”How dare you?” utropade Greta Thunberg i denna fiktiva berättelse då hon tillsammans med danske stjärnarkitekten Bjarne Ingels gick runt i Norra Djurgårdsstaden.

Ett tusental lägenheter är byggda av de 12 000 som planeras till 2030. En nationell hybris, var namn är svårt att uttala för utlänningar. Så internationellt är stadsdelen döpt till Stockholm Royal Seaport.

Speglad bild. Klicka till källan.

Smart City of Sweden är regeringens skyltfönster internationellt för att visa upp miljöteknik och nytt byggtänkande. Fast storvulna Stockholm Royal Seaport är inte häftigt nog för att omvärlden ska bry sig. Inte ens då man på Loudden vill bygga nordens högsta byggnad med 500 lägenheter – dubbelt så högt som Kaknästornet. Hela 300 meter så att man knäcker göteborgarnas skrytbygge Karlatornet med 60 meter.


Dansk skalle knockar

De stora städernas kollaps fick nya regeringen att ta hjälp från Greta Thunström och Bjarke Ingels. Visionen är en framtidsstad likt Woven City i Japan som Ingels formar för Toyota nära berget Fuji (Google Maps). Där ett par timmars resa från Tokyo, här vid Öresjö en timmas resa från överhettade Göteborg. Volvoföretagen måste locka ingenjörer internationellt med något extra. Annars överlever inte västsvenska fordonsklustret teknikomställningen.https://www.youtube.com/embed/BONZLgt1G2U?version=3&rel=1&showsearch=0&showinfo=1&iv_load_policy=1&fs=1&hl=sv&autohide=2&wmode=transparent

2021 rekryterade Ingels Greta Thunström som partner i sitt internationella företag BIG. Hon behövdes för han fick uppdraget att skapa en framtidsstad i skogarna mellan Trollhättan och Ljungskile. Bergiga naturen med sjöar och åkerlyckor lockar ekosinnade från hela Europa, särskilt nu i ett kaos efter Brexit. (Google Maps)https://www.youtube.com/embed/-PfmyIVrlhU?version=3&rel=1&showsearch=0&showinfo=1&iv_load_policy=1&fs=1&hl=sv&autohide=2&wmode=transparent

Men Greta var inte nådig då hon och Ingels i denna fiktiva berättelse vandrade i Norra Djurgådstadens omgivningar., Han togs ner på jorden framför huset 79&Park som han ritat för Oscar ProspertiesFastighetsutvecklaren är på fallrepet för många tvekar att bo där för höga hyrans skull. Zickzackfasaden i cederträ gömmer att huset består av lådor med tillknycklade betongelement. För varje kilo betong spys det ut ett kilo koldioxid. Lägg sedan till all stål och cement som infrastrukturen kräver för att svälja den växande trafiken.


Norra Djurgårdsstaden en separator

Första husen i Djurgårdsstaden ligger längs ett avloppsdike kallat Husarviken. Vattnet är syrefattigt med för mycket kväve och fosfor. Sedimenten är inpyrda med kvicksilver, arsenik och cyanider från Värtaverkets gaskamrar.

Husarviken. Foto Ingemar Lindmark
Norra Djurgårdsstaden. Foto Ingemar Lindmark

Varför i Djurgårdsstaden bygga så tätt och högt att solen inte hittar ner till gatan undrade Greta. Gör inget för där finns ändå ingen plats för barn att leka svarade Ingels. Förskolorna saknar uteytor så många barn får leka på taken.

Bygga billigt och sälja dyrt är vad som gäller i Norra Djurgårdsstaden. Inte många har råd att köpa en HSB-lägenhet för 80-100 tusen kvadratmetern. Lägg sedan till att exploatörer ofta på bostadsrättsföreningen lassar skulder motsvarande 20 000 kronor kvadraten.

Sticker räntan hotar konkurser för byggherrar, föreningar och boende. Inte konstigt att köparna tvekar. Trots rabatter står lägenheter tomma. Norra Djurgårdsstaden kan liknas vid grädden från en separator där Tensta och Botkyrka är kärnmjölken. Skillnaden är att miljonprogramshusen från 60-talet är rejälare byggda, mellan väl tilltagna grönytor.


Nytorpare

Klicka till Eniros karta.

Området som Greta ger namn åt ligger öster om Öresjö i Hjärtums och Forshälla socknar, på skuggsidan i kommunerna Lillla Edet och Uddevalla. För hundra år sedan en väglös fattigbygd dit man tog sig på stigar eller i en eka på Öresjö.

Nu gäller det för kommunerna att skapa attraktiva boenden innan vindkraftsnurrorna ockuperar fjällbygden. Fast kommunalråden fick konferenskaffet i vrångstrupen då Ingels presenterade hur husen bör byggas. Så här:

Bygdefotografen Olof Jonssons stuga vid nordändan av Öresjö

Rundligt tilltagna arvodet motiverade Ingels med att han och Greta Thunberg bott två månader i ett ett torp vid Öresjö för att fånga bygdens själ. Det är så arkitekterna på BIG Barke Ingels Group arbetar, inte olikt ett reportageteam.

Med 500 anställda från 25 lände -, de flesta sittande i vad som varit fabriker i Köpenhamn och New York – kammar Bjarke Ingels Group hem spektakulära prestigeprojekt i alla världsdelar. Ett är nya World Trade Center på Manhattan, ett annat Googles futuristiska kontor i Silicon Valley.

Bygdens berättare Anita Stenström och Rune Karlsson assisterade då teamet bläddrade genom ett tusental fotografier tagna av Olof Jonsson .

Foto Olof Jonsson

Än mer konfunderade blev kommunfolket då Ingels på skärmen visade Olof Jonsson plöjande utanför stugan. Tills en ny bild tonade fram med ladugården ersatt av ett av honom ritat Hill House. Flexibelt så att där finns plats för extrarum, kontor, verkstad, växthus och kanske stall. Bioreningen återvinner värme och näring för odlingen. Eventuellt också solpaneler i stället för sedumtorven.

Poängen är att bo traditionellt i torpet och experimentera med nya metoder i nyladan. Mellan husen finns en gång och en swimmingpool, som samtidigt fungerar som värmemagasin.

Stockebosjön. foto Ingemar Lindmark

Ett sådant hus kan jag rita gratis ropade Lilla Edets kommunarkitekt. Javisst, svarade Ingels, fast kommunen har ingen vision. Jag tänker stort. Med mitt internationella varumärke i media lockar jag investerare och inflyttare.


Fånga bygdens själ

Foto Olof Jonsson

I Olof Jonssons bilder såg Ingels en exotism lockande för hela Europa och kanske mer än så. Fast inte bygga en stad som han skapar i Toyota Woven City. Utan pärlband av byar med ett tjog hus i varje. Med Ingels som dragplåster kör Region Västra Götaland en internationell mediekampanj för att locka en ekofrälst elit till Västsverige Bo och jobba hemma helt eller delvis i Greta’s Arcadia. Med bredbandsfiber och 5G kan man hemifrån operera, sköta maskiner och köra fordon på distans. Och för den mänskliga kontaktens skull  kanske arbeta ett par dagar i veckan på kontoret i Göteborg.

Fjällbygden i Hjärtums och Forshälla socknar. Inkorporerade i Lilla Edet och Uddevalla kommuner. Klicka till artan från Hitta.

Britter trötta på Brexit blandas med svenskar i byar runt åkrarna, skiftade för hästbete och ekoodling. Tyskarna älskar byar runt sjöar och älgmarkerna ner mot Vargfjället. Kineserna som jobbar för Volvo reser helst timmerhus ovanpå torpgrunder nära Bredfjället. (Mera i Hård Brexit katapult för Inlands härader).


Arkadien

Inspirerade av Rousseau for engelsmän runt år 1800 genom landskapet i jakt efter ett nordiskt Arcadia. Idylliskt som i antikens Grekland där Zeus son Hermes vallade korna bland bergen. En var författarinnan Mary Wollstonecraft som 1795, efter att ha passerat Hjärtum, skrev:

The day before, my attention had frequently been attracted by the wild beauties of the country we passed through. The rocks which tossed their fantastic heads so high were often covered with pines and firs, varied in the most picturesque manner. Little woods filled up the recesses when forests did not darken the scene, and valleys and glens, cleared of the trees, displayed a dazzling verdure which contrasted with the gloom of the shading pines. 

Det fick Greta Thunström att döpa pärlbandsbyarna till Greta’s Arcadia.

Vid Öresjö. Foto Olof Jonsson

Fast idyllen hade sprickor. ”The farms are small. Indeed most of the houses we saw on the road indicated poverty, or rather that the people could just live. Towards the frontiers they grew worse and worse in their appearance, as if not willing to put sterility itself out of countenance. No gardens smiled round the habitations, not a potato or cabbage to eat with the fish drying on a stick near the door. A little grain here and there appeared, the long stalks of which you might almost reckon. 

Allra fattigast var fjällbygden, som Wollstonecraft såg från hästskjutsen mellan Göta Älv och Grinneröd. Ett armod med mager jord och stora barnkullar som varade fram till våra dagar.

Hushållningssällskapet Ivarsboskolan, cirka 1960

Thunberg har initierat ett ekopräglat gymnasium vid Öresjö, med undervisning på engelska och svenska. I Ivarsbo (Google Maps) där Hushållningssällskapet förr hade en lantbruksskola utvecklas på forskningsinstitutet småskaliga metoder för ekoodling och hållbart byggande. Bredvid ligger bygdegården där nybyggarna inte bara träffas för nöjes skull utan också kan jobba på distans tillsammans.

En gemenskap som i forna dar. Foto Olof Jonsson

/ Av ingemar Lindmark

Litteratur:

Foto Ingemar Lindmark