Vandring 1 Stortorget Gamla stan-Slussen karta

Vandring 2 Slussen-Mosebacke-Götgatan karta

Vandring 3 Slussen-Hornstull karta

Vandring 4 City, Östermalm

Vandring 5 Kungsholmen

Stieg Larsson i Astrid Lindgrens värld

Bildsatt karta

45 miljoner sålda ex av Stieg Larssons böcker (oktober 2010) på två år. Ingen annan författare har sålt så många på så kort tid. Europaetta i Europa 2009 (Booksellers). De tre böckerna ligger i tätklungan också i USA. 1 miljon sålda e-böcker i USA, bara en författare till har sålt lika mycket. Klar deckaretta och även i topp för skönlitteratur hos Amazon i december. Plus filmerna i svensk och amerikansk tappning.

Värdet av exponeringen av regionen Stockholm‐Mälardalen i de svenska Millenniumfilmerna uppskattas till 960 miljoner kronor enligt Svenska Dagbladet. (Rapport)

Varför detta osannolika genombrott? En skickligt byggd intrig med en rå och intensiv realism är svaret. Hos Larsson kom gastkramningen inifrån. Han var hotad till livet av dem som Expo hängde ut – som i sin tur såg Larsson som ”ondskans hantlangare”. En husrannsakan avslöjade att han stod på dödslistan , kartlagd av samme man som mördade syndikalisten Björn Söderberg i Sätra.

En av redaktionens medarbetare och hans son skadades svårt av en bilbomb i Nacka. Utåt sett tycks Larsson ha negligerat hoten. De hindrade inte Stieg Larsson från att sitta på sina älskade kaffeställen. Särskilt frekventerade han Café Fix , Café Anna, Café Copacabana , Café Mellqvist, Il Caffe. De flesta finns med i böckerna. Besök dem, insup kaffedoft och Blomqvistmiljön.

Men vi vet inget om hans rädslor innerst inne. Kanske skrev han sig oron på nätterna som en slags dagböcker. Vi ser i Millenniumtrilogin spår av personer, platser och händelser från verkligheten, vilket gör stadsvandringen extra spännande.

För läsare utomlands kan Stockholmsmiljön te sig särskilt ruskig i skuggan av en rostad järnridå och två ministermord.

Den svenska publiken får i böckerna ett sammanhang där svaga utsätts för övergrepp av ett mäktigt maskineri. Något som man kanske undrat över efter alla konspirationsteorier genom åren. Några exempel från misstänkt rättsröta: IB-affären, styckmordsrättegången och Osmo Wallo hos rättsmedicinarna, Geijer och bordellhärvan, Säpospionen Bergling och kanske spionen Ströberg, Palmemordet med Säpokonkurrenten Ebbe Carlsson. Och miljonärsmordet i Bredäng. som avslöjade offrets kund polismästare Göran Lindberg.

Denna Stadsvandring i Stieg Larssons Stockholm innebär samtidigt ett deckauppdrag för läsaren: vilka kopplingar finns det till intriger och övergrepp i verkligheten.

Bra länkar:

Män som hatar kvinnor: bok, bibliotek, e-bok

Flickan som lekte med elden: bok, bibliotek, e-bok

Luftslottet som sprängdes: bok, bibliotek, e-bok

Kurdo Baksi, Min vän Stieg Larsson: bok, bibliotek, e-bok

Jan Erik Pettersson, Stieg Larsson, journalisten, författaren, idealisten: bok, e-bok

Stieg Larsson webbplats, svenska, engelska

Tidningen Expo