Stadsvandring i spåren efter vår främsta, ännu levande, litterära seriemördare.

Se Picasakarta med bilder.

Grön markering= ej/ogärna i mobilen.

Resrutt Tanumshede-kyrkogården Fjällbacka

Se video om hennes författarskap.

Klicka gärna på bilder .

Stopp polisstationen i Tanumshede (Gamla Riksvägen 143b. OBS panoramabild i Google Map, dock ej vid visning i mobilen) Panorama.. Fråga inte efter Folke Åsberg, förlaga till sällsynt inkompetente kommissarien Mellberg, för han är numera pensionär i Hamburgsund. ”Mellberg sjöd av vrede. Han gick fram som en furie på stationen och kunde de, så hade medarbetarna på Tanumshede polisstation tagit betäckning under sina skrivbord.” läser vi på sidan 148 i Isprinsessan och han dyker sedan upp på sidorna 48, 53, 57 och 128. ’

Olycksfågeln börjar med ”Vårsolen sken genom fönstren på Tanumshede polisstation” med fortsättning för samma station på sidorna 14, 20, 24, 34, 107, 128 och 225. Ett seriemord inpå knuten på sid 177, 238 -244, nära Mellbergs lägenhet på sid 207. Patrik får hjälp av bibliotekarie Jessica på Tanumshede Bibliotek, sid 249, allt i Olycksfågeln.

Det bjuds på många interiörer från polisstationen. Se Isprinsessan, sidorna 52, 90, 143, 209, 227, 251; Predikanten: sid, 8, 110, 172, 226, 286; Stenhuggaren: sid. 8, 110, 159, 172, 226, 286; ; Tyskungen: sid 35, 210, 255, 342

Polisen Tanumshede

Trubbel med hyran så polisen måste krympa stationen. Polisskylten är nerplockad och besökare får ta sig in bakvägen genom en garageport – om de två poliserna från Strömstad råkar vara där. Fjorton år sedan senaste mordet. Men nu sitter man med ett olöst mord vid Strandpromenaden i Kungshamn, helt i Läckbergs stil. BPs1 Ps2

Stopp Affärsvägen Tanumshede. Panorama.  Marits, som körde ihjäl sig, hade butik på, sid 29 och 33. Längs stråket springer Barbi iväg på sid 133 och sidan 213 är det Tinas tur. Lars möter Patrik och Erica på Pappas lunchcafé på Affärsvägen, sid 259.. Sen drar det ihop sig på sidorna 291 och 305, alltsammans i Olycksfågeln.

Sockenmagasinet

Stopp Tanums Gestgifveri . Panorama . Ät gärna våfflor i Sockenmagasinet mitt emot det över 300 år gamla Tanums Gestgifveri. Calle och källarmästare Gunther visar sig där på sid. 76 och Mellberg lunchar på sid 157 i Olycksfågeln. Här pulsar Patrik förbi på sidan 233 i Isprinsessan för att ta sig från polishuset till socialkontoret och promenerar i krökarna också på sid 211 i Olycksfågeln. (Även Stenhuggaren s 346). Sockenmagasinet ligger granne med kommunhuset där kommunalrådet Erling W Larsson styr och ställer i Fyrvakteren, sid 7, och även ekonomichefen Mats Severin. Men det var innan han var ute på Gråskär och sedan fick en kula i skallen, sid 46. Bakom Kommunhuset ligger Tanumsskolan där Per misshandlar Mattias i Tyskungen, sid 159.

Stopp Vitlycke.Panorma . vägen 163 mot Fjällbacka, strax utanför Tanumshede, stannar vi upp vid muséet i Vitlycke och Aspeberget. BVi1. Hit tog Mellberg sin ohängde son på sid 266 i Stenhuggaren. En försmak på den fortsatta resan på väg 163 mot Kville ges i denna roadmovie på Youtube.

Vitlycke museum, hällristningar

Låt oss under resan fundera över varför Camilla Läckberg är så framgångsrik. Mest såld i Sverige 2009. Sjätte mest sålda svenska författaren i Europa samma år, efter ettan Stieg Larsson.

Vissa hävdar att Camilla Läckberg är bättre som civilekonom än som författare. En oförskämdhet historiskt men en författarkomplimang i framtiden. Camilla hade bara sålt 1500 ex av sin förta bok, Isprinsessan, när hon städslade Liza Marklunds agent Bengt Nordin. ”Camilla är en sådan människa som går igenom i rutan. Hon är gen­uin. Vi ville att hon skulle arbeta med medierna så mycket hon orkade och så mycket som vi klarade av” tyckte man på Forum som ville göra henne till förlagets flaggskepp. Så Camilla blev också deckardrottning i TV-sofforna runtom i världen. Intervju i SVT och TV4.

Vacker, med sug i blicken som en fotomodell. Född 1974 är därmed ett eller annat decennium yngre än de andra deckardrottningarna. I fråga om Skönheten står sig Odjuret Leif GW Persson slätt. Avundsjukt (eller marknadsförarsmart) säger han i Expressen att Läckberg skriver som Nicke Lilltroll pratar. Texten är på samma nivå som en novell i Min häst. Det senare påståendet tog professor Persson tillbaka i en författarduell.

Duellen inträffade på Bok och Bibliotek, som Ericas namne Bertil Falk i Hällevadsholm drivit upp som Sveriges främsta kulturaktivitet, i media inte minst. Se Läckberg på Bok & Bibliotek.


Stopp Skistad. . Här nära avfarten från 163 mot Fjällbacka fann man vid nyåret 1992 Ivan Korosec ihjälskjuten. Inte i en Läckbergdeckare utan i verkliga livet. Ouppklarade mord preskriberas inte längre så fältet ligger öppet för en mördarjakt i Fjällbacka med omnejd. Och kanske inspirera författaren till en ny kioskvältare . Strax före Skistad, vid Anrås , var Patrik nära att krocka med Sop-Leif och där finns också en golfbana (sid 198 i Olycksfågeln) BSk1, BSk2

Stopp Falkeliden. Väl inne i Fjällbacka tar vi av till vänster från Tanumsvägen för att se kedjehusen på Falkelidsvägen där filmens Patrik och Erica bodde. Det vill säga filmerna Stenhuggaren/Olycksfågen som vi såg på SVT julen och nyåret 2009. Inspelningen flaggas av Läckberg och regissören på SVT Play.

I ett radhus uppe på Falkeliden uppefter Rabekullen hälsar Erica på sitt ex Dan och hans Pernilla i Isprinsessan sidan 40.

Tetra Pak

Från Falkeliden ser du Tetra Pak Inventing som i Fjäbacka tillverkar plastremsorna som försluter tetran. Ingrid Bergman fick en byst på sitt torg vid hamnen. Harry Järund (sid 14) bör också äras och få stå staty på en tetraedersockel på Harry Järunds Plats vid Falkevägen. För denne fjällbackason konstruerade maskinen som gjorde Rausings till nära nog världens rikaste. Järund tröttnade på Tetra Pak startade eget, Järund Inventing, ihop med brodern i Fjällbacka. Vi slapp reta oss på läckande mjölkpaket när de uppfann De uppfann den smarta förslutningen och vi kunde glömma läckande tetror. Tetra Pak köpte sedan fabriken och Järund kunde ägna sig åt makrillfiske utanför Fjällbacka.

Framför fabriken, på Björkelidsvägen, bor Camilla mamma, Gunnel Läckberg. Som bestämt hävdar att hon haft en romans med Folke Åsberg.

Stopp Gamla brandstationen . (Dinglevägen 11 vid OKQ8). Panorama , Ont om parkeringsplatser finns det gott om i Fjällbacka, när det är säsong. Därför ställer vi bilen intill gamla brandstationen. Åt söder ser vi då OKQ8 där Gösta körde in på sidan 191 i Predikanten. Patrik passerade här i djupa tankar i Isprinsessan, sid 114. Ta gärna med kartskissen sid 4 på vandringen.

Kyrkogården, vy mot väster

Stopp kyrkogården. (Falkevägen 4). Kyrkan sticker i väster som en kuliss ovanför klippkanten. Nedanför, längs Dinglevägen, sträcker sig kyrkogården där Läckberg jordat åtskilliga dödliga i samhället. ”Inte en gravöppning till” skrev surmagade recensenten Olsson i DN. Bäst att kolla. Senast var det två lik i samma grav – Hans ,en tysk motståndsman från 1945 och en tysk från första världskriget – som Läckberg lyckas skotta upp på sidorna 324 och framåt i Tyskungen (även s 340 och 345). Frank tänkte köra Hans, som han avlivat, på en flakmoppe (1945!) för privat nergrävning på kyrkogården, sid 405. Annat om Tyskungen med mera lurt från förlaget visas i Fjällbackabulletinen.

På sid 177 i Predikanten är det dags igen. Vi kan på med stöd av sidan 181 se Mellberg, Patrik och Martin framför oss en tidig morgon. Kistan åker upp efter nedslag på sidorna 184 186 192 196 204 209 242 upptäcks på sid 267 att Johannes är mördad.

Bilder på tyskgraven, Jens Läckbergs grav i fyrvaktaren och flera andra kyrkogården.

Att vandra bland gravarna är samtidigt en vandring i samhällets historia. Stenarnas titlar skvallrar om fiske, sjöfart och stenhuggeri. Fast stenar över Alexandra Wiijkmark, Erik Frankel och andra litterärt avlivade får man leta efter. Varför inte en särskild Läckbergkyrkogård för för turisternas skull? En hädelse nog får bygdens schartauanar att rotera i sina sista vilorum.

Tyskgraven

Kyrkogårdens gravsten över tyska soldater och matroser från första världskriget är på sätt och vis redan en fejk. Liken har hämtats till hemlandet. Men kika ändå på gravstenen för den gav Läckberg en kick att skriva Tyskungen. Lyssna. Provläs .

Apropå fejk. Kanske kommer Camilla Läckberg att öppna Bergmanska familjegraven på Norra Begravningsplatsen? Att avslöja mysteriet med Ingrid Bergmans aska är ett bra uppslag för en ny bok. Att askan spreds i havet utanför den celebra skådespelerskans älskade ö Dannholmen utanför Fjällbacka, vet man. Om urnan tom under minnesstenen är tom ( i strid med kyrkogårdens reglemente), är det ingen grav, vilket anhöriga hävdar. Eller har dottern Pia, som ville ha en grav att gå till i Stockholm, sett till att askan delades; utan vederbörligt tillstånd. I så fall i strid med den svenska begravningslagen.

Nästa rutt

Till startsidan .