Nu finns det svrt på vitt. Bohuslän/Göteborg är svenskarnas mest populära semestermål. Mätt med statistik som Västa Götaland är 53 % intresserade av detta resmål. Snäppet efter kommer Gotland och Norrland. Stockholm först på fjärde plats. Västkusten som förstaval gäller praktiskt taget alla åldersgrupper, med eller utan barn. Och var i landet man bor spelar ingen roll, Västsverige lockar mest. Det visar Visit Swedens målgruppsanalys sommaren 2021.


Besöka städer och hälsa på släkten har högsta prioritet. För barnfamiljerna också upplevelseparker. Intressant är att vandringar, uppleva landsbygden och naturaktiviteter inte kommer långt efter.


Vilka aktiviteter utomhus är viktigast? Så tycker svenskarna:

 1. Vandring (41%)
 2. Sol och bad (37%)
 3. Besöka nationalparker eller
  naturreservat (35%)
 4. Åka ut med båt i skärgården,
  besöka öar (30%)
 5. Kajak och kanot (19%)
 6. Fiske (17%)
 7. Safari & Viltskådning (17%)
 8. Fritidscykling (16%)
 9. Ridning (13%)
 10. Segla/köra motorbåt (12%)

De flesta hittar resmålen med surf på nätet. Släkt och vänner är viktiga som tipsare. Resmålssajter kommer trea som inspiratör. Över huvud taget är Internet viktiga informationskällan.

Viktigaste informationskällor. Klicka till rapporten.

Med den informationen kan frågan ställa varför Visit Swedens och regionernas turistpropagande satsas på utrikestusiserna, till stor del flygburna. Inte många kronor satsas på närturismen.


/ Av Ingemar Lindmark