Tidigt 20 juni 1963 befinner sig Stig Wennerström på Riksbron, nedanför slottet där han som ung officer var arvprinsens adjutant. Fast översten når inte fram till UD vid Rosenbad, där han har en tjänst som nedrustningsexpert. Tre män sluter upp bakom honom. Den ene lägger handen på Wennerströms axel och säger ”Vi är från säkerhetspolisen. Översten är anhållen”. 20 tusen hemliga handlingar har mikrofilmats. Rullarna har överlämnats med handslag på cocktailparties. Straffet blir livstids straffarbete.

Åtskilliga utredningar och böcker målar upp denna Sveriges största spionskandal. Men inte en rad avslöjar tiden han hyrde en källarlägenhet i Kvistrum, vid Örekilsälven strax söder om Munkedal. Det hände förmodligen mellan 1960 fram till gripandet. För då byggdes försvarets hemliga bergrum Greger B380 i Munkedalsbergen. Även kallat Riksberget i tron att vara en reserv för regeringens krigskabinett och kungen, som alternativ till bergkomplexet Zonen någonstans i Bergslagen.¨¨

Läs mera …