De tre storstädernas kranskommuner har bästa framtidsutsikterna enligt en rapport Regionernas kamp 2021 från konsultföretaget WSP. I konkurrens med kommuner runt Göteborg hamnar Täby och Sundbyberg i tätklungan. Stockholm stad får nöja sig med en lägre placering

I botten ligger gamla bruksorter och landsbygdskommuner i inlandet. Det är så kartan ritas om i ett Sverige på väg mot ett högteknologiskt tjänstesamhälle.

Med statistik från SCB viktar WSP efter ett dussin kriterier, t ex befolkningsutveckling och utbildning. Unga och välutbildade pendlar från jobbet till villor och radhus. Störst folkökningen har nio kommuner i Stockholmsregionen.

Efter coronan flyttar allt längre ut från citykärnan. För fler distansjobbar, helt eller delvis. Som Enköping och snabbväxaren Trosa.

Ladda ner rapporten …

/ Av Ingemar Lindmark