Så flaggades ett seminarium på Bokmässan i Göteborg september 2019 – med utgångspunkt från boken ”Internet är trasigt, Silicon Valley och demokratins kris” skriven av Karin Pettersson och Martin Gelin. Seminariet speglade boken, som radar upp Facebooks demokratiska tillkortakommanden, från Burma till Donald Trump och ryska troll. I boken illustreras hatet:

Karin Pettersson var politisk chefredaktör för obundet socialdemokratiska Aftonbladet 2010-2018. Jan Helin chefredaktör och ansvarig utgivare för tidningen 2008-2016.

Bidrar Aftonbladet till extrempopulismen? Den som 2019 i Google Nyheter sökte på (”Jimmie Åkesson” +site:Aftonbldet) fick drygt 3 000 träffar. Partiledaren med ett regeringsförflutet, Annie Lööf, fick för samma tidning 2 470 träffar. Gustav Fridolin fick nöja sig med 1 560. Att gammelmedia speglar sin förträfflighet mot det extrema ingår i det politiska spelet.

Hur komma till rätta med Internets demokratiska underskott? Det ger inte boken svar på – och inte heller seminariet. Ett försök till motoffensiv ges här, med ett scenario för år 2026.


Tidiga varningar

Gammalmedia vaknade sent trots tidiga signaler. Seminariedeltagaren Max Andersson har under åren i riksdagen och EU-parlamentet varnat för mediajättarnas makt, på bekostnad av individens integritet och rättsskydd.

Farorna för demokratins sönderfall kunde anas redan i Internets barndom, vilket jag (som då hette Larsson) uppmärksammade i Svenska Dagbladet 1997.

Men att det skulle gå så illa som vi ser idag kunde man inte tro. Jag förmodar att inte många tog intryck av artikeln, lika lite som från min bok Folkpocket om IT i tiden.

I Ucklum såg man hur Stampen med Göteborgsposten och Bohusläningen med nöd och näppe slapp undan en konkurs. Deras lokalredaktioner i Stenungsund var sedan länge stängda.

I lokalvalet 2018 dominerande sociala medier som nav i informationsflödet. De lokala tidningarna hade avrustat om de syntes i kommunen alls. Det konstateras i  Medierna och lokalvalen 2018 från Södertörns högskola. Rapporten visar att Sverigedemokraterna och Socialdemokraterna då var de mest aktiva partierna på Facebook. Fattiga (sd) och pengastinna (s).

Hatet fanns före Internet. Sverigedemokraternas förste partiledare Anders Klarström (tidigare Nordiska rikspartiet) fick böta för dödshot mot Hagge Geigert från Uddevalla.


Kräftskiva

Konceptionen till Bok & Bibliotek i Göteborg 1985 skedde under en blöt kräftskiva med fd vänsteraktivisten Conny Jacobsson och fd säpopolisen Bertil Falck, som just lämnat jobbet som IT-chef i Stenungsund. De första åren körde jag på bokmässan seminarier om tidningstjänster online , som jag var med att utveckla. Med ren text i databaserna, för detta var tio år före Internet och www.

Tanken på en motståndsrörelse mot Facebook föddes också på en kräftskiva, nämligen på torpets altan i Ucklum en augustikväll 2020. Jag ville gå vidare med bloggen Bohusinland till en virusspridning av en ny sorts sockenmedia.

Max Andersson bidrog med ideologin, Internet åter till folket. ”Vi bejakar teknikens möjligheter samtidigt som vi tar problemen och riskerna på allvar. Internet ska inte vara till för storföretagen utan för medborgarna. Människors integritet behöver skyddas från överdriven övervakning oavsett om den utförs av stat eller storföretag” som han motionerat på en mp-kongress.

Max Andersson på torpets altan

Efter ett par tjog kräftor med tillhörande dryckjom plockades ur en dammig låda ett par exemplar av tidningen Hällungen. (Det vill säga att vegetarianen Max inte åt kräftorna utan fick nöja sig med nyskördad sparris).

Klicka till mer om tidningen

Jag växte upp nära Svenshögens sanatorium där patientföreningen gav ut en jultidning med bohuslänskt stoff blandat med författare som Wilhelm Moberg och Harry Martinsson.

Nederst i lådan gömde sig små tunna häften, blygsamt tryckta med Ucklumbladet på första sidan.

Som jag skrev i DN 1999: ”Det hela började med att Ucklumskolan lyckades bli en av KK-stiftelsens pilotskolor och då fick bidrag för ett projekt som döptes till Kunskapshuset. Skolan mitt i byn skulle leva i verkligheten i samspel med föräldrar och föreningar var det tänkt och så blev det”. 

Luften gick ut tidningen då eldsjälen från Serbien flyttade. Kunde man ge ut tidningar i Ucklum med tillhörande Svenshögen då borde orken finnas också idag. För nu finns verktygen, gratis och franko, för att haka samman landskapets socknar.

Så gick resonemanget efter tre glas och vi skissade på ett sockenmedia för Ucklum. Med några nypor från Hällungen, Ucklumbladet, Bohusläningen anno dazumal plus nyhetsmatare och anslagstavlor på nätet.

Efter fyra glas planerade vi för Facebooks snara död, initierat av Ucklums näthemvärn som ett första steg.


Bohusläningen förebild

Pappa satt ofta och väntade på mig när jag kom hem från småskolan. Egentligen inte på mig utan på Bohusläningen som jag tog med från brevlådan uppe vid vägen. Därför smög jag in på dasset intill fähuset och läste tidningen i godan ro innan jag dök upp i köket. Väl påläst om Mandrake och andra serier. På köpet också om vad som hände i världen, för detta var då kalla kriget avlöste andra världskriget.

Sidorna var delade i nyheter, ledare, familjenytt, roliga sidan, sporten och längst bak serierna. Uppspaltat efter sockengrupper för det lokala var viktigt. För innan tidningskriserna hade lokalredaktionerna järnkoll. Hann inte de med bidrog vem som helst, till exempel om hushållningssällskapet haft ett möte.

Lokaltidningens flöde av smått som stort bidrog till att föra människor samman. Som i Facebooks slogan Connecting people. Morfar läste dödsannonserna först. Pappa kunde med annonser sälja smågrisar och hässjestör långt utanför sockengränsen.

Affärsmodellen för gräsrotsmedia behövde inte uppfinnas. Den fanns redan i lokaltidningen den tid då den var en lokaltidning.


Rubiks kub

Nya Ucklumbladet dök upp på Internet våren 2021. De andra sockenbladen i Inlands härader och Orust Tjörn följde strax efter. Texterna taggade efter kommuner, socknar och orter så att läsarna kan välja surf och nyhetsflöden.

Andra ledden är uppdelad efter kategorier, t ex barnfamiljer, 50+ etc. I djupled är kuben delad efter olika intressen, till exempel hästar, ekoodling, idrott eller släkthistoria.

Rätt taggat kan laptoppen eller mobilen vrida kuben så att en tonåring kan läsa sig till en cykeltur för att se fåglar på Skaftö. Eller mormor gå prästvägen till Ödsmål. Alltså den nya tidens närturism utan flygskam.

Allt producerat med gratisverktyget WordPress. På gång är geotaggning med koordinater, så som drömmen var för Ucklumbladet före sekelskiftet. Bara att välja utmatning; aktuellt en kilometer, en mil eller tio mil från en viss plats.

Flödena rinner ut i både i en podd och Youtubekanal. Och naturligtvis spridning över sociala medier. Allt för att få största möjliga utväxling på varje bidrag.

Åtskilliga i bygden bidrar med text, bilder och videos på samma sätt som saliga Ucklumbladet. Eller Bohusläningens forna rapportörer.

Det bästa burkas med gemensamma krafter i en wiki för att bli bygdens egen uppslagsbok.

Sedan 2025 tar sockenmedia in annonser. Inte så mycket för pengarnas skull utan för att bygdens företagare behöver alternativ till allt dyrare reklam i Google och Facebook.


Näthemvärnet

Sverigedemokraterna fångade in 28 % av Ucklumbornas röster i riksdagsvalet 2018. Partiet fick runt 30 % i skogsbältet med Ucklum, Hjärtum/Västerlanda, Lane Ryr och Dalsland. Lika illa på andra sidan Göta Älv, i glesbygden upp mot Grästorp. Lågkonjunkturen fick röstsiffrorna att krypa upp mot 40 % på sina håll i valet 2022. I bygder med få invandrare och just ingen kriminalitet.

Protest mot vargen som river fåren? Vargfamiljen har på ett mystiskt sätt försvunnit. Snarare handlar det om en protest i bakvattenbygder där man inte blir lyssnad . Inte i centralorten och inte heller i media.

Ucklum måste få ett ansikte resonerade de mer kloka i socknen. Första steget med Nya Ucklumbladet räcker inte. För extremkrafterna var rasande skickliga på att på fånga missnöjet på sociala medier, som Facebook.

Vi måste gå till motoffensiv på nätet förklarade Anders, fd hemvärnschef och Karin med meriter från Röda Korset. Resultatet blev frivilliga i Ucklums Näthemvärn som tar strid med troll och andra subversiva krafter på Internet. Numera i samarbete med näthemvärn i andra socknar.

Får hemvärnet skotthåll på troll som gömmer sig i Ucklumrelaterat på nätet bombarderas Google och andra tjänster.

Internetgurun Jack Werner fungerade som ideolog för näthemvärnet. Utifrån Karin Petterssons twittrande ”hur det är att komma nykter till en riktigt svinig efterfest” skrev han en överlevnadsguide i samhällsdebatten. Bemöt dumheter bara med hjärtefrågor var en visdom. ”Och även om det är lockande behöver inte varje öppet korkad dumhet motsägas. Din omgivning är smartare än du tror. Lita på dess förmåga att känna igen idioti utan att du pekar ut den”.

Samma lärdom som för gammelmedia, till exempel med varning från Aftonbladets hackande på Jimmie Åkesson.

Max Andersson på Bokmässan

– Alltfler upptäcker att Facebook norpar folks bilder och säljer deras själar till högstbjudande, både kommersiellt och politiskt. Det säger Max Andersson som tidigt kämpade för individens rätt på Internet i folkvalda församlingar.

Att Facebook tynar är dock inte hemvärnets förtjänst. Men som mediavärldens rumpnissar utgör bygdemedia en motkraft på samma sätt som när socknens bönder bildade kooperativ för mejerier och slakterier hundra år tidigare.

Ucklum gör upp med sitt förflutna. Första maj 2019 slängdes nynazisterna ut från Ucklumgården.


/ Av Ingemar Lindmark