Bouppteckning efter Lars Olsson i Smedby Tegneby 1896

Lars Olsson

Helena Larsdotter

 

 

 

 

 

 

 

 

 

I juli 1896 dör Lars Olsson, Smedby, 83 gammal, i Tegneby på Orust efterlämnade hustrun Helena Larsdotter. Bouppteckningen från september samma år visar att Lars var en väl beställd hemmansägare. Sonen Oskar har tgit över 1/8 mantal Kungsviken som Lars ärvt efter sin far skeppsbyggmästaren Olof Jakobsson i Kungsviken Morlanda. Sonen Anders har löst in en lika stor gård Hogen, granne med Smedby. Yngsta sönerna Anders och Justinus delar på Smedby, ett halvt mantal stort. Döttrarna Olivia Mathilda och Anna-Kristina är gifta och utflyttade, till Flatön respektive Tavlebord strax väster om Tegneby kyrka.

Lars Olsson

Bilden tycks vid lysning eller giftermål för Justinus och Hanna Olsdotter runt sekelskiftet. Huset, en salsbyggnad i två våningar, revs något senare och ersattes med ett typiskt bohuslänskt dubbelhus. Enligt uppteckningen fanns i gamla huset bredvid köket och kökskammaren ett vardagsrum med amerikauret och ett stort finrum som värmdes upp då det var kalas. Kanske satt Lars där och rökte den enbeslagna pipan och smuttade ur toddyglaset. Brännvin från handlare Gerle i Nösund bjöds i de tio snapsglasen.

 

 

 

 

 

 

De två skorstenarna har en historia. Lars Olsson köpte gården  cirka 1866efter att tidigare, ägaren, Olle Johansson, kommit på obestånd. Bygget av stora huset ledde till skulder. Därför tog Olle ett lån och gömde pengarna i en järnkamin, antagligen hemligt för hustrun Anna Katarina Jönsdotter. Ute på åkern fick han sedan se rök från skorstenen som inte brukade användas. Oväntat främmande hade kommit och hustrun tände en brasa i kaminen för att värma stora rummet.

Välryktade hästen drar en kärra som antagligen ska köra paret till prästen. Tre enaxlade kärror fanns på gården. De tog sig fram bättre än vagnar på de steniga vägarna.

Tröskverket värderades till 125 kronor. Hästvandringen som drev verket syns längst till höger framför lagårn. 4 plogar behövdes i den styva leran. Visserligen fanns bara två hästar med släkten hjälptes åt med plöjningen. Smedbyfolket var kända för sin flit. Med en fotogenlampa hängande på plogskaftet plöjde man in på nattkröken.

I lagårn fanns fem kor, en kviga och två tjurar. Smörkärnan användes kanske inte längre för Lars ägde aktier i Gilleby mejeri, nära kyrkan. Där skulle senare sonen Janne starta snickeri, med kunskaper han förvärvat på Långholmen.

 

 

 

Ullsaxen behövdes för de fem fåren. Ingen spinnrock eller vävstol finns med i listan. Kanske Helena behöll dessa eller så hade man slutat väva och spinna. En fottrampad svarvstol, hyvelbänkar, borrar (navrar), 6 styck av vardera sågar och hyvlar tyder på hantverksskicklighet – som kanske ärvts från Lars uppväxt i båtbyggeriet i Kungsviken. Även smide för i boet fanns en bälg och ett städ.

Lars änka Anna Helena dog 1906. De ligger på Tegneby kyrkogård. Se stamtavlan och parets ättlingar.

 

 

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.