar honom. 349 poliser slår olovligen ärendet i datorn och pressen tipsas. NK-mannen, som han kallas, hängs ut som högerextrem bisexuell.  Per hamnar i kylan och förlorar jobbet. Mijailo lämnar psyket denna dag.
  • Onsdag 0917. Vid midnatt kommer ett par till Solnapolisen. De  ber om hjälp att få en vän avhyst från lägenheten på Ankdamsvägen. Oron grundas på att gästens mamma har berättat att han mördat Anna Lindh. Att de klippt honom och misstänkar att han är NK-mannen intresserar inte polisen. För mördaren är ju redan infångad! Parets gäst hämtas av en patrull och lämnas till  psykakuten på St Göran. En slagning på personnumret visat att han heter Mijailo Mijailović och att han har knivhuggit en person. Per Svenssons och kepsens DNA stämmer inte men han kvarhålls ändå. Visserligen inga polisonger men med sina kläder och ansiktsform kopplas han till rulltrappebilderna.  Vittnen ser dock ingen likhet.
  • 0919. Per Svensson häktas. Polisen får anmälan att enligt mamman har Mijailo sagt att han mördat Anna Lindh.
  • Lördag 0920. Kamraten  från Solna berättar att han klippt Mijailos hår. Ett ifrågasatt tillstånd att söka i PKU-registret (blodprov på nyfödda efter 1965) ger träff på Mijailović på både kniv och keps. Per Svensson släpps och Mijailovic anhålls. Efter omfattande spaning grips Mijailovic i Tullingehemmet. 
  • 1010. Mijailoos mamma visar vägen till skogen i Hovsjö där polisen hittar byxor, väska och skor. I byxorna finnar man Lindhs blod. I fickan ligger Folkpartireklam med Mijailovics fingeravtryck.

I tingsrätten döms Mijailović till livstids fängelse för mord. Hovrätten ändrar till rättspsykiatrisk vård. HD dömer återigen till fängelse.


Källtips:


/ Av Ingemar Lindmark