700 tusen i Stockholms bostadskö. Priset på villor och bostadsrätter rusar för det byggs för lite. Varför? För att kommunpolitiker inte vinner val på att bygga mer. Folkviljan stryper byggrätterna i detaljplaner. Så är fallet i Danderyd och Lidingö, som toppar Timbros byggindexranking.

Under tio år jämförs lokala kvadratmeterpriset för villor och bostadsrätter med rikssnittet. Avvikelsen relateras sedan med kommunens förändring i bostadsbeståndet, vilket skapar indexen.

Stockholms kommun lägger sig mellan Danderyd och Lidingö i listan. Visserligen är bara halva arealen bebyggd. Men den övriga marken är belagd med statliga byggbegränsningar enligt rapporten.

Markbristen leder till förtätning och högre hus, med sämre boendemiljöer som följd. Kommunal mark som säljs för byggen blir viktig kassako för budgeten. Som bidrar till att hålla nere kommunskatten. Kommunens attraktionskraft ökar men det finns inte bostäder till alla. Utom för välbärgade, som om de inte köper en dyr bostad har råd med höga hyror. Ekvationen har gått i baklås.

Ladda ner rapporten

/ Av Ingemar Lindmark