Hemsemester blev hett under coronan. Svaren från en enkät med ett tusental sveskar sommaren 2021 tyder på nya resvanor. Helst besöker de Västra Götaland, i synnerhet Bohuslän och Göteborg. Spontan surf på nätet är viktigaste informationskällan..

Vandring står högst på önskelistan, före sol och bad. Nära naturen är gemensamma nämnaren, här rankat efter popularitet: 1) Vandring; 2) Sol och bad; 3) Besöka nationalparker/naturreservat,; 4) Båt i skärgården, besöka öar; 5) Kajak och kanot; 6) Fiske; 7) Safari & Viltskådning; 8) Fritidscykling; 9) Ridning.

Bingo ropade Johanna Hallqvist, som är näringslivsansvarig i Munkedal (i varje fall ropade hon i detta scenario). Kommunen mellan Gullmarn och Kynnefjäll har det som folk frågar efter. Men som få upptäcker eftersom trakten inte sticker ut i mängden. Turistwebben formas som en glättad turistbroschyr, likt alla andra turistbroschyrer. Mest sol och bad, fast under de två sommarmånader finns inte plats för många fler. Närturisterna som paddlar och traskar i skogarna ger just inga pengar.

Något radikalt måste göras för att Munkedal ska lyfta hävdade nya kommunalrådet Pelle Alfredsson redan 2023. Något som folk att resa hit och helst i slutändan bosätta sig. Besöken ska ge klirr i kommunala kassakistan fastslog han. Strategin döpte han till ”nätturism”, som tack vare Internet knyter an målgrupper till kommunen. Allt fler miljömedvetna vill bo och distansjobba i bygderna runt Kvistrum nämligen. Hellre se besöksnäringen som ett medel än ett mål i sig. Där turistupplevelsen på nätet är lika viktig som i verkligheten.


Kvistrum ett svenskt Windermere

Kviströms gästgifveri. Foto Ingemar Lindmark

Idétorkan låg som en våt vilt över kommunens strategimöte 2022 på nyöppnade gästgiveriet i Kvistrum. Ända tills värdshusvärden Anders Hjort av Ornäs visade rummet där författaren Mary Wollstonecraft bodde under genomresan 1795. En brainstorming tog fart.

Reseberättelsen Letters written during a short residence in Sweden, Norway and Denmark blev en stilbildare i romantiken. Klicka till boken.

Wollstonecrafts naturskildring beredde romantiken i Rousseaus anda. Det fick en generation författare att skildra idyller under vandring i insjölandskap. Dock inte i Bohuslän där skärgården lockade mer. Utan i Lake District, främst uppmärksammatav poeterna William Wordsworth och Samuel Taylor Coleridge.

Turisterna strömmade till orten Windermere och andra byar för att vandra mellan fårhagar och berg. 20 miljoner britter gästar Lake District i nordvästra England var je år. Varför inte samma rusch i landskapet runt Munkedal, med mer tillgänglig natur tack vare allemansrätten?

Kynnefjäll och Stale tjärn i Munkedals kommun. I Lake District heter högsta berget Scafell och har vattendrag som Blea Tarn. Ortsnamnen avslöjar ett gemensamt ursprung från norska vikingar. Kanske kom några från mellersta Bohuslän? Där huserade kungarna Magnus Barfot och Håkon Håkonsson tills de fick banesår vid Irländska sjöns stränder.

Sägnerna målar Bohuslän i ett historiskt skimmer ner till medeltid och vikingatid. Egentligen en tiotusenårig historia, här känd för forngravar och Hensbackakulturen. Kommunens historiska guide var en bra avstamp för att utveckla konceptet

Kommunalråd Alfredsson var snabb att googla på laptoppen. Med Västtrafiks tåg och bussar halvannan timma från Göteborg. Tre hundringar och dryga två timmar med långfärdsbuss från Oslo. Lika lång tid med budgetflyg från London till Landvetter. Många londonbor reser fortare och billigare till Munkedals natur än till Lake District. Gäller också för tyskarna som kan välja mellan lågprisflyg och Kielfärjan. I Munkedals omnejd är hav och skogar granngårds för en stor del av Europa.


Hel stad inne i berget

Strategimötet behövde bensträckare. Utanför Gästis ser sällskapet åt ena hållet bron över Örekilsälven, vars föregångare brändes under fejderna. Fast inte under Teaterkriget 1788 där Wolstonecraft ger en förklaring.

Sparades bron och gästviveriet för att värna vackra värdinnan? En av många skrönor i bygden. Klicka till boken.
Gästgivaren, professor Anders Hjort af Ornäs

Åt andra hållet ser de en bit av trånga passet mellan ravinen och älven. Den som gräver kan fylla en korg med kanonkulor för här har ofta krigats, senast slaget i Kvistrum 1788.

Från Sörbygden vallade bönder boskap till marknaden i Saltkällan. Sverre Sigurdsson tog samma väg för att härja i Skredsvik. I borgen Dynge residerade hans dotterson Håkon Håkonsson över ett växande Atlantimperium.

Se Google Street View från Kvistrums Gästgiveri

Inne på caféet, som efter Teaterkriget kallas 1788, artade sig fikat till ett slags seminarium. För där satt Anders Karlsson, som med grävmaskinen på sin mark öppnat upp 180 rum i försvarets nerlagda bergkomplex Greger i Kvistrumberget.

Kommunfolket förnimmer Alice i underlandet då Anders Karlsson berättar om en slags stad inne i bergmassivet. Med stridsledningscentral, radiostation, sjukhus, kraftverk, sjukhus, kyrka och krematorium. 60 järnvägsvagnar inkörda i en tunnel kunde tanka från oljedepåer i berget under Hensbacka. Något som spionöverste Stig Wennerström utforskade då han hyrde lägenheten nära Kvistrumbron.

Anders Karlsson i café 1788. Foto Ingemar Lindmark

Detta och mer därtill berättar Anders då han guidar sällskapet i den del som var radiocentralen för kusttrafiken. Berättarglädjen smittar av sig. Varför inte guidade turer med Anders Karlsson som presentatör, varvat med samling på gästgiveriet?

Kommunalrådet såg framför sig ny räls för Munkedals minitåg, som kör turister i de kilometerlånga tunnlarna, från Gullmarsfjorden upp till bergsporten vid Munkedals bruk – som ett upplevelsecentrum i klass med Liseberg.

Bild speglad från Lysekilsposten

Läs mer om ”Gräventreprenören i Munkedal som gräver fram sanningar om kalla kriget”

Bild speglad från Universal Studios.

Kommunledningen vill gardera med en ersättning utifall Munkedals bruk läggs ner. Efterfrågan på finpapper minskar för folk läser böckerna digitalt. Det lönar sig bättre för Arctic Paper att sälja kraftverkets el externt. B­ara två av ett trettiotal pappersbruk och massakok är kvar i Dalsland. Munkedal kan hamna i samma själatåg med tynande orter – om vi i kommunen inte kavlar upp ärmarna fastslog Alfredsson.

Anders Karlsson guidar i Radio Älvsborgs utrymda rum i försvarskomplexet kallat Greger B380. Foto Ingemar Lindmark

Mässgeneral först av Munkedals tre vise män

Andra kommuner hade anlitat en turistkonsult som levererat en strategiplan med sådant som man visste innan. Det hade inte Munkedal råd med. I stället rekryterades erfarna personer i bygden till ett senior advisory board – eller ”Tre vise män” som framtidsspanarna kallades. Bertil Falck är visserligen till åren kommen men ändå klippt och skuren som rådgivare. Efter några år som polis i Munkedal och IT-chef gjorde han bokmässan i Göteborg till Sveriges största mediebegivenhet.

Med sitt gamla kontaktnät drog Falck i ett antal trådar i kulturvärlden. I bagaget har han ett engagemang i Svarteborgs historia, ända från kung Rane. Nedanför sockenkyrkan såddes fröet till statsvälvningen 1809. Gioavanni Pinnelli, en ädling från familjen som finansierade Columbus amerikaresa, är en av socknens märkliga personer. Som tidigare ordförande i Thorildsällskapet vet Falck det mesta om Thomas Thorild, samtida själsfrände till Mary Wollstonecraft. Barnaåren tillbringade Thomas i Svarteborg och på en gård vid Bullaren. Med kulturen som utgångspunkt finns rikligt med stoff för Kvistrumbaserade utflykter i bygden.

Bertil Falck. Foto Ingemar Lindmark

Kommunala satsningen lyfte då Bertil Falcks dotter Anna Falck rekryterades som projektledare. Som mångårig chef för Bok & Bibliotek vet hon hur man drar en slipsten. Unga IT-proffs har utvecklat nätplattformen med nya grepp att knyta an publiken. Res tre gånger: först ”vandringar” på Internet, sedan turista i Munkedal med omnejd och efteråt fortsatt kontakt på nätet. Besökarnas fotspår på sajten sparas för uppföljning, i slutändan för att bo eller starta företag i kommunen.


Inga Lindström turistlokomotiv

En författare som Bertil Falck har tumme med är Camilla Läckberg. Böckernas huvudperson heter Erica Falck i Fjällbacka – i trakten där han har tjocka släkten. Läckbergfilmer har spelats in på Munkedals herresäten, så varför inte spela in fler?

Torreby i Munkedal är en inspelningsplats dit man bussat turister. Bild speglad från Bohusläningen.

Tommy Malm, känd som platschef för Arn och andra storfilmer, nappade på näringslivschef Hallqvists vilda hugskott: att få hit tyska megaproduktionen Inga Lindström. 5-10 miljoner tyskspråkiga ser sedan 2005 den sockersöta såpan varje höstvecka på TV-kanalen ZDF. Tack vare billiga flyget till Skavsta har merparten av avsnitten spelats in i Sörmland. Landskapets turism lär ha tjänat uppemot en miljard kronor på besökarna som lockas av de sköna filmbilderna .

Tommy Malm, Malm Film Uddevalla

Ryan Air flyger inte längre till Nyköping. Lågprisflyg finns det däremot från Berlin till Landvetter. Om inte filmteamet hellre tar Stenafärjan från Kiel till Göteborg. Med Film i Västs i Trollhättan som bonus. Alla trumf på hand med andra ord.

Med pengar från Region Västra Götaland drog Hallqvist och Tommy Malm igång en kampanj för att övertyga Bavaria Film. Sedan 2025 visas Inga Lindströms romanser i sköna landskap från Munkedals omgivningar.

Tommy Malm har Försvarsmakten som sponsor för en film om atomsäkra bergrumstaden Greger i Kvistrum. Överbefälhavaren vill med den berättelsen väcka en försvarsvilja så som den var på 1960-talet.


Samma resa tre gånger

Först vandra eller cykla till medeltida klosterruiner i Dragsmark och borgen Dynge. Vila benen i Kvistrum för att nästa dag rasta vid Foss kyrka i Munkedal. Källan nedanför sprang upp sedan skottlandsfödde kungen Öystein Haraldsson dräptes med svärd i en brödrastrid. Nästa stopp är stenen på Dingleslätten som ger påminnelse om Färlevslaget. Där Öysteins far Harald Gille sattes på flykten. Bara för att nämna några historiska exempel med mobilappen i ena handen och vandrarstaven i den andra.

Källan vid Foss kyrka i Munkedal. Foto Ingemar Lindmark

Cykelturen är ett sätt att uppleva vikingasagorna, från sägnernas kung Rane i Svarteborg, sedan brödrastrider om kungatronen tidig medeltid. Till Stensbo nära Hedekas där färöingen Sverre Sigurdsson gjorde en flock trashankar till elitsoldater med vars hjälp kungatronen erövrades.

Den som vandrar från Kviströms gästgiveri har Teaterkriget 1788 inpå knuten. Söderut till Saltkällan och insjölandskapet. ovanför Hensbacka. Norrut industrins vagga med alla sågarna vid forsarna. Ägarna blev välbärgade och byggde traktens slott och herremanshus. En historiebok in natura så att säga.

Hur locka en internationell publik med naturupplevelser som ger ilningar i själen? Det var så Miki Dedijer, brukare av Orreviks gård i Bokenäs, lockades att bli en vis seniorrådgivare. Med vildmarkskurser och andra intensiva upplevelser som merit. Hans pappa Stevan Dedijer hoppade fallskärm med de allierade D-dagen innan han i Lund blev legendarisk professor i ämnet underrättelseanalys. Det arvet förvaltar Miki med guidning om kalla krigets hemlighetsmakeri i trakten med spionöverste Wennerström som clou.

Thorildmonumentet i Hällevadsholm. Foto Ingemar Lindmark

Fast Mikis främsta insats var att organisera naturnära exkursioner i Gullmaren och uppåt Kynnefjäll. Till exempel paddla kulturhistorisk där bygdens mest kända söner växte upp, Som Thomas Thorild vid Bullaren. Eller sjön Vassbotten öster om Munkedal, med torpet där Pontus Wikner bodde för att sedan bli författare och filosofiprofessor.

Wikners barndomshem Kasen

Cykelturer och vandringar presenteras i tre delar. Först berättelser med guidar på Internet. Sedan cykla och vandra i bygden med surfmobilen i handen. Till sist en nätbaserad repetition hemma i soffan. Som i detta exempel från en annan del av landskapet.


Janssons frestelse

Vid midsommar 2025 nappade Torsten Jansson på inviten från kommunen att bli en av de tre vise männen för satsningen Kvistrums Upplevelsecentrum. Med två tusen anställda årsomsatte ett sjuttiotal bolag i hans New Wawe Group 2020 dryga sex miljarder kronor. Sedan har försäljning och börskurs rakat i höjden. Svenska klädgrossisten Newwave Mode AB har storlager och Outlet i Dingle, nära källaren där han som tonåring trycke T-skjortor.

New Wave Mode i Dingle. Klicka till Google Maps

Varför inte för upplevelsecentrum ”Bohusläns Getingmidja – mellan fjord och fjäll”? Det undrade Jansson, som gärna tänker varumärken. Jobba småskaligt och tänka stort är hans mantra. Internationellt i 22 länder blev varumärket Whasp Waist West county, i loggan WWWc under en geting insytt i sportkläderna.

Med starka varumärken har friluftskläder högsta prioritet. Varför inte ett winwin undrade man i Munkedal? Uppbackade av Jansson skapar kommunen ett upplevelsecentrum i Kvistrum. Samtidigt får New Wave en naturnära inramning internationellt. Med en storytelling kring Jansson på samma sätt som gällde för Kamprad i Älmhult. Gärna med en staty vid Kvistrumbron.

Nytt upplevelsecentrum

Där bensinstationen låg mittemot gästgiveriet byggde kommunen med Janssons medverkan 2024 ett centrum där turister från när och fjärran välkomnas. Att Janssons friluftskläder säljs i butiken är en bonus för upplevelsen.

Äldsta tingshuset. Foto Ingemar Lindmark

2024 fick Kvistrums gästgiveri som annex ett vandrarhem i äldsta tingshuset vid bron. Anders Hjort av Ornäs hyr där ut cyklar och kanoter. Fast bäddarna räcker inte på långt när under högsäsong.

Med Stena Line och Ryan Air som medarrangörer har lokala besöksnäringen lockat allt fler från Europa. Därför planerar Munkedals kommun för ett hotell utbyggt från borgliknande f.d. tingshuset på kullen. Samarbetet med New Wave Group sker med Kosta Boda Art Hotel som förebild.

Inspiration för Munkedal är Kosta Boda Hotel som New Wave Group hyr av Lessebo kommun.

/ Av Ingemar Lindmark