Marstrand sent 1500-tal, då biskop Jens Nielsen visiterade staden i möte med “Norges kung”

Åren då Marstrand räknades som Danmarks näst rikaste stad. Dessutom med våra första invandrare till Amerika.
Marstrand 1644

I detta nådens år 1597 har månadslånga ridturen genom Bohuslän slitit på krafterna för biskop Jens Nielssøn Frendesonius och hans uppvaktning. Från Oslo ända ner till Björlanda vid svenskgränsen på Hisingen. Präster och kyrkor synas noga för Luthers reformation är bara sextio år gammal. Biskopen predikar och förmanar i var och varannan socken, nu senast Torsby och Lycke på fastlandet innanför Marstrand. Bygderna runt Kungälv har knappt repat sig efter bohusfästningens belägring under nordiska sjuårskriget 1563-70.

Läs mer…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.