Stadsvandring i spåren efter vår främsta ännu levande litterära seriemördare

Föregående rutt

Grön markering = ej/ogärna i mobilen

Rutt 4 Kungsklyftan-Sälvik

Fjällbacka ett svenskt Twin Peaks? Camilla Läckberg närde tidigt författardrömmar, kanske redan när hon i tonåren såg Twin Peaks på TV. Ett och annat går igen. Lodande i en dunkel historik och dubbla skeenden. En stillastående avkrok i nordöstra USA. I Fjällbackas dröjer sig det schartauanska kvar mer än man kan tro. Läckberg spär på med ett vardagsnära. Den som läst böckerna förvånas knappast om ens granne har ihjäl nån. Barnet i Fjällbacka slukade Agatha Christie, enligt denna videoplugg för The Ice Princess.

Stopp Vetteberget, Brandgatan 7. Vi tränger vi oss ner till klyftans södra ända och tar trappan upp till Vetteberget för att där bjudas på en hisnande utsikt. Dock mindre jobbigt att ta sig upp på berget från bostadsområdet Vetteberget.

Video uppför trapporna.

Namnet vette tyder på att här en gång tänts vårdkasar for att slå larm i orostider.

Vettebergtrapporna

Utanför Badholmen, panorama som för hette Fiskholmen, ligger Lilla och Stora Enerskär; också de en gång tillhåll för samhällets fiskare. På Lilla Enerskär fanns ett trankokeri. Kvar finns några fiskarbodar och en vadbock som hembygdsföreningen satt opp. å Stora Enerskär döljer sig en kolerakyrkogård från epidemierna på 1800-talet.

Utsikt  mot Badholmen. Eneskär

Oxöudden , intill varvet, låter de små husen oss ana hur Fjällbacka såg ut för hundra år sedan, kanske redan på 1600-talet.

Oxöudde ida

 

Härute vid Korsön kan man få se en fullriggare styra mot kusten för fulla segel. Vid relingen syns svartmuskiga män med röda halsdukar. Just som skeppet ska ränna in i klipporna försvinner det. Finns en svartklädd kvinna ombord innebär det olycka för mötande båtar. Är hon vitklädd ger det varsel om död. Sant eller ej, det var vad man förr trodde om Sotens flygande holländare, eller dödsseglaren som skeppet också kallades.

Upplev fjorden och Fjällbacka i ett panoramasvep från Badholmen

Längre ut, bakom Korsön, urskiljer vi Florö där magasinen (sid 10) gav perfekt miljö för inspelningen av Ett köpmanshus i skärgården. När sillen och skutorna fyllde skärgården fanns på ön ett köpmanshus med en krog (sid 12) beryktad som traktens Sodom och Gomorra. Läge för en ny Läckbergare?


Stopp Bergsgatan. Panorama

Tillbaka från Vetteberget följer vi Brandgatan (här sprängdes hus med dynamit för att stoppa den stoppa branden). Sedan krysset Bergsgatan och Föreningsgatan där vi ser nerlagda Håkenbackeskolan och uppe i backen huset där Erica fann sin barndomsvän Alexandra Wijkner djupfryst i badkaret. Se Isprinsessan sid 9-13. Erica sätter bilen bakom skolan på sid 64 och smyger in i det utkylda huset….. Vem är mördaren? Alkisen Anders Nilsson? Eller …

Från korsningen Bergsgatan och Föreningsgatan ser vi uppe i backen huset där Erica fann sin barndomsvän.

Det finns fler mysterier i Isprinsessan. Alexandra är enligt obduktionen 35 år, jämngammal med Erica, och sägs vara född 1965 (Isprinsessan s. 49, 64, 240). Innan Alexandra startade galleriet i Göteborg 1989 hann hon med att plugga fem år i Paris. Men utspelar sig inte handlingen 2003? År 2000 eller 2003 – det är en deckargåta för läsaren att reda ut.

Vi fortsätter nerför Bergsgatan till den nu nedlagda Håkenbackeskolan, där Eilert brukade samspråka med granna tösen Alexandra.

Håkenbackeskolan
Badholmen
Nere vid Södra Hamngatan syns Badholmen BBh med hopptornet och gästhamnen. Här klev Erica omkring i snön, Isprinsessan sid 241. Hit ut vandrade Karin med barnvagnen på sid 173 i Tyskungen. Och här hade familjen Flood sin snipa i Predikaren, s. 39. Patrik och Gösta lade ut från holmen för att komma till Kalvö i Olycksfågeln, sid 290 – och är tillbaks på sid 294.

Efter att bilen parkerats vid Sjöräddningen lastar den misshandlade kvinnan sin son och gepäck i båten vid Badholmsbryggan. Så börjar Fyrvaktaren. Annie, som hon heter, styr båten mot Väderöbod, passerar Galgeberget och landar vid Gråskär. Men var ligger Gråskär? Den obebodda grå holmen Gråskär utanför Lilla Hamburgön? Någon fyr har inte funnits här så det lutar nog mot en plats ute vid Väderöbod och Hamnerö.
Stopp hamn sjöräddningen. Sälviksvägen 1 . Panorama
Vid sjöräddingsbåten
Innanför Badholmen ligger Rescue Sparbanken Tanum (sid 27) vid Sjöräddningsstationen. Frivilliga fjällbackabor på sjöräddningsbåtarna kan berätta ruskigheter från havet utanför. Och även hemmavid, som när ett antal sportfiskare drunknade när det blåste upp storm 1972. Något för ännu en Läckbergare?
Gudmundsskäret
Utanför syns Gudmundsskäret, historiskt ett märke för havets undanträngande. Gudmund efter en präst som seglade på det då osynliga skäret och drunknade.
Stopp Tallgatan, Panorma . Innan vi kommer fram till Sälvik tar vi av på Tallgatan där Erica hälsar på Alexandras moster, sid 9 i Isprinsessan. Från Tallgatan kör Erica till Birgit i Sälvik för ett långt samtal (sid 53).
.
I böckerna bor Erica här i Sälvik
Isprinsessan sid 18 får Erica bo i barndomshemmet ovanför Sälviks camping.
Systern Anna och hennes despotiske engelsman vill sälja huset för att kunna flytta till London. Men så kommer mordet emellan och Patrik dyker upp. Romans på sid 173, i säng sid 183, ihop sid 184 och Patrik flyttar in.
Även Camilla Läckberg kärar ner sig i en polis, coola pappan Martin Melin Martin Melin, misstänkt lik Martin Molin i samma polishus. Även känd för snoppmassagen i Robinsson.

I Stenhuggaren, sid 55, ringer Erica på hos Florins intill campingen och finner kompis Charlotte helt uppriven. Barnporrmisstänkte Kaj ger sig på Charlottes mamma Lilian i samma hus, sid 106, 116, 120, där sedan polisen undersöker badrummet, sid 186. Historien lär ha sin grund i en Läckbergsk familjehemlighet, men hur?
.

Rutt Sälvik-Dinglevägen.

Stopp Kullen/Idrottsplatsen. Panorama .  Maritas exman bor i en lägenhet i Kullen på sid 32 i Olycksfågeln.
Kullenområdet
Dit kör Patrik och Martin på sid. 40. Erika kör förbi Kullen och Idrottsplatsen på sid 40 i Predikaren.
.
Vetteberget
Fabrikör Lorentz villa filmades för Isprinsessan i Göteborg. Men annars hade ett hus med vid havsutsikt uppe på gräddhyllan i Vetteberget varit perfekt för tagningarna. Utropsprisen ligger på 8 miljoner. Boli. På sid 87 i Isprinsessan bjuder Nelly Lorenz på snittar medan Erica beundrar utsikten över södra hamnen och öarna utanför.

Härifrån tar man sig lätt upp på Vetteberget och får en vidunderlig utsikt över skärgården, som i denna introduktion till Stenhuggaren.
Härute vid Porsholmen, på sid 7, fann hummerfiskaren en flicka drunknad med färskvatten i lungorna.


.
Stopp Vårdcentralen Nestorsvägen 2 Panorama
Vårdcentralen i Servicecentret
Patrik ställer frågor till Niclas, doktor på Vårdcentralen, sid 151 i Stenhuggaren.
Mellanstadiet och fritis ligger strax intill.
Skolan
I ett gult hus, mellan rondellen och skolan, förhör (på sid 144 i Tyskungen) Patrik Laila om den mördade Anders Fankel. I Predikaren, sid 40, parkerar Erica bilen på Lidenvägen utanför biblioteket. Därifrån är det inte många steg till hockeyrinken.
.
Stopp Konsum. Jasminsvägen 2 Panorama
Konsum
Stöter man inte ihop på torget i Fjällbacka så stöter man ihop på Konsum. Monica Wiberg, mamma till konstige sonen Morgan, spanar in Erica och Partik när de handlar på sid 201 i Stenhuggaren. Monica lämnar butiken på sid 252, rundar Vetteberget och Kullen för att hemma i Sälvik se polisen ta Morgans dator.
OKQ8 vid Dinglevägen
Hoppas din bil står bilen kvar på parkeringen. Med så många utsocknes är man aldrig helt säker.