Runt 20 miljoner turistar årligen i Lake District. De flesta fotvandrar eller cyklar längs lederna som snirklar sig genom dalarna och upp över bergen. 19 000 sysselsatta delar på halvannan miljard pund/år från turistnäringen.

Great Langdale

Nationalparken, administrerat av National Trust, brer ut sig cirka 40*40 kilometer i nordvästra England. Från Irländska sjön bosatte sig vikingar här, vilket syns i ortsnamnen. De odlade dalarna, nu med turistorter som Great Langdale. Fåren betade på höjderna,  kallade fells som i nordiska fjell . Englands högsta berg heter Sca Fell Pike – besläktat med Bredfjället och Kynnefjäll i forna norska landskapet Bohuslän.  Bäck och tjärn känns igen i beck och tarn. Tarn Hows ett exempel med populära vandringsleder.

Här finns Koltjärn i Spekeröd inte långt från Bohusleden. Den genomkorsar landskapets skogsbygder från Kungälv till norska gränslandet vid Idefjorden. Även skogsbilvägar och de många stigarna till forna torpen bjuder in till vandringar.

Sällsynt vacker natur i Lake District och i Bohusläns sjörika skogar. Fast där upphör likheten.

Gårdsjön i Ucklum, nära Bohusleden. Foto Ingemar Lindmark

Turister och poeter

Officiella webbplatsen GoLakes listar ett hundratal guesthouses och B&B i Lake District.. Ett tjugotal värdshus hyr ut rum. Turisterna bidrar till att dryga ut inkomster för fårfarmarna så att öppna landskapet bevaras.

Googla efter hotell och b&b i Bohusläns skogsbygder. Några enstaka b&b, till exempel Älgberget i Ucklum. Vandrare som vill övernatta får ta sig en eller annan mil till kusten. Eller österut till älvdalen och Vänerområdet. Visst finns vandrare på Bohusleden, sportfiskare och jägare. Trots det ter sig sjölandskapet lika övergivet som då digerdöden tömde bygden.

Britternas lust till vandring i Lake District väcktes av romantiska poeter som under tidigt 1800-tal romantiskt strövade i landskapet Inspirerade av Rousseau.. Klädda enkelt umgicks de med allmogen, försedda med papper och bleckhorn för att skildra landskapets skönhet  De första var Coleridge och William Wordsworth som flyttade till sjödistriktet 1799, Att de ingick i kretsen av  radikala jakobiner som i revolutionär anda krävde demokrati och kvinnans rättigheter föll i glömska. Historiskt överlevde de tillsammans med konstnärer som vandrande natursklidrare, i vår tid på nätet med wordsworthcountry.com.

William Wordsworths kallade Grasmere ”the loveliest spot that man hath ever found.”Starta vid Wordsworths museum och följ vandrarna den asfalterade leden söderut. Åt andra hållet en stor parkering. En naturupplevelse eller en temapark för en vit medelklass, något till åren? Med trafik som stör miljön. Det undrar belackarna.


Bohusläns skildrare

Thomas Jönsson Thoren Thorild fick sitt extra namn från barnaår på gården Toröd vid sjön Bullaren. Då han växte upp i Kungälv hade nära till det sjörika skogslandskapet. Med krav på demokrati, yttrandefrihet och kvinnans rättigheter drogs han till de revolutionära strömningar, med landsförvisning 1793 till Greifswald i Pommern som följd.

Fast i Rousseaus anda vandra i Bohuslän bland simpla bönder sträckte sig inte Thorilds vurm för naturen. Lika lite som hans samtida inom kulturen. Carl von Linné och hans lärjunge Pehr Kalm hade vid mitten av 1700-talet kuskat runt i Bohuslän, men som upplysningsmän såg de främst till sådant som var nyttigt..

Från resan genom Bohuslän.

Den som då upptäckte bohuslänska insjölandskapet var inte en svensk utan en engelska: Mary Wollstonecraft, delaktig i samma radikala kretsar som Wordsworth. Hon for 1795 med häst och vagn från Göteborg till Strömstad och Norge. Hennes personligt präglade dagbok Brev skrivna under en kort vistelse i Sverige, Norge och Danmark blev stilbildare för reseskildringar. (Läs boken).

Per Nyström, landshövding från Västerlanda, avslöjade att Wollstonecraft var på jakt efter sin makes försvunna skepp. Det var, lastat med silver för att i Göteborg köpa spannmål avsett för svältande i revolutionens Frankrike. Wollstonecraft dog då hon 1797 födde dottern Mary, som vuxen vän med lord Byron och gift med en av Lake poets, .Percy Bysshe Shelley. Fast mest känd är hon för romanen Frankensteins monster.


Britter inspirerade

På genomresa från Norge till Göteborg gästade tehandlaren William Thorburn 1823 Gustavfsbergs kurort, som var i sitt flor efter kungliga badandet 1814. Han föll paddask för landskapet och på andra sidan fjorden gården Kasen, som han köpte av bankrutta familjen Koch för en tunna guld. Antagligen inspirerad av brittiska författare med känsla för naturen. En var diktaren Walter Scott hemma i Edinburgh. Denne var god vän med William Wordsworth. Scott blev i dubbel mening förälskade i Lake District och gifte sig där 1797. Scott och Lake District: ”I climbed the dark brow of the mighty Helvellyn, Lakes and mountains beneath me gleamed misty and wide; All was still, save by fits, when the eagle was yelling, And starting around me the echoes replied.”

Scotts historiska romantik översattes Jacob Ekelund. Magistern, som var född i Valla på Tjörn, var Sveriges mest lästa läroboksförfattare. Med Scott och en bohuslänsk folksaga i bagaget skrev Ekelund landets första historiska roman, Bergsflickan från Oroust.

Gustavsberg var då i sitt flor, efter att ha kurerat prins Gustaf och tack vare kungliga tvagningen i nya varmbadhuset krigsåret 1814. Baden drog på 1830-talet kändisar till badorten, då landets mest lyxiga. Att vandra i de äventyrliga Forshällaskogarna lockade nog inte Esaias Tegnér och de andra författarna. Hellre då promenader i parken och kanske längs fjorden. Frågan är om kvinnosakskvinnorna Fredrika Bremer och Sofie von Knorring läst om Wollstonecrafts bohuslänska resa? Den engelska feministen var då glömd av de flesta. Men nog var de påverkade av Geraldine de Staels romaner.https://www.youtube.com/embed/S31-oxt76sg?version=3&rel=1&showsearch=0&showinfo=1&iv_load_policy=1&fs=1&hl=sv&autohide=2&wmode=transparent

De blev inte sämre av att fransyskan de Stael bedrog sin svenske man med en älskare, kungamördaren Adolph Ribbing. Med resultat att de Stael blev god vän med hans mor, Eva von Löwen på Ströms slott i Hjärtum. Som fick besök att drottning Hedvig Elisabet Charlotta, efter att ha badat i Gustafsberg och hälsa på talmannen Lars Olsson i hans gård upp mot Herrestadsfjället. Inte ens ett drottningbesök i Bohusläns skogar räckte för att väcka författare och konstnärer.


1800-talets mitt

En bra gissning är att de tre hundra badgästerna på Gustafsberg frekventerade Hallmans lånebibliotek i Uddevalla. Halva antalet volymer hade utländska författare, en del på främmande språk. I  förteckningen från 1840 toppade Walter Scott och Alexandre Dumas med åttio titlar vardera. Dumas var sedan barndomen kompis med Adolph Ribbings son Adolphe (operettförfattaren tog efternamnet de Leuven. efter farmor Eva Löwen på Ström i Hjärtum).

Klicka till Sten Torgerssons uppsats

Med fyra böcker publicerade ståtade Emilie Flygare-Carlén överst i svenska listan med 40 volymer. Sopie von Knorring och Fredika Bremer var tidiga förebilder med också franska romanen med Dumas i täten. Dramatiken bakades i kustnära naturskildringar lockande både för konstnärer och breda publiken. Hennes liv som ung änka i gränslandet mellan Bohuslän och Dalsland speglades visserligen i En natt vid Bullare-sjön, men det var ett undantag.

I Lake District visualiserade konstnärerna författarnas skönhetsupplevelser. I Bohuslän drogs de till det exotiska kustbandet. Bohusläns museum visar  Düsseldorfskolade Marcus Larssons Skeppsbrott i Bohuslän från 1800-talets mitt. Göteborgs konstmuseum visar Carl Wilhelmssons På klipporna (Fiskebäckkil 1809). Karl Nordströms tavlor från samma tid fick sommargästerna att upptäcka Tjörn. Fast se granskogen spegla sig i en bohuslänsk insjö får man leta efter.

Marcus Larsson Skeppsbrott vid Bohuslänska kusten. Uddevalla museum.

William och Jessie Thorburns dotter, kallad Jessie även hon, gifte sig med kusinen Andrew Macfie i Skottland. För att hälsa på i Uddevalla landsattes de i Göteborgs skärgård och for de 1843 med häst och vagn norrut – där de föll för landskapet vid Ljungs Kile, där de köpte gården Anfasteröd, (som sägs ha gästats av Selma Lagerlöf). På gårdens mark etablerade sonen, grosshandlare Robert Macfie, badorten Lyckorna. Roberts brorson Harry Macfie skrev böcker från äventyr som trapper i Kananda, ända upp till Hudson Bay, där Anders Oroust (som förste svensken i Amerika) dog av skörbjugg 1619.

Foto Otto Melander, tidningen SE 1943

Upplärd av indianerna byggde Macfie under 1930-talet kanadensare i Lyckorna. Han paddlade i grannskapets vattendrag. Kanoter blev populär närturism under andra världskriget. Evert Taube fick stanna i Sverige och diktade bohusvisor som lockade ännu fler till kusten.


/ Av Ingemar Lindmark