De tre storstädernas kranskommuner har bästa framtidsutsikterna enligt en rapport Regionernas kamp 2021 från konsultföretaget WSP. Nacka ligger i topp men sedan kommer Kungsbacka, Lerum och Mölndal. De tre storstäderna fårnöja sig med en lägre placering, där Göteborg ligger ett snäpp efter Stockholm.

I botten ligger gamla bruksorter och landsbygdskommuner i inlandet. Det är så kartan ritas om i ett Sverige på väg mot ett högteknologiskt tjänstesamhälle.

Med statistik från SCB viktar WSP efter ett dussin kriterier, t ex befolkningsutveckling och utbildning. Unga och välutbildade pendlar från jobbet till villor och radhus. Störst folkökningen har nio kommuner i Stockholmsregionen.

Efter coronan flyttar allt längre ut från citykärnan. För fler distansjobbar, helt eller delvis. Uddevalla är exempel på en växande långpendlingskommun

Ladda ner rapporten …

/ Av Ingemar Lindmark