Lärarförbundet har ett tjugotal år rangordnat 290 kommunerna efter resultat och resurser till undervisningen; 1) andel elever som fullföljer gymnasieutbildningen inom 3 år 2) utbildade lärare; 3) lärartäthet; 4) friska lärare; 5) löner; 6) kommunen som huvudman; 7) andel barn i förskola; 8) betygsresultat i åk 9. 9) andel elever godkända i alla ämnen i åk 9.

Sammanvägningen i rapporten Sveriges bästa skolkommun ger ett resultat för 2021 som överraskar. Indexen toppar med ett antal avfolkningskommuner med bräcklig ekonomi. Vilka meriterade lärare vill ta jobb i glesbygden? Många tycks det.

Tabellen visar de bäst rankade skolkommunerna för 2020 och 2021.

Samma tendens för de små skolkommunerna i Västra Götaland, som i det stor hela gör bra ifrån sig. Vi minns skoltrötta i filmen Fucking Åmål. Bilden som avkrok tvättas av att kommunen rankas som landets fjärde bästa skolkommun. Orusts skolor har inte heller glänst i media. Utom här, med plats 24 i rankingen. Sotenäs som nummer 74. Båda kommuner med höga kommunalskatter.

Ranking för skolorna i Västra Götaland 2020 och 2021

Sämst för länet syns länets mest expansiva kommuner: Göteborg, Mölndal och Stenungsund. En tröst för västkusten är att det tycks vara samre ställt med skolorna i Stockholms län och Mälardalen.

Sämsta skolkommunerna i Lärarförbundets jämförelse 2020 och 2021:

Ännu ett skäl att flytta till glesbygden. Nu när många kan jobba hemifrån tack vare fibern.


/ Av Ingemar Lindmark