Stadsvandring i spåren efter vår främsta ännu levande litterära seriemördare

Föregående rutt

Grön markering = ej/ogärna i mobilen

Se Picasakarta med bilder.

(Klick på bilder för större visning)

Rutt 2 kyrkan-torget-Kungsklyftan.

 

 

Dikten överträffar verkligheten säger man. Läckberg diktar nära verkligheten, uppväxt i den saltstänkta idyllen som hon är. För en inbiten läsare känns promenaden nedför Kyrkvägen, Allégatan och Galärbacken mot Ingrid Bergmans torg välbekant. Starta 40 sekunder inpå denna video och du får ett smakprov med fortsättning söderut på Södra Hamngatan.


Stopp Stora Hotellet. Galärbacken 2. PanoramaErica och Patrik planerar bröllopsfesten på sid. 46, 66, 146 och 286 i Olycksfågeln – som sedan går av stapeln på sid 314 . Lediga rum hittar man på sid. 224 i Predikaren.

Vikingatåg, partrederier och fiskebåtlag. Att samarbeta i kollektiv har historiska rötter i Fjällbacka. Nu har turen kommit till Stora Hotellet. Ett antal Fjällbackabor köper hotellet som får leva vidare som hotell. Köpet gjordes framför näsan på Peab som ville bygga om till bostadsrätter. Utan det legendariska etablissemanget hade samhällets själ vissnat en smula. (sid 12).

Traktens sonson Åke Falck filmade  Emilie Flygare-Carléns roman Ett Köpmanshus i Skärgården på hotellet 1972.Fiktionen Kapten Klassen sitter i rumsväggarna – en förebild för storytellers.

Stora Hotellet

Jämför Läckbergböckerna med skräckisen Rosen på Tistelön eller Ett köpmanshus i skärgården. Båda behärskar kustmiljön och är skickliga på att ladda upp spänningen. Emilie  är vår mest lästa 1800-talsförfattare och Camilla är på god väg. Även Emilie fick sina törnar av sin tids smakdomare. Vissa tillskrev Emilies  skönhet snarare än talang som förklaring till framgången.  Båda författarna flyttade till Stockholm och blev skickliga nätverkare.

Stopp Presentbutiken Flärd och Nytta. Galärbacken 2. Panorama .

Presentbutiken i huset till höger

På sid 303 i Stenhuggaren duckar Niclas för porslinspjäsen Jeanette i presentbutiken hade kastat. Att de prasslat avslöjas på sid 153. På sid 345 är det Monicas tur att köra nedför backen.

Stopp kioskerna. Ingrid Bergmans torg. Panorama.

Centrumkiosken

Efter säsongen stängde Maria och Mats Centrumkiosken och drog till Sälen på sidan 79 i Tyskungen. Polisen Ernst konfronterar Gabriel Hult som parkerat sin silverfärgade BMW framför Centrumkiosken i Predikaren sid 42. Charlotte köpte godis där i Stenhuggaren, s 381. Här såg Erica tonårstjejen Belinda tillsammans med fjuniga killar på sid 41 i Isprinsessan. Hos Ackes i samma bod kan både få varm korv och en snyting i kön. Ernst köper där en korv med mos på sid 142 i Predikaren. Typisk polisföda enligt Martin Melin. BCk BAk

Ackes
Marknad i Fjällbacka cirla 1900

Stopp Café Bryggan.Ingrid Bergmans torg 1. Panorama

Bryggan

Mitt emot kioskerna ligger Café Bryggan . Felparkerarna lyfter från uteserveringen när Ernst passerar på sid 25 i Predikaren men på återvägen lappar han dom ändå på sid 26. Här parkerade Patrik för att skynda sig till den döda flickan i Stenhuggaren sid 9.

Fjällbackasonen Christian Hellberg lärde sig laga havets läckerheter på Cafe Bryggan. Med de råvarorna blev han årets kock 2001. Tillsammans med skolkamraten Camilla Läckberg publicerade Hellberg 2008 receptboken Smaker från Fjällbacka .

En annan Hellberg, bördig från Fjällbacka visar författarambition. Nämligen Åsa Hellberg, som i boken Casanovas kvinnor, skriver av sig från livet med en sexmissbrukare. Erfarenhet som hon delar med sig PÅ sin blogg och på Newsmill.

Stopp Ingrid Bergmans torg 1. Panorama

Galärbacken sedd från Ingrid Bergmans torg

Erica hejar på dom hon möter vid torget i Tyskungen, sid 79 och på sid 205 i Olycksfågeln går hon förbi med med Patrik. Galärbacken och torget är navet i Fjällbacka där alla tycks störa ihop, också i böckerna.

Turistboden

Liese får i torgets turistbod veta hur man tar sig till polisen i Predikanten, sid 3. Martin Melin ringer på sidan 90 Pia på Turistbyrån för att sedan luncha ihop på sid 91-92. Anna flyr från Erica på torget, sid 136, i samma bok.

Hummerfiskare Bengtsson lägger till med barnliket vid Ingrid Bergmans torg på sid 9 i Stenhuggaren där sedan torget översvämmas på sidan 199.

Hur det ser ut just nu vid Ingrid Bergmans torg med hennes byst i parken.

Bysten påminner om att Ingrid Bergman steg i land här för att shoppa. Camilla blev som barn kramad av Holywoodstjärnan, se sid 2.

Se video om Ingrid Bergman.


Stopp Järnboden. Södra Hamngatan 4 . Panorama

Järnboden

Martin ställer bilen vid Järnboden i Predikanten, sid 90, för att ta sig till torget. I Stenhuggaren, sid 210, parkerar Mia barnvagnen med Liam utanför Järnboden på Södra Hamngatan. Spik och skruv inhandlas och betalas till Berit, som sitter där i verkliga livet också. Även Camilla har ibland problem med barnpassningen som här på bokmässan i Göteborg.

(Det kryllar av barnvagnar i Läckbergs böcker. Den som är intresserad av barnvagnar bör hälsa på i Ödsmål nära Tanumshede, där Katarina Karlsson har en lagård fylld med sådana åkdon ( sid 24))

Camillas mamma, Gunnel Läckberg, hör till dom som gärna hälsar på  Berith Torevi, en färgstark dragspelare som dyker upp i Olycksfågeln. Hon var tidigare gift med Anders (med i rockbandet Garage – sid 16 i Fjällbackabladet– som i Olycksfågeln fick äran att spela på Ericas och Patriks bröllop. På hemmaplan mest känd som redaktör för detta lokalblad. och faktakollare av Läckbergböckerna).

Och när hon blev ihop med sin tunisiske pizzabagare (sid 33) (sid 7) namnade Lilla Berith uppe vid kyrkan. Där ´brukar Anders och Vivianne från Badis luncha i Fyrvaktaren sid 98.

Bakom Järnboden löper Hällesporten. Härifrån och söderut brann 22 boningshus, magasin och sjöbodar en majdag 1928. Ett åttiotal blev hemlösa. I Stenhuggaren sidorna 281 och 400 omkommer då Anders.

Beriths Järnbod riskerar också att gå upp i rök för kommunen vill i stället bygga en flådigare waterfront.

Stopp Kungsklyftan från norr till söder. Enligt ruttkartan skulle vi nu promenera Södra Hamngatan fram till Brandgatan. Vi väljer i stället att från Hällesporten bestiga Kungsklyftan norrifrån. BUn.

Enligt Predikanten sid 7 tycks Oscar II fortfarande härja i klyftan: ”Namnet hade den fått när Oscar II besökte Fjällbacka i slutet av 1800-talet, men det var inget han visste, eller brydde sig om, när han sakta smög sig in i skuggorna, med träsvärdet redo för anfall.” Språkpoliser kan gotta sig åt ett och annat som fallerat i manustvätten. Boken börjar med en kille som leker rövare och riddare i klyftan – inspirerad av filmscener ur Ronja Rövardotter, som spelades in här.

Du känner en kall vindil längs ryggraden när du i klippöppningen ser en skylt ””Beträd ej området. Risk för nedfallande stenar”. Hittas du död här fråntar sig kommunen allt ansvar.

Bkk2

Pojken hittar en död kvinna på sidan 9 i Predikanten. Fortsättning följer sidorna 19-22,25-26, 38, 54, 59, 61, 68, 70, 78, 91, 102, 120, 143, 165, 190 och 301.

Nästa rutt

Till startsidan