Råkade ta fram mina föräldrars fotografi från 1938. Högtidligt för det ska annonseras på familjesidan i Bohusläningen. Pappa Jens i nyköpt frack verkar aningen skrämd. Mamma Ruths lilla bukett duger för jag såg dagens ljus först ett år senare. På gården i Ucklum där paret Larsson bosatte sig efter vigseln.

Morfar Simon och mormor Hilma Olsson gick sta till prästen strax före världskriget. Oklart om fotot togs då eller vid trolovningen. Simon sitter myndig som huset herre enligt tidens smak – med Hilma underdånigt bredvid. Men mormor hade skinn på näsan. Morfar var världens snällaste och schartauanskt religiös. Räknade upp namnen på Josef och hans elva bröder utantill. Fotot från ateljé på Orust? För mamma och storasyster Britta föddes i Långelanda prästgård, som Simon arrenderade.

Farfar och farmor, Justinus och Hanna Larsson, gifte sig vid sekelskiftet i Tegneby på Orust. Osäker som tavlan förevigar deras avfärd till prästen. Farfar hållande attesten – vigsel, lysning eller trolovning?

Välryktad kuse är satt framför kärran, för hästar får gärna delta i familjebilden. Bakom sällskapet syns gården Smedby, som Justinus tagit över. Stoltheten över hemmanet lyser genom kameralinsen. Ville farmor inte ha närbild eftersom hon gick med käpp för höften? Tavlan hänger hos oss ovanför ärvda matsalmöblemanget, som farfar lät tillverka då paret var nygifta.

Bröllop för mina fastrar i Smedby, med prästen i Tegneby

Bohusläns äldsta bröllopsbild?

Anne Pedersdatter Måneskiöld från Olsnäs i Stenkyrka på Tjörn är inte släkt, men nästan. För hon är svägerska till Olof Reer Hermansson från Rossön och Hjälmvik i Stala. Från vilken undertecknad och åtskilliga från Orust räknar anor.

Anne gifter sig runt 1630 med Hans Dyre, för flytt till hans herresäte på Jylland. Anne bär sorgkläder, änka som hon är efter åren på Ströms säteri i Hjärtum. Spetskläde modernt då och modernt på farmor Hanna i Smedbybilden. Dyre i skinnkyller som minne från militären. Vapensköldar stärker symboliken.


Längs Hakefjorden

Bygdefotografen Ivar Pettersson på Askerön kunde komponera bilder. Stora bröllop gav status som här då Jakob Johansson och Annie Augustdotter gifte sig på Lilla Askerön 1917. Prästen i Valla på Tjörn sitter som sig bör i bildens mitt och bakom står Annie med brudkrona som kyskhetssymbol. Brudgummen är mannen bredvid.

Kameran med glasplåtar köpte Ivar från Hasselblads firma i Göteborg. Unge Victor Hasselblad tillverkade en kamera för att dokumentera fåglar runt sommartället på Stenungsön. Han byggde flygspaningskameror under kriget, som ledde till enögda Hasselbladkameran. En glömdes på månen vid första landningen.

En annan hasselbladare användes av Irving Penn, sedd som världens främste porträttfotograf – inräknat kreativa brudfoton.

Foto Irving Penn. Länkad bild från Vogue.

Penn delade tiden mellan Manhattan och Restenäs norr om Ljungskile tillsammans med hustrun Lisa Fonssagrives från Uddevalla. Samtidigt hans favoritmodell, som sådan världens mest betalda.


/ Av Ingemar Lindmark