Intagande Intagan i Hjärtum gav historielektionen klassen inte fick i gymnasiet

Varför ring RIIIa 1960 i Uddevalla är en klass för sig.

Efter studenten 1960 i Uddevalla fotograferades vi framför Karl X och Erik Dahlberg, som en hyllning till erövringen av Bohuslän 1658. Lika aningslösa plåtades vi framför samma staty vid studentåterföreningen femtio år senare. På I17 fick vi lära oss att fienden alltid kom från öster. Om den gjort det – hade vi då fotats framför Stalinmonumentet på Uddevallas Lenintorg?

Gliringen rymmer ett uns av allvar. Med segrarens historieskrivning fostrades vi
gymnasister till nationellt sinnade svenskar. Vilka lärare nämnde slagen vid Kuröds bro 1678 och Hjärtum 1657 – två av Sveriges nesligare nederlag? Inte ett knyst om att en av vaggorna för den industriella revolutionen fanns i trestadsregionen. Eller att våra främsta förebilder inom näringslivet kommer härifrån? För att inte tala om alla kungamöten längs gränsen som ritade den nordiska kartan.

Få vet att gården Intagen tätt inpå gamla riksgränsen vid Göta älv är en av landets med intressanta platser. De historiska vingslagen friskade upp klassens möte hos Inger Hållberg i Intagan augusti 2013.

Läs mera …..

Publicerat av Ingemar Lindmark

Ingemar Lindmark journalist tel 0735309722 ingemarlindmark39@gmail.com

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.